Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De zuivere oogappel van Michelangelo

(voor Vittoria Colonna (1490 - 1547))

Je bent geboren in april 1490 in Marino, 21 kilometer vanaf Rome.
Jouw vader was Fabrizio Colonna (1450 - 1520), graaf van Tagliacozzo, hertog van Paliano en Groot Slotvoogd van het Koninkrijk Napels.
Jouw moeder was Agnese da Montefeltro (1470 - 1523), de dochter van Federico da Montefeltro, eerste hertog van Urbino, en zijn tweede vrouw Battista Sforza. Battista trouwde op haar 14-de met de 24 jaar oudere Federico. Ze was zeer bekwaam in de Latijnse retoriek. Ze kreeg zes dochters en na de geboorte van haar eerste zoon Guidobaldo overleed zij drie maanden later. Ze werd 25 of 26 jaar.
Jij had vijf broers; Federico, Ascanio, Ferdinando, Camillo en Marcello.

Op jouw derde jaar werd jij al aan Fernando Francesco d'Avalos, de vijfde markies van Pescara, gekoppeld. Hij was op 11 november 1889 in Napels geboren. Op jouw vijfde ben jij met Fernando verloofd. Op 27 december 1509 zijn Fernando en jij in de Aragonese burcht op het eiland Ischia getrouwd. De hertogen van Savoye en Braganza hadden het nakijken.

Op Ischia kwam je in de literaire kring van Costanza d'Avalos, hertogin van Francavilla, terecht. Bij haar ontmoette je o.a. de dichters Luigi Tansillo en Bernardo Tasso. Costanza was een volgeling van de religieuze schrijver Juan de Valdés en ze ging naar zijn lezingen in Chiaia. Jij ging met haar mee.

Jij woonde tot 1511 in Ischia. Fernando vocht in de Oorlog van de Liga van Cambrai en in 1812 werd hij in de Slag bij Ravenna gevangengenomen en naar Frankrijk gebracht. Slechts één van jouw gepassioneerde brieven aan hem is bewaard gebleven. De dichter Joseph Gibaldi ontdekte, dat jij met deze poëtische brief 'Heroides' van Ovidius had nagebootst. Deze stijlvorm verraadt waarschijnlijk de afwezigheid van jouw ware passie voor Fernando, die vele minnaressen had, o.a. de hofdame van Isabella d'Esta.
In 1516 overleed jouw broer Federico, op 18 maart 1520 overleed jouw vader en op 1 april 1523 overleed jouw moeder. Tijdens jouw huwelijk zag je kapitein Fernando maar zelden.

Rond 1525 maakte Sebastiano del Piombo een schitterend portret van jou, waarop je met twee vingers naar jouw hart wijst en met jouw linkerwijsvinger naar een tekst. Ik vermoed over de geboorte van Jezus. In diezelfde tijd schilderde Sebastiano 'De Madonna met de sluier'. Maria ontsluiert de geboorte van Jezus. Het Woord is vlees geworden. Er is een duidelijke overeenkomst tussen Maria en jou.

Op 3 december 1525 overleed Fernando in Milaan door de wonden, die hij in de Slag bij Pavia had gekregen. Je deed eerst een poging tot zelfdoding, maar daarna ging je naar een klooster in de orde van Santa Chiara in Rome, waar je wilde intreden, wat paus Clemens VII en jouw broer Ascanio hebben belet. Je ging terug naar Ischia. Men hoopte dat je opnieuw zou trouwen, maar je wees diverse vrijers af en je ging liever de poëzie bedrijven. Je ontmoette de historicus Paolo Giovio, Michelangelo, de dichter Ludovico Ariosto en de schrijver Pietro Aretino. In 1526 beroofde Ascanio het pauselijk paleis, waarna de paus de landhuizen van de familie Colonna liet beroven. In 1529 ging je o.a. naar Rome, Orvieto en Napels.

In Napels was jij idolaat van de prediker Juan de Valdés en dichtte jij in een neoplatonistische stijl over religieuze onderwerpen en Fernando. In 1536 was jij in Rome, waar de 61-jarige Michelangelo jou wilde versieren. Jij was zijn spirituele mentrix. Hij maakte sonnetten voor jou en hij maakte tekeningen voor en van jou. Jullie waren lange tijden bij elkaar. Jij schreef spirituele gedichten voor hem. In mei 1537 was je met enkele vrouwen in Ferrara om via Venetië naar het Heilige Land te gaan, maar door jouw slechte gezondheid bleef je tot februari 1538 in Ferrara en daarna ging je naar Rome terug. In 1540 kwam jij met de Inquisitie in aanraking, omdat jij in de genade van God zonder de kerkelijke sacramenten geloofde.

Jij overleed op 25 februari 1547 in het klooster van San Silvestro in Rome. Je werd 56 jaar en je bent in de Collegiata di Sant' Andrea in Paliano begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 november 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 50Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)