Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Teveel leed achter de kunstfaçades

(voor Molly Upton (1953 - 1977))

Je bent geboren als Martha Neill Upton op 30 september 1953 in Pittsfield. In 1954 verhuisde je met jouw ouders Barbara Allen Upton en James Gordon Upton naar Darien in Connecticut. Jouw vader was in 1944 aan de Princeton University afgestudeerd en hij was een veteraan van de United States Army Air Force als C-47 piloot. Daarna werkte hij in de reclame en marketing in New York. Jouw moeder was in 1943 in de politicologie aan het Vassar College in New York afgestudeerd, wat in 1861 door de brouwer/koopman/filantroop Matthew Vassar is opgericht. De dichteres Elizabeth Bishop en de actrice Meryl Streep zaten ook op deze school.

Jij ging naar de Hindley Elementary School en de Thomas School in Darien, waar je de quiltkunstenares Susan Hoffman ontmoette, die jou leerde quilten. Susan is in Vermont geboren. Zij leerde jou quilten maken. Jij ging naar de Dana Hall School op 45 Dana Road in Wellesley, waar je in 1971 afstudeerde. De dichteres Sharon Olds en de sopraan Madelyn Renee gingen ook naar deze school. In 1971-1972 ging jij naar het Macalester College in Saint Paul, Minnesota. In de herfst van 1972 en 1973 studeerde je kunst aan de University of New Hampshire. In de zomer van 1972 was je in Weston, Vermont, terwijl Susan Hoffman in Dorset, Vermont, was. Susan en jij werkten als serveersters en jullie openden 'The Front Porch Out Back', een kleine winkel in een schuur nabij jouw familiehuis. Jullie verkochten mobiele telefoons, kettingen en andere, handgemaakte spullen. De deuren stonden open en het zag er gezellig uit. Jij had er echt veel schik in.

In het voorjaar van 1973 reisde je door Zwitserland en Griekenland. Je woonde een tijd bij een Grieks gezin. Jouw quilts 'Torrid Dwelling', 'Watchtower' en 'Greek' uit 1975 stammen uit deze periode. 'Torrid Dwelling' is één van de 100 beste quilts uit de 20-ste eeuw. Tussen 1974 en 1977 maakte je meer dan 27 gewatteerde wandtapijten. Op jouw 21-ste maakte je jouw eerste quilt 'Nocturn Regalis' en op jouw 23-ste jouw laatste quilt 'Alchemy'. Het zijn abstracte ontwerpen met bijzondere kleuren en een technische gecompliceerdheid. Je werkte met zijde, fluweel, linnen en corduroys. Je was deels geïnspireerd door 'het dwalen door ruïnes, drukke straten en woestijnen, door vroegere beschavingen en door piano-keyboards'. Tijdens het herfstsemester in 1973 verliet jij de University of New Hampshire en verhuisde jij met jouw vriendin en collega Susan Hoffman naar een appartement in Cambridge, Massachusetts. Jullie wilden jullie quilts in een grootstedelijke galerie exposeren.

Jullie maakten fijne kunst op quilt-formaat. Jullie quilts lijken op de schilderijen van o.a. Mark Rothko, Kazimir Malevich en Kenneth Noland. Jullie abstracte, gewatteerde wandtapijten zijn originele ontwerpen. Jullie vergeleken jullie quilts met de moderne kunst en jullie vroegen er dezelfde prijzen voor. De exthetische kwaliteit is immers erg hoog. Overigens maakte jij ook aquarellen en beeldhouwwerken. Rond 1975 werden Susan en jij door de Kornbee Gallery van de kunsthandelaar Jill Kornblee vertegenwoordigd. Jill overleed op 29 januari 2004 in Branford, Connecticut. Ze werd 84 jaar. In 1975 exposeerden jullie op de expositie 'Abstract Design in American Quilts', samengesteld door Jonathan Holstein, in het Whitney Museum of American Art op 945 Madison Avenue in New York, in 1930 opgericht door de beeldhouwster/mecenas/transgender Gertrude Vanderbilt Whitney. In 1976 exposeerden jullie op de expositie 'The New American Quilt' in het Museum of Contemporary Crafts. In 1976 exposeerden jullie ook in de Kornblee Gallery.

In 1975-1976 verhuisde jij naar San Francisco. Op 30 maart 1977 pleegde jij zelfdoding door in San Francisco van de Golden Gate Bridge te springen. Je werd 23 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 januari 2020


Geplaatst in de categorie: idool

1.0 met 1 stemmen 46Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Olean
Datum:
29 januari 2020
...correctie: de esthetische kwaliteit waar je het over hebt is slechts een in de zelfgenoegzaamheid van narcistisch opererende zichzelf en anderen over het artistieke paard getilde ins Blaue hinein-staarders invoelbaar element.
Blijft nog een raadsel waarom ook deze (frèle? bewonderde? gejaagde? schizoide? manisch-depressieve?) kunstenares met scheppende handen op een der spectaculairste hoogbouwcomplexen ter wereld haar dag des oordeels wenste te kiezen en nu al drieënveertig jaar niet meer onder ons is...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)