Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In de wilde vaart met wildeman Shelley

(voor Mary Wollstonecraft Shelley (1797 - 1851))

Je bent geboren op 30 augustus 1797 in Somers Town, Londen. Jouw moeder was de feministische filosofe/pedagoge/schrijfster Mary Wollstonecraft, die op 10 september 1797 door sepsis overleed. Ze werd 38 jaar en ze is in de Old Saint Pancras Churchyard begraven. Jouw vader was de schrijver/journalist/politiek filosoof/anarchist William Godwin. Jouw halfzus was Frances Fanny Imlay, geboren op 14 mei 1794. Haar vader was de Amerikaanse zakenman/schrijver/diplomaat Gilbert Imlay, die een korte affaire met jouw moeder had. Toen jij vier jaar was, hertrouwde jouw vader met de buurvrouw Mary Jane Clairmont, die een dochter had, Claire, die ze rijkelijk bevoordeelde.

Jouw vader en stiefmoeder begonnen een kinderboekenuitgeverij. Via jouw vader ontmoette jij de dichter Samuel Coleridge. In 1811 ging je een half jaar naar een internaat in Ramsgate. In juni 1812 stuurde jouw vader jou naar het gezin van William Baxter nabij Dundee. Die was net zo'n anarchistische outlaw als jouw vader. In 1814 ontmoette je bij jouw vader thuis de vijf jaar oudere dichter Percy Bysshe Shelley, met wie je een liefdesrelatie begin. De eerste, geheime ontmoetingen waren bij het graf van jouw moeder, waar jij ook door Percy ontmaagd bent. Je hield van zijn wilde, intellectuele en onaardse uiterlijk. Jouw vader was tegen jullie relatie en op 28 juli 1814 ging jij samen met Percy en Claire stiekem naar Frankrijk. Claire was mooi meegenomen, want die kon Frans spreken.

Percy liet zijn zwangere vrouw Harriet Westbrook in de steek. Percy en Harriet hadden al een dochter Elizabeth (1813 - 1876) en een zoon Charles (1814 - 1826). In 1815 bezocht jij in het Odenwald het kasteel van Frankenstein, wat jou inspireerde. In Cologny inspireerde de regio Genève jou ook. Door geldgebrek reisden jullie via de Rijn en Maassluis naar Engeland terug. Jij was zwanger van Percy en jullie woonden met Claire in Somers Town en later op Nelson Square. Op 22 februari 1815 werd jullie dochter veel te vroeg en dood geboren. Jij kreeg een diepe depressie en jullie verhuisden naar een huisje van rode bakstenen aan de Bishop's Gate. Daar bleven jullie tot mei 1816 wonen. Op 24 januari 1816 werd jullie zoon William geboren.

Op 9 oktober 1816 pleegde Fanny zelfdoding met een overdosis laudanum in een herberg in Swansea. Ze werd 22 jaar. Ze was vereenzaamd en intens verdrietig. Daarbij was haar stiefmoeder sadistisch tiranniek en ze was wanhopig verliefd op Percy Shelley, die haar afwees. Dat jij er met Percy vandoor ging, was ondraaglijk pijnlijk voor haar. Jouw stiefzuster Claire speelde ook een kwalijke rol in het geheel. Percy en jij geloofden in de vrije liefde.

Op 30 december 1816 zijn Percy en jij in de St Mildred Church in Londen getrouwd en was er meteen een breuk met jouw familie, al was jouw vader er wel bij. Jullie gingen aan de Weststreet in Marlow wonen. Percy schreef in 1817 'The Revolt of Islam' en jij begon aan jouw horrorroman 'Frankenstein' te werken. Op 2 september 1817 werd jullie dochter Clara geboren. Armoede en schuldeisers deden jullie besluiten om op 12 maart 1818 naar Italië te gaan, samen met Claire en haar dochter Allegra. Claire was de geliefde van Lord Byron en op 12 januari 1817 was hun dochter Allegra geboren. Allegra werd naar Lord Byron gebracht, die in Venetië woonde. Op 1 januari 1818 werd 'Frankenstein' anoniem gepubliceerd. In september 1818 overleed Clara in Venetië en in juni 1819 overleed William in Rome. Jij viel in een gruwelijk zware depressie, waarbij je jezelf van Percy verwijderde. Op 12 november 1819 werd jullie zoon Percy Florence Shelley in Florence geboren.

Op 20 april 1822 overleed Allegra, waarschijnlijk door de tyfus. Claire gaf Byron de rest van haar leven de schuld van Allegra's overlijden, terwijl hij zichzelf al zo schuldig over zijn verwaarlozing van Allegra voelde.

Op 8 juli 1822 overleed Percy. Hij is met zijn zeilboot in de Golf van La Spezia verdronken. Het stormde. Zijn medepassagiers Edward Ellerker Williams en Charles Vivien zijn ook verdronken. Percy werd 29 jaar. Jij ging samen met Florence naar Engeland terug. In 1823 verscheen 'Frankenstein' onder jouw naam. Je hebt nog met diverse mannen geflirt en de liefde bedreven, maar daar bleef het bij. Zoals met de Franse schrijver Prosper Mérimé, die (getrouwde) minnaressen en prostituées beminde, de romancier/avonturier/biograaf Edward John Trelaway en de politicus Aubrey Beauclerk.

In 1832 ging Florence naar de Harrow School in Londen, met de priester Charles Longley als hoofdmeester. Die werd later aartsbisschop van Canterbury. Jij verhuisde naar Harrow on the Hill, zodat Florence alleen overdag naar school hoefde, wat ook kostenbesparend was. Jouw vader overleed op 7 april 1836. In oktober 1837 ging Florence naar het Trinity College in Cambridge, waar hij rechten en politiek studeerde. Na zijn studie kwam hij weer bij jou wonen.

Vanaf 1839 leed jij aan hoofdpijn en verlammingen. In 1848 trouwde Florence met Jane Gibson St John. Jij was dol op Jane. Jij woonde in een familiehuis van de Shelley's in Field Place, Sussex, en op Chester Square in Londen. In 1851 kochten Florence en jij Boscombe Cottage/Manor en het bijbehorende landgoed. Jij was van plan om in een klifhuis in Boscombe te gaan wonen, maar jij overleed op 1 februari 1851 op Chester Square. Jouw arts dacht door een hersentumor. Je werd 53 jaar en je bent in de St Peter's Church in Bournemouth begraven, in het familiegraf van de Shelley's. Jouw ouders zijn daar volgens jouw nadrukkelijke wens herbegraven. De as en het hart van Percy zijn daar ook begraven. Florence en Jane gingen in Boscombe Manor wonen en Florence overleed op 5 december 1889. In 2017 is jouw leven verfilmd door Haifaa al-Mansour, met Mary Elle Fanning in de hoofdrol.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 november 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 44Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)