Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een ware geliefde van Ian Curtis

(voor Annik Honoré (1957 - 2014))

Je bent geboren op 12 oktober 1957 in Bergen (Mons), België. Daar woonde in de eerste eeuw voor Christus de krachtige, meest oorlogszuchtige, dapperste, alcoholvrije, sobere stam Nervii. In de twaalfde eeuw maakte graaf Boudewijn IV van Henegouwen een versterkte stad van Bergen. Hij was getrouwd met Alice van Namen. De kroniekschrijver/predikant Gislebert van Mons omschreef Alice als 'een sierlijk lichaam en een mooi gezicht'. Boudewijn en Alice kregen samen acht kinderen. De toneelschrijver Jean Yeuwain is in Bergen geboren en overleden.

Paul Verlaine zat van 25 oktober 1873 tot 16 januari 1875 in de kasteelachtige gevangenis van Bergen, aan de huidige Boulevard W. Churchill 24. Hij zat in cel 252. 'J'ainaguèrehabité le meilleur des châteaux!', schreef hij later. De verzetsstrijdster Marguerite Bervoets (1914 - 1944) zat daar in de nazigevangenis. Zij werd op 7 augustus 1944 in Wolfenbüttel onthoofd. Er is in Bergen een straat naar haar vernoemd. Jouw vader was een politie-inspecteur en jouw moeder werkte voor het kadaster. Van 1976 tot 1978 studeerde jij aan de Université de Mons-Hainaut.

Als tiener hield jij veel van rockmuziek en in Londen ging jij elke dag naar diverse concerten in concertgebouwen en andere muziekplekken. Zo was je o.a. bij de optredens van The Stones, Patti Smith, The Stranglers en David Bowie. Jij schreef voor het tijdschrift 'En Attendant'. In 1979 verhuisde je naar Londen en was je de secretaresse van de Belgische ambassade op 17, Grosvenor Crescent, een statig, wit gebouw, ook van binnen, met een koninklijke allure en een deftig trappenhuis. Het ligt nabij de Buckingham Palace Gardens. In het najaar van 1979 begon je samen met de journalist Michel Duval de muzikale evenementen in de Raffinerie du Plan K locatie, een concertzaal in Brussel, te promoten.

In augustus 1979 was jij bij een optreden van Joy Division in Nashville Rooms. Jij regelde een interview met de zanger Ian Curtis, die direct vriendelijk tegen jou deed. Jullie werden verliefd op elkaar en jij regelde dat Joy Division op 16 oktober 1979 en 17 januari 1980 in Plan K te Brussel gingen optreden. Ian's relatie met zijn vrouw Deborah Woodruffe was al voorbij. Overigens was jullie liefdesrelatie puur platonisch, want door Ian's medicatie voor zijn epilepsie kon hij geen fysieke relatie hebben. Hij gebruikte 20 pillen per dag en alcohol. Op school gebruikte hij al drugs. Op de openingsavond van de Club in Plan K op 16 oktober 1979 waren er optredens van de industriële bands Joy Division en Cabaret Voltaire. Cabaret Voltaire is in 1973 in Sheffield opgericht door de muzikanten Stephen Mallinder, Richard Kirk en Chris Watson.

In 1980 richtte jij samen met Michel Duval de onafhankelijke muzieklabel Factory Benelux op, een uitloper van Factory Records in Engeland, waar Joy Division bij zat. En je richtte Les Disques du Crépuscule op. Er was een bedrijfscafé aan de Rue de la Tête d'Or. Jij glimlachte veel en jij was één van de warmste, vriendelijkste, meest genereuze en eerlijke mensen. In de zomer van 1984 was jij in Amerika de tourmanager van de elektronische band Front 242, opgericht in 1981 in Aarschot door Daniël Bressanutti en Dirk Bergen. Patrick Codenys en Jean-Luc de Meyer voegden zich er al snel bij. Dirk vertrok in 1983 en Richard Jonckheere kwam erbij. Jean-Luc zong met zijn band Modern Cubism gedichten van Charles Baudelaire.

In 1980 kreeg jouw liefdesrelatie met Ian steeds meer gestalte. Zijn vrouw Deborah dacht dat jij een seksuele affaire met Ian had, maar het ging veel dieper. De dochter van Ian en Deborah Natalie is op 16 april 1979 geboren. In wezen kenden Ian en Deborah elkaar niet. Zijn songteksten waren het bittere relaas van zijn suïcidale ondergang. Jij voorvoelde dat als geen ander en jij hield onvoorwaardelijk veel van hem. Op 18 mei 1980 heeft Ian zichzelf in Macclesfield opgehangen. Gestikt door zijn innerlijke vereenzaming en te loodzware karma. Hij werd 23 jaar. Als zijn ware geliefde heb je zijn ontzielde lichaam in de kapel van Macclesfield de laatste eer bewezen. Je was zielsdiep kapot en je ging drie maanden naar jouw grootouders op het platteland.

De Belgische ambassade in Londen heeft jou ontslagen vanwege 'verraad van de Belgische staat'. Van enige compassie was geen sprake. Voorts ging Deborah door met haar haat jegens jou en zij uitte via de telefoon doodsbedreigingen aan jou. Zij was verblind door jaloezie en zij gaf jou geheel onterecht de schuld van alle ellende. Jij had tientallen liefdesbrieven van Ian gekregen, ook één met een gedicht van T.S. Eliot. In 1985 stopte jij met de muziekbusiness. In 1986 begon je als de secretaresse van de afdeling onderzoek en innovatie van de Europese Commissie in Brussel te werken. Jij bent de moeder van twee kinderen geworden, Bertrand en Sasha.

In 1996 publiceerde Deborah haar boek 'Touching From a Distance', waarin ze jou genadeloos onderuit haalt en allemaal leugens over jou vertelt. Een schrijfster van niks. Over haar boek schreef jij: 'I guess she needed to write those horrible things about me in order to feel better. That's human nature and I understand her hatred for me and certainly her suffering. Still it does not excuse the lack of 'intellectual fairness' (esp. after so many years)'.

Jij overleed op 3 juli 2014 door kanker. Jij werd 56 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 september 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 138Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)