Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een hoge ziel tussen ongelovige Thomassen

(voor Hélène Smith (1861 - 1929))

Je bent geboren als Catherine-Elise Muller op 9 december 1861 in Martigny, Zwitserland. In de Romeinse tijd was het een vestingstad en heette het Octodurus of Forum Claudii Vallensium, vernoemd naar keizer Claudius. Het amfitheater uit de 2de eeuw staat er nog grotendeels. Jouw vader was een Hongaarse koopman en jouw moeder was een werkneemster bij een handelsonderneming. In 1891 ontdekte jij het spiritualisme en werd jij lid van een spiritualistische groep, die zichzelf ontwikkelde. In 1892 begon je volgens jouw groepsgenoten bewijzen van jouw mediumschap te vertonen. Je vertelde hen, dat je met de zielen van Victor Hugo en graaf Alessandro di Cagliostro (1743 - 1795) communiceerde.

Alessandro was de occultist/kabbalist/alchemist Giuseppe Balsamo. Hij was getrouwd met Lorenza Seraphina Feliciani en in 1779 ontmoette hij de aanlokkelijke dichteres Elisa von der Recke, die zijn magie-leerlinge was. In Rome werd hij aan de Inquisitie overgeleverd, wellicht verraden door zijn vrouw Lorenza, en hij overleed als gevangene in het Forte di San Leo. Hij werd 52 jaar.

Jij werd beroemd in Genève, waar je Théodore Flournoy ontmoette, een hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Genève en de schrijver van boeken over parapsychologie en spiritisme. Hij onderzocht mediumschap, verschijningen, helderziendheid, genezingen, poltergeisten, voorgevoelens en telepathie. Hij onderzocht jou, nadat je jouw spirituele praktijken drie jaar had uitgevoerd. Hij vond jou een eerlijke vrouw. Jij was een medium, die in een staat van trance aan informatie-overdracht deed. Hij noteerde alles wat jij in trance zei en in 1900 verscheen zijn boek 'Van India tot Planeet Mars' over jou. Jouw channeling ging van kloppende geesten en dansende tafels naar een trance, die op slaapwandelen lijkt, die je jezelf niet kon herinneren. Tijdens die trance-ervaringen zag je beelden van jouw vorige levens en van verre oorden, zoals van een beschaving op Mars.

Jij communiceerde met de Marsbewoners en jij was een reïncarnatie van Marie Antoinette en een Hindoe-prinses. Je schreef jouw communicatie met de Marsbewoners op papier en je vertaalde dat in het Frans. Hiermee gaf je promotie aan het automatisch schrijven, wat André Breton natuurlijk geweldig vond. In zijn boek 'Nadja' vergelijkt hij jou met Nadja. Flournoy reageerde afwijzend en ongelovig rationeel verklarend. Na de publicatie van 'Des Indes à la planète Mars' wilde je niet meer met Flournoy samenwerken, want je vond dat je verkeerd begrepen was. Jij had jouw paranormale ervaringen in drie cycli onderverdeeld; de Martiaanse, de Ultramartiaanse (Hindoe/Oriëntaals) en de Koninklijke cyclus.

Flournoy vond alles kinderlijke verbeelding en hij vond jouw Martiaanse taal enkel een kunsttaal, die sterk leek op jouw Franse moedertaal. Jouw automatisch schrijven vond hij 'verromantiseringen van een hoogst mogelijke verbeelding, grotendeels (vervormd) ontstaan uit vergeten bronnen, zoals de boeken, die jij als kind had gelezen of teksten en beelden, die jij fotografisch had opgeslagen. Hij noemde het cryptomnesia. Hij erkende jouw contact met de geestenwereld niet, wat rauw op jouw dak viel.

In 1900 was ene Mevrouw Jackson wel onder de indruk van jou. Zij was een rijke, Amerikaanse spiritualiste en zij gaf jou een salaris, zodat jij jezelf aan het nastreven en vastleggen van jouw ervaringen kon wijden. Je ging verder met verdere cycli en je schilderde jouw bijzondere, religieuze beelden van Christus en jouw visioenen. De surrealisten beschouwden jou als de muze van het automatisch schrijven. Jij overleed op 10 juni 1929 in Genève. Je werd 67 jaar.

In maart 1941 maakten de surrealistische artiesten in de Air-Bel Villa in Marseille het Jeu de Marseille, geïnspireerd door de Tarot de Marseille. De schilder Victor Brauner tekende jou in de kaartserie 'Sirène de Connaissance'. In 1952 deed de psycholoog Donovan Rawcliffe er in zijn sceptische boek 'The Psychology of the Occult' bij Flournoy nog een schep bovenop door jou 'een fantasie-gevoelige persoonlijkheid met hysterische hallucinaties' te noemen, wat helemaal niets zegt en alles over de beperkte visie van de a-spirituele Donovan zelf.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 februari 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 31Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)