Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De mensenwereld is één groot gekkenhuis

(voor Sonja Sekula (1918 - 1963))

Je bent geboren op 8 april 1918 in Luzern, Zwitserland. Jouw Zwitserse moeder was Berta Huguenin (1896 - 1980) en jouw Hongaarse vader was Béla Sekula (1881 - 1966), een filatelist/postzegelhandelaar. Zijn broers Eugen, Frank en Geza waren ook postzegelhandelaren. In 1931 was hij betrokken bij vervalsingen in Ethiopië en hij maakte overdrukken van bestaande postzegels. In 1928-1929 veilde hij het leeuwendeel van de Ludvig Lindberg-collectie. Jouw vader was eerder getrouwd. Jouw halfzuster was Hedy en jouw halfbroer was Karl. Jullie woonden in de Villa Sonnenhof in Luzern.

Van jouw zevende tot jouw twaalfde zat jij op een privéschool. Daarna ging jij een jaar naar een privéschool in Zuoz en daarna een jaar naar de Handlesschuke in Luzern. Op jouw vijftiende ging jij een jaar naar het Hochalpine Töchterninstitute in Ftan en op jouw zeventiende studeerde jij een jaar taal-, kunst- en schilderstudies in Hongarije en Florenz. Op jouw zeventiende ontmoette je de schrijfster/fotojournaliste Anne Marie Schwarzenbach, op wie jij smoorverliefd werd. Je verbleef enkele weken bij haar in Engardin en via haar ontmoette je Klaus Mann. In de zomer van 1936 was je in Boedapest, waar je de schrijver Otto Indig ontmoette, die een roman over jou schreef. Op 23 september 1936 verhuisde je met jouw familie naar Douglaston op Long Island, Amerika. Op 6 september 1936 kregen jullie Erika en Klaus Mann op bezoek.

Je kreeg schilderles van George Grosz en je studeerde kunst, filosofie en literatuur aan het Sarah Lawrence College in Bronxvill. Jullie verhuisden naar 400 Park Avenue en op jouw 20-ste deed je jouw eerste poging tot zelfdoding. Je kreeg een behandeling in het New York Hospital in White Plains. Op jouw 23-ste verliet je het hospitaal en ging je aan de Art Students League studeren, bij de modernistische Morris Kantor. Jullie verhuisden naar 399 Park Avenue. Jij ontmoette André Breton, Marcel Duchamp, Max Ernst, Kurt Seligmann, Roberto Matta, Isabelle Waldberg, Robert Motherwell en David Hare. In 1943 exposeerde je bij '31 Women' bij Peggy Guggenheim. In 1945 werd je verliefd op de schilderes Alice Rahon, de vrouw van Wolfgang Paalen. Alice en jij hadden enkele maanden een vurige, seksuele relatie. Alice maakte het uit.

In de zomer van 1945 woonde je in de flat van André Breton op 45 West 56th Street. In de herfst reisde je naar Mexico, waar je o.a. Frida Kahlo, Leonora Carrington en Wolfgang Paalen ontmoette. In 1946 bezocht Frida jouw familie en in de zomer woonde je met jouw vriendin Natica Waterburg in Asharoken Beach Northport. Natica en jij bestudeerden het leven van de Indianen in New Mexico. Je verbleef bij Gordon Onslow Ford en in juni ontmoette je in New York de componist John Cage. Op 5 november verhuisde je naar 326 Monroe Street, waar John Cage, Merce Cunningham en Morton Feldmann woonden. Je ontmoette Manina Thoeren. In mei 1948 exposeerde je in de Betty Parsons Gallery. In 1949 ging je voor twee jaar naar Parijs. In St. Tropez werd je smoorverliefd op Sie Thoeren en met Natica bezocht je Capri. Natica en Jane Bowles verbleven in hetzelfde Parijse hotel. Je ontmoette Alice Toklas en samen met Max Ernst exposeerde je in Londen. Via Tanger, Spanje en Hamburg ging je naar New York terug.

In 1951 kreeg jij een zenuwinstorting en ging jij naar het New York Hospital in White Plains, waar je op jouw twintigste ook naartoe ging. Na een tijd in deze psychiatrische kliniek ging je weer bij jouw ouders op 399 Park Avenue wonen. In mei 1952 doceerde je aan een privéschool in Covington. John Cage wijdde één van zijn 'Seven Haiku' aan jou. Vanaf oktober 1952 zat je een jaar in het sanatorium van Bellvue in Kreuzlingen en daarna zat je met jouw moeder in het pension Tiefenau in Zürich. In het voorjaar van 1954 ging je naar de psychiatrische kliniek Hall Brooke in Westport. Dat duurde tot maart 1955. Met jouw ouders verhuisde je naar pension Tiefenau in Zürich. Na een reis met jouw moeder naar Spanje verhuisden jullie naar een eigen woning in Haus Heimat in Sankt Moritz-Bad. Van maart tot mei 1955 zat je in het Bellvue sanatorium. In Venetië ontmoette je Betty Parsons.

Na twee maanden in pension Tiefenau had je in januari 1957 jouw eerste solo-expositie in Zwitserland, in Galerie Palette in Zürich. In Parijs ontmoette je Jean Dubuffet en je verbleef in de villa van Fritz en Emita Opel in St. Moritz. In Ascona ontmoette je Hans Arp en vanaf april 1958 woonde je met jouw ouders in de Steinwiesenstrasse 18 in Zürich. Je ontmoette de kunstenaar Adrien de Menasce en vanaf de herfst in 1958 tot mei 1959 zat je in de psychiatrische kliniek Hohenegg. In 1960 werd jouw contact met Betty Parsons verbroken en je werkte een tijd in een uitleenbibliotheek. Je ging weer naar de Hohenegg kliniek en daarna naar de kliniek Wyss in Münchenbuchsee. In 1961 was je in Längenschachen, waar Sylvia Mosimann jou les gaf. Je werkte aan de 'Meditaion Boxes' en in april 1961 zat je opnieuw in de psychiatrische kliniek in Münchenbuchsee. In 1962 werkte je voor een eierenbedrijf. In augustus 1962 ging je naar St. Moritz.

Je maakte op een automatische manier abstract-expressionistische schilderijen. In de psychiatrische klinieken kreeg jij o.a. vele keren shocktherapie en injecties met geestveranderende drugs. Ze wilden jouw lesbisch-zijn veranderen, wat ze als een manifestatie van schizofrenie en een diep mentale stoornis zagen. Die stompzinnige, wrede en criminele paardemiddelen werkten alleen maar geestdodend. Deze dokters verschilden niets met dokter Mengele.

Terug in Zürich werkte je in een ziekenhuiswasserij. Je ging weer naar de Hohenegg Kliniek. Op 23 april 1963 vierde je samen met jouw ouders de verjaardag van jouw moeder. Op 24 april 1963 zou je samen met een vriendin naar de Max Ernst-expositie in het Kunsthaus gaan, maar jouw vriendin annuleerde de afspraak. Op 25 april 1963 pleegde jij zelfdoding door jezelf in jouw atelier in Zürich op te hangen. Je werd 45 jaar en je bent volgens jouw eigen wens in St. Moritz begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 januari 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 42Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)