Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Bij de baard van Willem, allez!

Het mag nu wel een blijvertje genoemd worden, die baard van onze koning Willem-Alexander! Sommigen dachten nog dat het een bevlieging van hem was, maar het is inmiddels echt zijn nieuwe look geworden, waarmee hij ook in het buitenland hoopt te scoren. De meningen zijn natuurlijk zoals altijd verdeeld, maar ik vind het hem wel een positieve boost geven, al heb ik wie immer wel enige kanttekeningen bij zijn coming out als wildeman. Vooropgesteld dat ik zijn facechange overduidelijk een statement van Extinction Rebellion vind. Natuurlijke wildgroei staat namelijk haaks op het steriele, geregelde inperken en jatten van de natuur. Een baard staat synoniem voor de terugkeer naar de oermens in de man. Met name wilde baarden dan, zoals die van arme zwervers en verlichte goeroes. Ik zie baarden als stille protesten tegen de wereldwijde milieuvervuilingen en aarde-uitbuitingen. Daarom heeft de eerbiedwaardige engel Greta Thunberg wat mij betreft een bergkristalwitte baard, die rond de aarde gewikkeld is. Onzichtbaar, maar imagine.

Afgezien van het zeer respectabele en deugdelijke feit dat onze Willem op een simpele, maar zeer effectieve manier tegen de krankzinnige klimaatdestructie protesteert, lijkt zijn inmiddels keurig getrimde beharing op een exemplaar met sterrenstatus. Een George Michael-look zeg maar. Stoer en woest, maar bijna tot op het laatste haartje minutieus keurig bewerkt en gekortwiekt. Het leek eerst sloddervosbaard te worden, maar inmiddels gebruikt hij een gouden baardtrimmer of laat hij het door Maxima onderhouden, want hij is beter in het grove smijtwerk, zoals met toiletpotten. Hij heeft natuurlijk ook ronduit gespiekt bij zijn voorvaderen Willem van Oranje, prins Maurits, Frederik Hendrik en Willem III. Hij denkt dat een baard meer aanzien en ontzag schenkt, maar dat is lariekoek van sprookjesvertellers. Ik vrees dat het zijn zoveelste theatertruc is, die tot mislukken gedoemd is. Te geforceerd, te doorzichtig en te potsierlijk.

Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg is geboren op 27 april 1967 in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht. Hij is ook vernoemd naar de beste vriend van prins Claus van Amsberg, Ferdinand, Graf von Bismarck-Schönhausen, die op 23 juli 2019 in Reinbek is overleden. Hij was Willem's peetoom. Hij beheerde o.a. het 6000 hectare grote Sachsenwald en de bierbrouwerij Schönau. Hij was het achterkleinkind van de eerste, Duitse rijkskanselier Otto Eduard Leopold von Bismarck-Schönhausen (1815 - 1898), getrouwd met Johanna von Puttkamer, met wie hij drie kinderen kreeg; Marie, Herbert en Wilhelm. Ferdinand was getrouwd met de Belgische jonkvrouw Elisabeth Lippens, met wie hij vier kinderen kreeg. De oudste is Carl-Eduard von Bismarck (1961), die nu de chef van het vorstenhuis is, met als familiehuis Schloss Friedrichsruh.

Onze Willem met zijn steriele en gestileerde baardgroeisel is op 2 september 1967 in de Sint Jacobskerk in Den Haag gedoopt. Dat gebeurde door dominee Hendrik Jan Kater (1911 - 2003), waardoor Willem Nederlands-Hervormd werd. Hendrik heeft op 10 maart 1966 ook het huwelijk van Beatrix en Claus ingezegend. Dat werd toen door veel predikanten bekritiseerd, omdat Claus een Duitser was. Heel kleingeestig en hypocriet allemaal. Op 2 februari 2002 trad Willem met Maxima Zorreguieta in het huwelijk en werden zij door dominee Carel ter Linden (1933, Amersfoort) ingezegend. Carel is de oudere broer van de dominee/schrijver Nico ter Linden (1936 - 2018). Er is door de eeuwen heen een nauwe band tussen de calvinistische kerk en het Oranjehuis of zoals ik het meestal noem de Oranje Toneelacademie. Beide instituten delen een grote voorliefde voor acterende poespas en onbeschaamde volksverlakkerij. Voor Maxima was de stap van het peperdure Northlands College naar de Oranje Toneelacademie makkelijk te zetten. De verstokte, versteende Beatrix hoefde haar nauwelijks bij te scholen.

