Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een ménage à Trois met jouw man en Voltaire

(voor Émilie du Châtelet (1706 - 1749))

Je bent geboren als Gabrielle Émilie Le Tonnelier de Breteuil op 17 december 1706 in Parijs.

Jouw vader was baron Louis Nicolas Le Tonnelier de Breteuil, de eerste secretaris en introducteur des Ambassadeurs van koning Lodewijk XIV van Frankrijk.

Jouw moeder was barones Gabrielle Anne de Froullay, die in een klooster was opgevoed.

Jij had vijf broers, van wie er drie volwassen werden; René-Alexander (1698 - 1720), Charles-Auguste (1701 - 1731) en Elisabeth-Theodore, in 1710 geboren, die bisschop werd. Jouw halfzus was Michelle Bellinzani.

Op jouw tiende liet jouw vader jou met Bernard le Bovier over de sterrenkunde praten. Op jouw twaalfde kende jij al vloeiend Latijn, Grieks, Italiaans en Duits. Jij kreeg les in het schermen en paardrijden en privédocenten leerden jou wiskunde, wetenschap en literatuur. Je kon prachtig dansen en de klavecimbel bespelen. Je zong opera's en je was een actrice. Als tiener gebruikte jij jouw wiskundige kennis om succesvolle strategieën voor het gokken te bedenken. Jouw moeder schrok van jouw vorderingen en zij probeerde jou in een klooster te krijgen.

Op 12 juni 1725 trouwde jij met markies Florent-Claude du Chastellet-Lomont, waardoor jij de titel Marquise du Castellet kreeg. Dit adellijke huwelijk was gearrangeerd. Hij was 34 jaar en jij was 18 jaar. Door zijn huwelijk met jou werd hij gouverneur van Semur-en-Auxois, waar jullie september 1725 gingen wonen. Jij liep over Le Pont July en jij hebt La Collégiale Notre-Dame en La Tour de l'Orle d'Or gezien.

Op 30 juni 1726 werd jullie dochter Françoise Gabriel Pauline geboren. Op 20 november 1727 werd jullie zoon Louis Marie Florent geboren, die generaal en diplomaat werd. Op 13 december 1793 is hij door de guillotine vermoord. Hij werd 66 jaar.
Op 24 mei 1728 overleed jouw vader.
Op 11 april 1733 werd jullie zoon Victor-Esprit geboren, die op het einde van de zomer in 1734 overleed.

Vanaf mei 1733 begon jouw vriendschap met François-Marie Arouet, oftewel Voltaire. Als kind had je hem al in de salons van jouw vader ontmoet. Na drie kinderen vond jij, dat jij jouw plicht als getrouwde vrouw had volbracht. Jouw man en jij hadden weinig overeenkomsten met elkaar. Hij was saai, formeel en kil. Hij tolereerde jouw gescheiden leven binnen het huishouden. Jij had vele minnaars, maar met jouw minnaar Voltaire woonde je jarenlang samen in jouw landhuis in Cirey-sur-Blaise. Jij studeerde daar wiskunde en natuurkunde. Je publiceerde wetenschappelijke artikelen en vertalingen, o.a. van de 'Philosophiae Naturalis Principia Mathematica' uit 1687 van Isaac Newton, die je ook van commentaar voorzag. Voltaire en jij hadden een groot respect en veel sympathie voor elkaar.

Jij hebt meegewerkt aan Voltaire's 'Éléments de la philosophie de Newton' uit 1738. In 1740 verscheen jouw Magnum Opus 'Institutions de Physique'. Voltaire en jij hadden heftige ruzies, vooral als hij lang weg bleef. Jij had betoverende, groene ogen en jij kuste Voltaire overal vol op op de mond. Jouw relatie met Voltaire werd platonisch, toen hij op zijn dikke nicht met rode wangen Marie Louise Mignot verliefd werd. Na het overlijden van haar vader regelde hij een man voor haar, de officier Nicholas-Charles Denis, maar zij bleven elkaar liefdesbrieven sturen. Haar man overleed in 1744, waarna de liefdesbrieven een seksuele lading kregen. Zij werd Voltaire's huishoudster en minnares tot zijn overlijden.

Op 3 september 1749 werd jouw dochter Stanislas-Adélaïde geboren. De vader was Jean François de Saint-Lambert, een dichter, filosoof en militair. Zijn belangrijkste, poëtische werk was 'Les Saisons'. In een brief aan een vriend schreef jij dat jij vreesde, dat jij jouw zwangerschap van Stanislas-Adélaïde niet zou overleven, omdat je al zo oud was. Jij overleed zes dagen na de bevalling, op 10 september 1749 in Lunéville door een longembolie. Je werd 42 jaar. Stanislas-Adélaïde overleed 20 maanden later.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 oktober 2019


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 2 stemmen 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)