Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een godenstem om in te verdwijnen

(voor Cecilia Bartoli)

Je bent geboren op 4 juni 1966 in Rome. Jouw moeder Silvana Bazzoni is een sopraan en jouw vader Pietro Angelo Bartoli is een tenor. Je had een zus/broer Gabriele, die in 1998 is overleden. Jouw zus is Federica. Je wilde als kind graag een flamenco-danseres worden, maar jouw zingende ouders beslisten anders en daarvoor hoefden ze niet in een kristallen bol te kijken. Je studeerde eerst trombone, maar jouw moeder gaf jou al gauw haar zanglessen en de trombone ging opzij. Jouw vroegste muziekherinneringen heb je aan Verdi. Terwijl je aan de Accademia Nazionale di Santa Cecilia studeerde, kreeg je nog gewoon zanglessen van jouw moeder. Jouw ouders zijn gescheiden. Deze muziekacademie stamt uit 1585, met dank aan paus Sixtus V. Hij is nu aan de Campo Marzio. Op jouw negende had je een piepkleine rol in de opera 'Tosca' van Pussini. Je was een herderin. Op jouw 19-de debuteerde je in de televisieshow 'Fantastico'. Je won niet, maar je mocht wel in de Parijse Opera zingen, bij een concert ter ere van Maria Callas.

In 1987 debuteerde je als professionele mezzo-sopraan in de Arena di Verona. In 1988 speelde je Rosina in 'Il barbiere di Siviglia' van Rossini in de Oper Köln, op het Schwetzinger Festspiele en in de Oper Zürich. Samen met de dirigenten Daniel Barenboim en Nikolaus Harnoncourt ben je met Mozart aan de slag gegaan. Zo speelde je Zerlina in 'Don Giovanni', gebaseerd op Don Juan, en Dorabella in 'Così fan tutte'. Jouw zangcarrière steeg internationaal. Nikolaus Harnoncourt zat ooit gedwongen bij de Hitler Jugend en hij was getrouwd met de violiste Alice Hoffelner, die speelde op een viool van de manisch-depressieve vioolbouwer Jacob Stainer uit 1658. Nikolaus en Alice kregen samen één dochter en drie zonen. Hun zoon Eberhard was een vioolbouwer, die in 1990 door een auto-ongeluk overleed. Hun dochter is de mezzo-sopraan Elisabeth von Magnus, die hertrouwde met de tenor/koordirigent Simon Schouten. Ze was een leerlinge van Hertha Töpper en ze werkte samen met de dirigent Ton Koopman bij de opnames van de zangpartijen van Johann Sebastian Bach.

In 1996 debuteerde jij in de Metropolitan Opera als Despina in 'Così fan tutte'. In 1997 zong je daar de hoofdrol in 'La Cenerentola' van Rossini en in 1998 zong je Susanna in 'Le nozze di Figaro' van Mozart. In 1999 ging je met jouw geliefde, de bariton Oliver Widner (Zürich, 24 maart 1965) samen wonen. Zijn vader Kurt Widmer is ook een bariton. Kurt kreeg les van de sopraan Franziska Meyer-Estorf en haar man Paul Lohmann. Oliver is lid van de Oper Zürich. In 2000 zong je in de Deutsche Oper Berlin als Donna Elvira in 'Don Giovanni'. In 2001 zong je in de Royal Opera House in Londen als Euridice en Genio in 'L'Anima del Filosofo' van Haydn. Je zong ook veel werk van Gluck, Vivaldi en Salieri. Je wilde Salieri van zijn negatieve imago ontdoen. Zo schreef hij zijn opera 'La scuola de' gelosi' met de door jou zeer beminde rol als de Contessa drie jaar voor 'Le nozze di Figaro' van Mozart. Bovendien is Mozart door Salieri beïnvloed. In de film 'Amadeus' wordt Salieri als een jaloerse rivaal weggezet, die zelfs de moordenaar van Mozart zou zijn. Daar klopt allemaal niets van. Dat is opgeklopte en uitvergrote romantiek/dramatiek om het grote publiek te pleasen.

In 2005 zong je als Cleopatra in 'Giulio Cesare' van Händel. Je zong vaak met het barokensemble Il Giardino Armonico, in 1985 opgericht door de luitist Luca Pianca en de dwarsfluitist Giovanni Antonini. De lyrische sopraan Danielle de Niese zingt ook met hun. In 2008 zong je in de Oper Zürich in de opera 'Clari' van Fromental Halévy, wat ter ere van de sopraan/contralt Maria Malibran (1808 - 1836) was. In 2010 zong je in het Konzerthaus Dortmund de hoofdrol in 'Norma' van Bellini, met Thomas Hengelbrock als dirigent. In maart 2011 zong je in vijf Australische steden en in datzelfde jaar ben je met Oliver getrouwd. In 2012 werd je de artistiek directrice van het Salzburg Whitsun Festival, wat jij spectaculair wist te hervormen door grote artiesten te plaatsen. In 2012 maakte je opnames van de barokmuziek van de componist/geestelijke/diplomaat Agostino Steffani. Je vulde dit project aan met een muziekvideo.

Oliver en jij woonden in Monaco, maar nu wonen jullie aan de Goldküste, aan de noordoostelijke oever van het Meer van Zürich. Wellicht in Küsnacht, waar Carl Gustav Jung zijn kliniek had en waar Thomas Mann zes jaren woonde. De componist Hermann Haller woonde daar ook. Of wellicht in Zollikon, waar de psychiater Paul Eugen Bleuler is geboren en gestorven. In Zwitserland is weinig paparazzieterreur. Een deel van het jaar woon je in Rome. Je zong elk jaar op het Menuhin Festival in Gstaad, maar gezien jouw grote roem doe je dat misschien niet meer. De hond van jouw zusje Federica heet Figaro. De beltoon op jouw telefoon was en is misschien nog de aria van Cherubino uit 'Le nozze di Figaro'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 januari 2020


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 32 stemmen 68Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)