Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Als jouw man een monster blijkt te zijn

(voor Clara Immerwahr (1870 - 1915))

Je bent geboren op 21 juni 1870 in Wojczyce. Jouw vader was de gepromoveerde scheikundige Philipp Immerwahr en jouw moeder was Anna Krohn. Je was de jongste dochter van jouw Joodse ouders. Jouw oudere zussen waren Elli en Rose. Jouw oudere broer was Paul. In 1897 ben jij protestants geworden.

Jouw moeder overleed in 1900 door kanker, waarna jij met jouw vader naar Breslau verhuisde. Jouw zus Elli en haar man Siegfried bleven op de familieboerderij wonen. Na jouw studie werd jij in 1900 als eerste vrouw aan de Universiteit van Breslau toegelaten. Jij deed onderzoek in de fysieke chemie naar de oplosbaarheid van slecht oplosbare zouten van Kwik, koper, lood, cadmium en zink. Je schreef jouw proefschrift 'Beiträge zur Löslichkeitsbestimmung schwerlöslicher Salze des Quecksilbers, Kupfers, Bleis, Cadmiums und Zinks' bij de Duitse scheikundige Richard Wilhelm Heinrich Abegg in Breslau. Richard is bekend om zijn onderzoekingen over de diffusiesnelheid en de vriespuntbepaling en om zijn theorie over de dissociatie van elektrolyten.

Op 22 december 1900 hield jij een verdediging voor jouw proefschrift en ontving jij jouw doctorstitel met de onderscheiding Magna Cum Laude. In 1901 trouwde jij met de chemicus Fritz Haber, die op 9 december 1868 in Breslau was geboren. Zijn Joodse ouders waren Siegfried en Paula Haber. Zijn vader was een koopman, die handelde in stof, verf, lak en geneesmiddelen. Zijn moeder overleed drie weken na zijn geboorte door bevallingscomplicaties. Zijn vader hertrouwde in 1877 met Hedwig Hamburger en zij kregen samen drie dochters. Fritz werkte in Jena samen met de scheikundige Ludwig Knorr. Van 1894 tot 1911 werkte hij in Karlsruhe bij professor Hans Bunte van de faculteit chemische technologie. Hans richtte zich vooral op de scheikunde van verbrandingsprocessen. Zijn collega Carl Enger wees hem op de studie van petroleum. Hij is zowel door Ludwig als door Carl sterk beïnvloed.

Fritz en jij waren elkaars jeugdgeliefden en op 1 juni 1902 is jullie zoon Hermann geboren. In 1903 is Fritz ook protestants geworden. Fritz was griezelig dominant en hij vernietigde jouw assertieve persoonlijkheid. Hij duwde jou kwaadaardig in de huisvrouwrol. Hij verstikte jouw vermogen om scheikundige onderzoekingen te doen. Je moest er helemaal voor hem zijn en jouw eigen wil en ambitie opofferen. Je droeg zelfs bij aan het werk van Fritz, zonder dat hij jou daar de erkenning voor gaf. Zijn narcistische persoonlijkheidsstoornis eiste jouw totale gehoorzaamheid en slaafse zelfopoffering. Hij heeft jou helemaal leeggezogen en vernederd, misbruikt en botweg afgedankt. In feite heeft hij jou systematisch, geraffineerd en gruwelijk bloeddorstig de dood ingejaagd.

In 1909 ontwikkelde Fritz een techniek voor het synthetiseren van ammoniak, een stikstofverbinding, reactieve stikstof, die als kunstmest de geïndustrialiseerde landbouwpraktijken, die de bodems sterk hebben uitgeput, zouden doen herleven. Het tegendeel gebeurt. De massale roofbouw op de aarde wordt kunstmatig hersteld, met een extra groot en levensbedreigend probleem erbij: stikstofverstikking. Voor de op hol geslagen, in wezen knettergekke, van de natuur vervreemde mens moet alles alsmaar sneller en massaler, met als onherroepelijk gevolg uiteindelijk de gehele vernietiging van de aardekrachten, die vreselijk kortzichtig en egoïstisch verkracht en afgeslacht zijn. Inclusief de arrogante moord op talloze, onschuldige, bloedmooie en unieke dier- en plantensoorten.

Op 3 april 1910 overleed Richard Abegg in Tessin. In 1911 volgde Fritz Carl Engler op als directeur van het Kaiser Wilhelm Institut voor fysische chemie en electrochemie in Berlin-Dahlem, wat in 1911 door keizer Wilhelm II is opgericht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde Fritz als officier chemische strijdgassen, chloorgas en mosterdgas. Jij was het zeer oneens met zijn betrokkenheid bij deze chemische strijdgassen. Op 22 april 1915 was hij aan het front bij Ieper, waar hij betrokken was bij het eerste gebruik van chloorgas tegen de Frans-Algerijnse troepen. Hij werd voor deze satanische wandaad bevorderd in zijn rang. Zo gaat dat in het Godverlaten, volstrekt inhumane, walgelijke en zinloze militairisme.

Jij bestreed het gifgaswerk van Fritz in het openbaar. Jij noemde het 'een perversie van de wetenschapsidealen' en 'een teken van barbaarsheid'. Dit zal de valse trots van de aan hoogmoedswaanzin lijdende Fritz diep gekrenkt hebben, want hij was, zoals iedere krankzinnige, bijzonder sterk overtuigd van zijn eigen gelijk en daarbij dulde hij geen enkele tegenspraak.

Na de terugkeer van Fritz pleegde jij op 2 mei 1915 zelfdoding. Jij pakte zijn dienstwapen en in de tuin bij jullie huis schoot je jezelf in jouw hart. Jouw zoon kwam totaal overstuur en keihard huilend aanrennen en jij overleed in zijn jeugdige armen. Voor hem als 12-jarige was dit een onherstelbaar trauma. Op de kille, gevoelsarme, volstrekt waanzinnige Fritz maakte jouw zelfdoding geen enkele indruk, terwijl je daarmee op een uiterst wanhopige wijze protesteerde tegen zijn gewetenloze killersinstinct en moorddadige gifgasaanvallen. Als bezeten machtswellusteling keerde hij de volgende ochtend als een enge robot naar het front terug om een aanval op de Russen voor te bereiden.

Jij werd 44 jaar en jouw as is van Berlin-Dahlem naar Bazel gebracht, waar het in het Hörnli kerkhof begraven is. Fritz overleed op 29 januari 1934 in Bazel. Zijn as is bij jou begraven. Ik vind dat een zeer domme, onnadenkende en respectloze daad. De nazi's gebruikten het Kaiser Wilhelm Institut voor wapenonderzoek en aanverwante narigheden. Zij ontwikkelden er Zyklon A en later variant B. Veel van jouw Joodse verwanten werden daardoor in de concentratiekampen vermoord. Ook vele verwanten van Fritz. Jouw zoon Hermann emigreerde in de Tweede Wereldoorlog naar Amerika, waar hij in 1946 net als jij zelfdoding pleegde. Het huis met de tuin, waarin jij zelfdoding pleegde, staat nog steeds op het terrein van wat nu het Fritz-Haber-Institut heet in Berlin-Dahlem.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 oktober 2019


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 50Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)