Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Judee Sill Was A Cross Maker

(voor Judee Sill (1944 - 1979))

Je bent geboren als Judith Lynne Sill op 7 oktober 1944 in Oakland. Jouw vader Milford Sill was een importeur van exotische dieren, die in films gebruikt werden. Hij had ook een bar in Oakland, waar jij piano leerde spelen. Hij overleed in 1952 door een longontsteking. Jij verhuisde met jouw moeder Oneta en jouw oudere broer Dennis naar Los Angeles. Jouw moeder hertrouwde met de animator Kenneth Lee Muse, die o.a. de Tom and Jerry Series en de Micky Mouse cartoons maakte. Jij had een gespannen relatie met hem. Het was een zeer ongelukkige thuissituatie, waarbij er vaak fysieke gevechten tussen jouw moeder en jouw stiefvader en jou waren. Deze gewelddadige sferen hebben jou diep getekend en verwoest.

Jij ging naar de Birmingham High School in de dichtbevolkte Van Nuys buurt. De actrice Sally Field zat ook op die school. Je vertrok naar een privéschool, waar ook andere, rebelse tieners waren, waarvan sommigen wellicht in de misdaad zaten. Samen met een man, met wie jij volgens jou getrouwd was, deed jij een aantal gewapende overvallen op bedrijven, slijterijen en benzinestations. Jullie werden al snel gearresteerd, waarna jij negen maanden in een reform school zat, waar jij als kerkorganiste fungeerde. Je ontdekte daar de vreugde van de gospelmuziek. Je ging kort naar het San Fernando Valley Junior College, waar je Art Major was. Je speelde piano in het schoolorkest en je werkte in een pianobar.

In 1964 overleed jouw moeder en ging je zelfstandig wonen. Je gebruikte LSD en andere drugs en je verhuisde samen met een LSD-dealer. Je was lid van een Jazz-trio en in april 1966 trouwde je in Clark County met de jazz-pianist Robert Maurice Harris (1943 - 2001), die door een overdosis drugs overleed. Jullie woonden een tijd in Las Vegas en jullie waren heroïneverslaafd. In Californië deed jij aan sekswerk, oplichting en chequevervalsingen. Je moest naar de gevangenis en jouw broer Dennis overleed door een leverinfectie. Je stopte met de heroïne, want je wilde songs schrijven.

Je was een tijd de openingsact bij Graham Nash en David Crosby. David Geffen, met wie jij bevriend raakte, gaf jou een contract bij Atlantic Records en je verscheen op de cover van Roling Stone. Op 1 oktober 1971 verscheen jouw single 'Jesus Was A Cross Maker', geïnspireerd door jouw korte romance met de zanger John David Souther, die jouw hart gebroken had. John schreef diverse hits voor Linda Ronstadt en The Eagles. Hij was een huisgenoot van Glenn Frey en ze vormden samen het folkduo Longbranch Pennywhistle. John schreef het lied 'Something in the Dark' voor jou. Je had een lange relatie met de dichter David Omer Bearden, die teksten voor jou schreef en met jou optrad.

Op 15 september 1971 verscheen jouw debuutalbum 'Judee Sill', met o.a. 'Crayon Angels', 'The Archetypal Man', 'Lady-O', 'Ridge Rider', 'My Man on Love' en 'Enchanted Sky Machines'. In maart 1973 verscheen 'Heart Food', met o.a. 'The Pearl', 'The Phoenix', 'The Kiss', 'The Vigilante' en 'The Donor'. In 1972 zijn Robert en jij gescheiden. Jij was openlijk biseksueel. Je werd sterk beïnvloed door de suites van Johann Sebastian Bach. In 1974 nam je demo's op voor een derde album, maar dat werd nooit voltooid. Toch verscheen het in maart 2005 als het dubbelalbum 'Dreams Come True'. De verkoop van jouw albums was slecht en David Geffen haakte af. Dat ging gepaard met fikse ruziesferen. Jij verweet hem een slechte promotiecampagne.

Je bleef zwaar verslaafd aan de heroïne en de cocaïne en je verdween uit de muziekwereld. Je verdiepte jezelf o.a. in de theosofie en dieren. Op 24 januari 1979 trouwde je met Samir ben Taieb Kamoun, een Tunesische acteur en een Charlie Chaplin-imitator. Op 23 november 1979 overleed jij in Los Angeles door een overdosis drugs, door 'acute cocaïne en codeïne intoxicatie' in jouw appartement aan Morrison Street in North Hollywood. Je werd 35 jaar. Er was een ceremonie in de Self-Realization Fellowship Lake Shrine op Sunset Boulevard in Pacific Palisades, in 1950 opgericht door de Yogi/goeroe/monnik Paramahansa Yogananda, die Kriya yoga en meditatie adviseerde. Daarna werd jouw as in de Stille Oceaan verstrooid.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 oktober 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 40Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)