Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Vermorzeld en gedood door de drugs

(voor Édouard Dubus (1864 - 1895))

Je bent geboren als Louis Adolphe Édouard Dubus op 14 juni 1864 in Beauvais, waar de Sint-Pieterskathedraal staat. Jouw ouders waren Estelle Marie Paille en Louis Adrien Edgard Dubus, een rentenier en een voormalige hoofdbewaker van de bossen in Haute-Saône. Jouw opa Paille was de loco-burgemeester van Beauvais. Tegenover het stadhuis van Beauvais staat een monument uit 1851 voor Jeanne Hachette, die succesvol tegen de troepen van Charles le Témeraire vocht. Je verhuisde naar Parijs, waar je naar het Collège Sainte-Barbe aan de Rue Valette ging. De schrijvers Paul Bourget, Adolphe Belot, Jérôme Tharaud en Charles Péguy gingen ook naar deze universiteit. Jij studeerde rechten.

Je werd lid van de Orde van Advocaten en het Hof van Beroep van Parijs en je werkte bij Georges Desplas. Je was ook een symbolistische dichter en een literair columnist. Je publiceerde artikelen in de Bonapartistische 'Les Aigles nationale' en 'La Comédie politique'. Je was secretaris van Napoleon-Jérôme Bonaparte. Later publiceerde je in de satirische, nationalistische en antisemitische krant 'Le Pilori'. Je debuteerde met een gedicht in de krant 'Le Cri du peuple' van Jules Vallès en Pierre Denis. Je publiceerde ook gedichten in 'Le Capitan' van Léo d'Orfer, die ook 'La Vogue' publiceerde, waarin hij in het eerste nummer op 4 april 1886 het gedicht 'Les premières communions' van Arthur Rimbaud plaatste, naast werk van Paul Verlaine en Stéphane Mallarmé. 'La Vogue' publiceerde in de nummers 5 tot 9 (van mei/juni 1886) 'Les Illuminations' van Arthur Rimbaud.

Jij publiceerde in 'La Décadence' van de dichter René Ghil en in 'Le Décadent' van de schrijver Anatole Baju, in 'Le Scapin' en in 'La Jeune République'. In de salle de l'Ermitage, 29, rue Jussieu, deed je mee met literaire conferenties en in 1888 werd je redactielid van 'Le Paris', opgericht door Frédéric-Auguste Cazals, één van Verlaine's beste vrienden, die ruim 150 portretten van Verlaine maakte. Je bezocht de boekhandel op 29, rue de Treviso, waar je o.a. de occultist Papus, Joséphin Peladan, Joris-Karl Huysmans en de occultist/dichter Stanislas de Guaita, die op 19 december 1897 door een overdosis drugs overleed. Stanislas richtte samen met Joséphin Peladan in 1888 L'Ordre kabbalistique de la Rose-Croix op. Leden waren o.a. Papus, Calixte Mélinge, Paul Sédir en de piano-componist Erik Satie. Huysmans voerde jou mee in de occulte wijsheden. Hij was jouw collega op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Door De Guaita ging je morfine gebruiken.

Begin 1889 ging je voor de tweede reeks van het tijdschrift 'La Pléiade' werken, in 1886 door Rodolphe Darzens (een grote vriend van Rimbaud) en Ephraim Mikhael opgericht. Ephraim overleed op zijn 23-ste door tuberculose. In 1889 werd ook het toonaangevende, modernistische en symbolistische tijdschrift 'La Plume' opgericht, door de dichter/schrijver Léon Deschamps. Het verscheen tot 1914. Kunstenaars als Alfons Mucha, Toulouse-Lautrec, Paul Gauguin, Camille Pissaro, Paul Signac, Georges Seurat en Jean-Louis Forain werkten er ook aan mee. In 1890 was je mede-oprichter van de derde start van het literaire tijdschrift 'Mercure de France'.

In januari 1892 verscheen jouw enigste dichtbundel 'Quand les violons sont partis', met veel gedichten voor jouw vrienden, zoals de dichter Adolphe Retté, de dichter Pierre-Paul Roux, de schrijver Remy de Gourmont en de uitgever Alfred Vallette. Je publiceerde nog enkele gedichten in het tijdschrift 'L'Art literaire' van de schrijver/kunsthandelaar Louis Lormel, het weekblad 'Le Voleur' en het dagblad 'La Cocarde' van Maurice Barrès. En je publiceerde 16 gedichten in de krant 'Fin de siècle'. Je werd verliefd op de mysterieuze actrice Suzanne Gay, maar je was allang te ver heen voor een serieuze liefdesrelatie. Je leed aan acute aanvallen van dementie. Van 17 juni tot 24 augustus 1893 zat je in het herstelasiel in Saint-Maurice om tot rust te komen.

Op 10 juni 1895 werd jouw vrijwel levenloze lichaam in de latrines van Place Maubert gevonden. Je werd naar het Hôpital de la Pitié gebracht, waar je op 12 juni 1895 door een overdosis opiaten overleed. Je werd 30 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 februari 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 37Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)