Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een martelares tegen de foute wereldmachten

(voor Kathy Change (1950 - 1996))

Je bent geboren als Kathleen Chang op 10 oktober 1950 in Ohio. Jouw ouders waren Gertrude Hung en Sheldon Chang. Jouw moeder was een schrijfster en jouw vader was een ingenieur en een professor aan de State University in Stony Brook. Opa William Hung was mede-oprichter van de Yenching University in Peking en leraar aan de Harvard University. Je was een tiener, toen jouw ouders gingen scheiden. Hierdoor deed jij jouw eerste poging tot zelfdoding. Je sneed jouw polsen door. Op jouw veertiende pleegde jouw moeder zelfdoding door een overdosis barbituraten te slikken. Dat was na een ruzie met jou. Jij vond haar als eerste. Je hebt jezelf erg schuldig gevoeld, ook omdat je haar niet hebt kunnen redden. Wellicht komt daar jouw motivatie als redster van de wereld vandaan. In jouw jeugd ben je naar diverse psychiaters geweest.

Je voltooide jouw studie aan de Bronx High School of Science in New York City, 75, West 205th Street. Daar studeerden ook acht Nobelprijswinnende wetenschappers, zes Pulitzer Prize winnaars en de schrijfsters Jennifer Belle, Marilyn Hacker, Dava Sobel, Patricia Park en Judith Baumel (1956, NYC), die in 1987 voor haar poëziemanuscript 'The Weight of Numbers' de Walt Whitman Award won. Je ging nog een korte tijd naar het Mills College in Oakland. De dichteres Maya Chinchilla, de regisseuse Sofia Carmina Coppola, de actrice Olivia de Havilland, de dichteres Dorianne Laux, de schrijfster Charmian Londen en de actrice/regisseuse Dana Vespoli zaten ook op deze universiteit. En je zat een tijd op de Bronx campus van de New York University, waar Angelina Jolie, Woody Allen, Phillip Seymour Hoffman, J.D. Salinger en Lady Gaga ook studeerden.

In 1971 trouwde jij met de acteur/toneelschrijver Frank Chin (1940, Berkeley), die Robby Krieger van The Doors flamenco-gitaar leerde spelen. Samen met Frank ging jij naar Californië terug. Na vijf jaar strandde het huwelijk en probeerde jij zelfdoding te plegen. In 1977 verscheen jouw kinderboek 'The Iron Moonhunter', wat je ook illustreerde. Het gaat over een legendarische, draakvormige trein, die de rusteloze geesten van de bij de bouw van de Eerste Transcontinentale Spoorweg omgekomen, Chinese arbeiders hielp door ze mee te nemen. De Chinese immigranten werden ooit uitgebuit om de spoorwegen aan te leggen. Wellicht ontdekte je het verhaal door het toneelstuk 'The Chickencoop Chinaman' uit 1972 van Frank Chin.

In 1981 ging je naar Philadelphia. Je ging meer en meer aan politiek activisme doen. Je was een actrice, een politiek activiste, een schrijfster en een performance kunstenares. Je woonde een tijd met anderen in een verlaten gebouw nabij het dorp Powelton en de campus van de Drexel University. Je woonde ook in de Spring Garden Street. Je veranderde jouw naam in Kathy Change. In 1990 was je 'Freedom Fighter of the Month' van het tijdschrift 'High Times' en pleitte je voor de cannabislegalisatie. Je protesteerde 15 jaar op de campus van de University of Pennsylvania en rond Philadelphia. Je danste, je zong, je speelde op een gitaar en een toetsenbord, je zwaaide met zelfgemaakte vlaggen, je hield toespraken en je verkleedde jezelf als een vlinder of je was bijna naakt. De laatste jaren kreeg je hulp van de singer-songwriter David Downing. Je dankte God voor het scheppen van hallucinogene paddestoelen, peyote en marihuana.

Jij stichtte en leidde de Transformation Party, die voor een totale verandering van de overheid en de samenleving was. Je wilde graag een directe sociale transformatie. De regering moet worden vervangen door een werkelijk democratisch zelfbestuur van, voor en door het volk. Degenen die werkzaam zijn in de industrieën, die essentieel zijn voor het behoud van het leven, moeten op democratische wijze hun werkplekken overnemen en een noodeconomie organiseren. De andere mensen moeten een nieuw, direct, democratisch, gemeenschapsgebaseerde zelfoverheid organiseren. Terwijl de bevolking zwelt en planetaire hulpbronnen afnemen, onderstrepen onze vernietigingsmachten de kwetsbaarheid van het ecosysteem van de aarde. Het menselijk ras kan niet langer worden opgesplitst in strijdende naties en geloofsbelijdenissen. We moeten ons verenigen in één lichaam dat samenwerkt als een gezond en harmonieus geheel... of, we zullen omkomen.

Op 22 oktober 1996 pleegde jij zelfdoding door jezelf te verbranden. Je zat voor het Peace Symbol van de beeldhouwer Robert Engman, wat bij de Van Pelt Library staat, de belangrijkste bibliotheek van de University of Pennsylvania. Om 11.20 uur goot jij benzine over jezelf en stak jij jezelf in brand. De politieman Bill Daily heeft geprobeerd jouw leven te redden, maar je overleed op 11.48 uur in de Hospital of the University of Pennsylvania in West-Philadelphia, 3400 Spruce Street. Je werd 46 jaar. Je schreef, dat je hiermee protesteerde tegen de huidige regering en het economische systeem en het cynisme en de passiviteit van het volk. Door jouw zelfdoding wilde je de aandacht van de media trekken, omdat de media zich vooral op gewelddaden focust.

Schrijver: Joanan Rutgers, 5 februari 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 33Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)