Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Met dank aan jouw maîtresse Olga Ivinskaya

(voor Boris Pasternak (1890 - 1960))

Je bent geboren als Boris Leonidovitsj Pasternak op 10 februari 1890 in het statige, gekleurde en imposante Moskou.

Jouw vader Leonid Osipovitsj Pasternak was een serieuze, Joods-Russische kunstschilder (1862 - 1945), die aan de Academie voor Beeldende Kunsten in München had gestudeerd. In 1889 trouwde hij met jouw moeder, de pianiste Rosa Kaufmann. Jouw opa was een herbergier. Jouw vader was een portretschilder en een kunstleraar op de Kunstacademie in Moskou. Jouw jongere broer was Alex en jouw zussen waren Lydia en Josephine. Je was een afstammeling van Isaac ben Judah Abarbanel (1437 - 1508), een beroemde, Joodse penningmeester/staatsman/filosoof uit Portugal.

Je groeide op in een intellectueel en kosmopolitisch milieu. De regelmatige bezoekers van jullie familie waren o.a. de componisten Sergej Rachmaninov en Alexander Scriabin, Rainer Maria Rilke en Leo Tolstoj. Alexander Scriabin overleed in 1915 door bloedvergiftiging. Hij werd 43 jaar. Samen met Tatjana Schloezer woonde hij een tijd in de Van Breestraat 145 in Amsterdam.

Op jouw dertiende begon jij aan een compositiestudie van Joeri Engel, wat o.a. een pianosonate en pianopréludes opleverde. Na jouw eindexamen ging je aan de universiteit rechten studeren en tegelijkertijd voltooide je jouw studie compositie aan het Conservatorium van Moskou. Je studeerde bij de componist/muziekpedagoog Reinhold Glière. Andere leerlingen van hem waren de beroemde componisten Nikolaj Mjaskovski en Sergej Prokofjev. In 1909 besloot je om met de muziek te stoppen en in 1910 ging je filosofie studeren. Je werd al snel een schrijver en in 1914 debuteerde je met de kleine poëziebundel 'Tweeling in de wolken'. Je was 24 jaar. Het is geïnspireerd door de dichter Aleksandr Blok en de ideeën van de filosoof Immanuel Kant.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte je in een chemische fabriek in Perm, wat je later in jouw roman 'Dokter Sjivago' verwerkte. In 1922 verscheen jouw tweede dichtbundel 'Mijn zuster het leven'. Je was smoorverliefd op de wonderschone Ida Wissotzkaya, een charmante jongedame uit een Joodse theezaak. Jouw vader heeft haar in 1912 geportretteerd. Je wilde dolgraag met Ida trouwen, maar haar familie wees jou af, omdat je slechte vooruitzichten had, volgens hen. De brave Ida volgde de weigering van haar dominante, bezitterige, egoïstische familieleden op. In jouw gedicht 'Marburg' uit 1917 heb je deze traumatische afwijzing meesterlijk verwoord.

Je bent ook beïnvloed door de dichter/kunstenaar Mikhail Lermontov en de schrijver Alexander Pushkin, die op zijn 37-ste overleed in een duel met de legerofficier/politicus Georges d'Anthès. Je correspondeerde met Rainer Maria Rilke en Marina Tsvetajeva. Bofkont. In 1922 trouwde je met de kunststudente Evgeniya Lurye. In 1923 werd jullie zoon Evgenii geboren. In 1926 schreef je een geweldige hommage voor de legendarische, bolsjewistische leidster/schrijfster Larisa Reisner, die op haar 30-ste door de tyfus overleed. In 1934 trouwde je met Zinaida Neuhaus, de ex-vrouw van de pianist Heinrich Neuhaus. In 1955 voltooide je jouw roman 'Dokter Zjivago', waarmee je internationale bekendheid verwierf.

'Dokter Zjivago' werd pas in 1957 in Milaan gepubliceerd, na een Russisch verbod. Je was vooral door jouw maîtresse Olga Ivinskaya geïnspireerd. In 1958 kreeg jij voor 'Dokter Zjivago' de Nobelprijs voor de Literatuur, maar de Russische regering verbood jou om die prijs in ontvangst te nemen. Op 30 mei 1960 ben jij in Peredelkino door longkanker overleden. Je werd 70 jaar. Jouw zoon Evgenii heeft in 1989 namens jou, na een volledig eerherstel, alsnog de Nobelprijs voor 'Dokter Zjivago' in ontvangst genomen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 maart 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 22Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)