Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Armoe troef

Als ik een (klimaat)vluchteling zou zijn, dus iemand die zijn woongebied is ontvlucht uit vrees voor geweld, gevolgen van negatieve klimaatontwikkelingen of zijn leven, zou dat zeer waarschijnlijk bij continuering desastreus zijn. Dankzij onze dijken en allerlei andere mensbeschermingsontwikkelingen houden wij als onderwaterspiegelbewoners onze voeten droog en ons hoofd koel. Vluchten is niet waaraan wij hoeven, laat staan moeten denken, want verstoken van oorlog, honger en/of dorst leven wij paradijselijk. Geen nieuws is dat dit voor lang niet iedereen geldt; een stijgende waterspiegel en daarnaast elders verdorring met als gevolg gevechten, lees: oorlog om (vruchtbaar) land of om wie de ware God dient, zorgen voor conflicten op zowel regionaal-, nationaal- als mondiaal niveau. Vluchtelingen in de literatuur worden in EXIT WEST van Mohsin Hamid, waarin deuren via welke je in één stap naar een plaats elders op de wereld kunt ontsnappen, prachtig beschreven.

Binnen afzienbare tijd bestaat het gros van de vele miljoenen vluchtelingen uit mensen die uit hun woonplaats of land vluchten, omdat zij getroffen zijn door de gevolgen van klimaatverandering veroorzaakt door de menselijke opwarming van de aarde. Zo zijn daar zeespiegelstijging, overstromingen, droogte, tropische cyclonen en tornado's.

TIPPING POINTS

Doordat de CO2-uitstoot niet daalt, loopt de, nee ónze wereld tegen kantelpunten aan. Gaan wij daaroverheen dan gaan wij tegelijkertijd een gevaarlijke verandering tegemoet en een onomkeerbare fase in, aldus klimaatexpert I.P. van Soest in dagblad Trouw. Extreme droogte in het Amazoneregenwoud leidt tot bosbranden, net als ontketend extreem weer, zoals in de Himalaya, eveneens tipping points. Omslagpunten zijn punten waarop een serie van kleine veranderingen of incidenten belangrijk genoeg wordt om een zowel grotere als belangrijke verandering te realiseren: de hoeveelheid water in de oceanen, daaraan gerelateerd het volume van diezelfde wereldzeeën of veranderingen op het vaste land. De mondiale temperatuurstijging is in al onze twaalf maanden inmiddels voelbaar. Opwarming van onze prachtige planeet met inmiddels helaas smeltende poolkappen wordt door opeenhoping van broeikasgassen veroorzaakt. Deze houden warmte vast door de mensheid die fossiele brandstoffen gebruikt in verband met verbranding om vooruit te komen. Zeer waarschijnlijk zal zowel de letterlijke als figuurlijke betekenis van brandstof de komende decennia opgeld doen: in het opstuwen van de mondiale economie kennen wij reeds lang het begrip oliedollars. Voor ons lichaam zijn de belangrijkste brandstoffen zowel koolhydraten als vetten.

Energie, dus brandstof is noodzakelijk. Een onmisbare kracht om bergen te verzetten en mijlen te maken. Niemand kiest ervoor om ontheemd te raken. Verstoken van huis en haard, behalve in geval van oorlog, honger of verbitterdheid door de (veelal economische) verschillen. Mondiaal zijn deze gigantisch en bij continuering desastreus...! Vluchtelingen verkassen in verband met vervolging vanwege ras, religie, nationaliteit, het behoren tot een bepaalde sociale groep of politieke overtuiging. Slachtoffers ook van zowel natuur- als religieuze rampen, maar zeker ook de ontheemden naar aanleiding van oorlog of vervolging. Persecutie vanwege religie gaat binnen afzienbare tijd 's-werelds grootste issue worden als (alle kwalijke gevolgen van) klimaatverandering ons als wereld niet reeds heeft genekt.

Het tolereren, dus dulden van dissidenten is een kwestie van respect. Dat begrip is, in elk geval lijkt niet meer in zwang. Een containerbegrip dat niet meer lijkt te leven, niet meer modieus en/of trendy is of in elk geval lijkt:

'Keep on tryin'
(just a little bit)

(Re, re, re, re)'spect


Armoe troef

Schrijver: Annejan Kuperus, 28 november 2019


Geplaatst in de categorie: wereld

5.0 met 1 stemmen 128Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)