Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Boeken voor drankjes

De Radetzkymars en Jochem Myjer, 'Nog ééntje dan, nog ééntje dan en dan ga ik naar huis' op Nieuwjaarsdag is een prima te behapstukken combinatie, hoewel de tussenliggende middag- en daaropvolgende eerste avonduren meer dan welkom zijn om Myer aan te kunnen; wát een energie. Het vervolg van deze beschouwing gaat dan ook over de Chileense auteur en poëet Jaime Luis Huenún Villa. Een Chileen uit Valdivia, de Parel van het Zuiden.

Deze Parel van het Zuiden ligt op een afstand van bijna 850 kilometer, logischerwijs zuidelijk, van de Chileense hoofdstad Santiago. Poëet J.L. Huenún Villa's ouders runden destijds in Valdivia een bar, alwaar Jaime Luis boeken voor drankjes ruilde. Dit omruilen deed Huenún met een (stam)gast die als professie assistent was op de school die Huenún later met succes zou afronden. 100 JAAR EENZAAMHEID, DE METAMORFOSE en boeken van Julio Cortázaren hebben Huenún tot de literator die hij nu is gevormd. In zijn vroege tienerjaren schreef Jaime Luis al veel, maar in de late, nee, zijn laatste jaren als tiener schreef Huenún reeds serieuze poëzie. Zowel in 1993 als in het beginstadium van het nieuw millennium moest hij de strijd met kanker aangaan...! Waarschijnlijk heeft deze Chileense poëet dankzij poëzie in combinatie met uiteraard een geweldige medische staf zijn strijd tegen dit Verderf gewonnen. In 1999 werd J.L. H.'s eerste gedicht, getiteld CEREMONIES gepubliceerd.

Vervolgens regisseerde Jaime Luis Huenún literatuur en kunsttijdschrift Pewma: The Dream van 1993 tot 2000 & eveneens Almapu. Een Zuid-Amerikaanse dichter die weet hoe poëzie moet klinken...!


Santiago, nazomer 2019

Schrijver: Annejan Kuperus, 5 januari 2020


Geplaatst in de categorie: literatuur

5.0 met 1 stemmen 132Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Scherzo
Datum:
5 januari 2020
Zo zie je maar weer hoe nuttig en aangenaam kunnen samengaan door een (mij) volslagen onbekende te etaleren. Volgende keer iets meer op de inhoud, kan dat? Proost op het nieuwe jaar, Annejan!
Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
5 januari 2020
Dit betreft een (eerder door mij vergeten) aanvulling op bovenstaande beschouwing 'Boeken voor drankjes'. Huenún doceerde eveneens poëtische expressieworkshops in Temuco. Deze middelgrote Chileense stad ligt ten zuiden van het midden van langgerekt Chili en hoofdstad Santiago. Aan de Diego Portales-Universiteit doceert Huenún Latijns-Amerikaanse inheemse poëzie. 'Natuurlijk ben ik eerst een dichter', zegt Jaime Luis Huenún naar aanleiding van de ontcijfering van zijn verleden, opzoek naar zijn wortels...!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)