'Zo werd het esprit de galanterie geboren, waardoor één voor één alle hartstochten, ja zelfs die van de liefde, vernietigd zouden worden ten behoeve van die harteloze tiran aan wie wij allen gehoorzamen, nl. de ijdelheid. De koningen beschermden de ijdelheid en met reden; vandaar de heerschappij van de lintjes.' uit 'De abdis van Castro' van Stendhal.

Op 7 december 2003 is Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria geboren. Op 26 juni 2005 is Alexia Juliana Marcela Laurentien geboren. Op 10 april 2007 is Ariane Wilhelmina Maxima Ines geboren. Als er nog een vierde dochter was geboren, dan zou die zeker Emma heten. En wellicht Antoinette, Adrienne of Annettte. Het koninklijk gezin woont sinds 13 januari 2019 in het peperduur opgeknapte Paleis Huis ten Bosch. Er valt voor hen nauwelijks te vrezen, dat het volk/gepeupel zo opstandig wordt, dat ze hen daar gaan verjagen. Helemaal zeker is dat nooit, want je weet maar nooit hoe de vlam in de pan kan slaan. Mocht er iemand zijn, die het wil proberen, dan komt hij of zij, mits het paleis al kan worden binnengedrongen, oog in oog te staan met de vervaarlijke, nieuwe look van onze krijgshaftigheid uitstralende King Kong koning. En reken maar dat hij ergens van achter een schilderij een automatisch pistool weet te bemachtigen. Magnum. Dirty Harry. Miami Vice. Willem heeft alles gezien.

Voorts is het de laatste tijd een echte rage onder de al of niet bebaarde mannen om zich uitgebreid te laten verwennen bij een ouderwets ogende barbier. Ik vraag me dan ook af welke barbier binnenkort de titel 'koninklijke barbier' mag gaan dragen. De barbiers Bertus en Leen van Haarsnijder en Barbier 'Schorem' aan de Nieuwe Binnenweg 104 in Rotterdam maken een grote kans. Bij hun duurt een knip- en verwenbeurt minimaal drie kwartier. Immers, ijdelheid mag weer. Zij verzorgen de mooiste, gekrulde snorren en met name aan stevig getatoeëerde mannen. Een volgende mannelijke initiatie voor Willem is natuurlijk zijn eerste tatoeage! Bijvoorbeeld 'Je maintiendrai' volop zichtbaar in zijn opgeschoren nek. Of de Franse Marianne op zijn rug, maar dan met het gezicht van Maxima en met een oranje vlag. Chaostheorie. Bij chaos en falsificatie gedijen. Of een lief oranjeborstje als variant op een roodborstje op zijn rechterhandpalm.

En dan is er nog de historische dramaserie 'Peaky Blinders' op Netflix, die een soort cultfilm voor de barbiers en barbiergangers is. De hoofdrollen worden o.a. door Cillian Murphy, Sam Neill, Sophie Rundle en Helen Elizabeth McCrory gespeeld. De regie is in handen van Steven Knight en het gaat over een criminele bende uit Birmingham van vlak na de Eerste Wereldoorlog. De ludieke, markante en strakke kapsels in die filmserie werken erg aanstekelijk voor de nieuwe, ijdele, gegoede, enigszins tamelijk verwijfde, quasi-doorleefde, nep-stoere, ergens best wel trieste, want behoorlijk acterende kerels. Ze geven de naam van hun favoriete acteur door aan de barbier en de barbier weet precies wat voor kapsel hij graag wil. Het is allemaal onderdeel van de grote verdwijntrucshow, die in onze decadente cultuur schering en inslag is. Waar vind je ze nog, echte mannen met echte baarden? Allez, Willem, óp naar 'Schorem'! (-)

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 oktober 2019


Geplaatst in de categorie: koningshuis

4.0 met 3 stemmen 384Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)