Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een studie, die tot de ultieme zelfhaat leidde

(voor Carlo Michelstaedter (1887 - 1910))

Je bent geboren als Carlo Raimondo (Gedaliah Ram) Michelstaedter op 3 juni 1887 in Goriza, gelegen aan de Isonzo-rivier. Het werd 'het Oostenrijkse Nice' genoemd. Tot 1918 hoorde het bij Oostenrijk-Hongarije en heette het Görz. De natuurkundige Nobelprijswinnaar Carlo Rubbia is er ook geboren. Het Castello di Gorizia staat er wonderschoon. Je was de jongste van vier kinderen in een rijke familie van Duits-Joodse afkomst. Als kind had je een opvallend recalcitrant gedrag. Jouw vader Alberto Michelstaedter was een verzekeringsman, directeur van de verzekeringsmaatschappij Assicurazioni Generali en de voorzitter van de literaire vereniging Gabinetto di Lettura Goriziano. Mede door hem kreeg jij tijdens jouw gymnasiumtijd interesse in de literatuur en de filosofie. Jouw moeder was Emma Coen Luzzatto. Jouw oudere broer was Gino (1877 - 1909). Jouw oudere zussen waren Elda (1879 - 1944) en Paula (1885 - 1972).

Als kind was je bang voor het donker en had je hoogtevrees. Je was koppig en voor jouw wangedrag vertikte je het om sorry te zeggen. Je verstoorde de schoollessen vaak opzettelijk, waardoor je als een ongeschikte leerling werd gezien. Toch ontpopte je jezelf als een briljante, intelligente en atletische jongeman. Je las o.a. Giacomo Leopardi, Lev Tolstoj, Henrik Ibsen, Arthur Schopenhauer en Friedrich Nietzsche. Je was eerst van plan om wiskunde aan de Universiteit van Wenen te gaan studeren, maar je ging liever kunst en letterkunde in Florence studeren. In Florence maakte je vrienden bij jouw medestudenten en in 1905 studeerde je letterkunde aan het Instituto di Studi superiori. Je studeerde Grieks en Latijn en voor jouw laurea deed je een filosofische studie over de overtuigingskracht en retoriek in de oude filosofie. In april 1907 pleegde jouw Russische vriendin uit Florence Nadja Baraden zelfdoding.

In 'Il dialogo della salute' uit 1909 stel jij de dood voor als het enige waarheids- en kennisprincipe. Zelfdoding was volgens jou een zuiver rationalistische daad van wilskracht. Het leven kan slechts in functie van de dood begrepen worden. Achter elk ogenblik schuilt het laatste ogenblik en in plaats van zich hiervan te overtuigen, verbergt de mens zich achter sofistische redeneringen en retoriek. Laat álle rationele indoctrinaties van deze wereld los om tot jouw ware zelf te komen. Je verfoeide de misleidende retorica, je wilde authentiek zijn. Je stelde veel te hoge eisen aan jezelf en anderen, waardoor je onbewust juist jouw authenticiteit verstikte. Je was een geestelijke nihilist, die somberde over de onmogelijkheid om anderen te kunnen bereiken, omdat iedereen in de eigen subjectiviteit gevangen zit. De taal is corrupt en wordt misbruikt. Het individu valt ten prooi aan een geïsoleerde en illusionaire zelfbevestiging. Het gemeenschapsleven is misleidend, onecht en oppervlakkig. Aanpassing aan de wereld staat gelijk aan dood-zijn. Alleen een zuiver bewust leven in het nu (mindfulness) sluit de doodsangst uit. Je was ook door Socrates, Heraclitus en Parmenides beïnvloed. Schopenhauer beïnvloedde jou het meest. Je was een briljante intellectueel.

Jouw broer Gino had in 1909 in Amerika zelfdoding gepleegd. Hij werd 31 of 32 jaar. In 1909 keerde jij naar Goriza terug om aan de thesis te werken. Je voltooide jouw werk en op 17 oktober waren de aanhangsels geklaard. Je was erg moe en je kreeg ruzie met jouw moeder, omdat zij klaagde dat jij haar geen gelukkige verjaardag had toegewenst. Zij wist niet dat jij een portret voor haar had getekend. Je ging naar jouw kamer en je greep naar jouw geleende, geladen pistool, dat jij bij jouw droeg. Met twee schoten door jouw hoofd maakte jij een einde aan jouw leven. Je werd 23 jaar en je bent in de Joodse begraafplaats in Rozna Dolina bij Nova Gorica begraven. Sommigen zien jouw zelfdoding als een logische conclusie van jouw filosofie en anderen zien het als een gevolg van een bepaalde, psychische stoornis. Nu gaat de adolescentie vaak gepaard met een flinke identiteitscrisis en stormachtige perioden, maar een vorm van schizofrenie zoals bij het genie Arthur Rimbaud valt niet uit te sluiten, al wist Rimbaud die hel wel te overleven. De term 'Hoogspanning Levensgevaarlijk', wat tegenwoordig op elektriciteitshuisjes staat, telt natuurlijk ook mee. En de slechte rouwverwerking aangaande Nadja en Gino. Jouw vrienden en familieleden publiceerden jouw verzamelde geschriften; filosofische brieven, verhalen, toneelstukken, dialogen en gedichten.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 december 2019


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 14.616Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)