Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een volop nagevolgde meester in de blues

(voor John Mose Allison Jr. (1927 - 2016))

Je bent geboren op 11 november 1927 in Tippo, in Mississippi, op jouw opa's boerderij. Op jouw vijfde nam je pianolessen. Op het gymnasium speelde je piano en trompet. Je plukte katoen en op jouw dertiende schreef je jouw eerste lied. Je studeerde een korte tijd aan de Universiteit van Mississippi om daarna twee jaar in het Amerikaanse leger te dienen. Je studeerde aan de Louisiana State University, waar je in 1952 afstudeerde met een Bachelor of Arts in het Engels en een academische minor in filosofie. In 1956 verhuisde je naar New York City en begon je jouw jazz-carrière. Je trad o.a. op met de saxofonist Stan Getz, de saxofonist/klarinettist Gerry Mulligan, de saxofonist/componist Al Cohn, de saxofonist Zoot Sims en de alt saxofonist/klarinettist Phil Woods.

Op 7 maart 1957 verscheen jouw debuutalbum 'Back Country Suite' bij Prestige Records. In 1949 trouwde jij met Audre en jullie woonden op Long Island, waar jullie samen vier kinderen kregen, o.a. Amy, die een beroemde country-zangeres werd. In 1996 verscheen haar debuutalbum 'The Maudlin Years' bij Koch Records. Audre verklaarde dat jij jezelf vreugde wist te bezorgen en dat jij altijd aandacht aan de wereldgebeurtenissen besteedde. Je las boeken over de geschiedenis en de actualiteit. De werkelijk grote, Nederlandse rockzanger Herman Brood (1946 - 2001) heeft een aantal songs van jou opgenomen, zoals 'Going to the City', 'Stop This World', 'Back on the Corner' en 'Swinging Machine'. Herman Brood, die ook een verdienstelijk kunstschilder was, pleegde zelfdoding door op zijn 54-ste van het Amsterdamse Hilton-hotel te springen. 'Bungeejumpen zonder elastiek' noemde hij dat. Hij verscheen de laatste tijd van zijn leven vaak met een witte papegaai op zijn schouder. Hij zag er verloederd uit, maar hij lachtte als een gelukkige piratenkapitein. Zijn grootste hit was 'Saterday Night'. Door de drank en de harddrugs (met name speed) was hij geestelijk en fysiek volkomen opgebrand. Een bohemien pur sang en een chansonnier maudit.

In 1958 werkte jij samen met de jazz-bassist Addison Farmer, die in 1963 op zijn 34-ste door een volwassen wiegendoodsyndroom overleed, en met de jazz-drummer Nicholas Stabulas, die op zijn 44-ste overleed. Je was één van de beste bluessongwriters van de 20-ste eeuw. Jouw muziek beïnvloedde o.a. Tom Waits, Jimi Hendrix, de Yardbirds, de Rolling Stones, Pete Townshend van The Who, John Mayall, J.J. Cale en Georgie Fame, die jou belangrijker vindt dan Bob Dylan. Georgie werkte vaak samen met Sir George Ivan Morrison en de ex-bassist van The Rolling Stones Bill Wyman. De progressieve rockband Jethro Tull, met de zanger Jan Scott Anderson, opgericht in 1967 in Blackpool, werd beïnvloed door jouw pianospel. Van 1937 tot 1939 zat de Afro-Amerikaanse Delta blues zanger/gitarist Bukka White in de Mississippi-gevangenis van Parchman Farm, waar je jouw versie van zijn lied 'Parchman Farm Blues' over schreef. Dit was jarenlang jouw meest gevraagde lied om uit te voeren. Die gevangenis was berucht vanwege de barre omstandigheden. Bukka werd veroordeeld vanwege een schietincident. Tijdens zijn gevangenisstraf werd hij beroemd door zijn song 'Shake 'Em On Down'. Bukka was een neef van de moeder van B.B. King.

Na twaalf jaar van afwezigheid verscheen in maart 2010 jouw album 'The Way of the World', met medewerking van jouw dochter Amy, die immers een country-zangeres is. Zij is de tweede van de vier kinderen, die jij samen met Audre Allison kreeg. Ze woonde op Long Island en ze is door Billie Holiday en Loretta Lynn beïnvloed. Haar stem wordt vergeleken met de stemmen van Neil Young, Iris DeMent, Jimmie Dale Gilmore en Victoria Williams. In 2012 werd je in jouw woonplaats Tippo geëerd door een merkteken op de Mississippi Blues Trail. Op 14 januari 2013 werd je door de National Endowment for the Art benoemd tot Jazz Master, de hoogste onderscheiding van de natie in jazz. Je schreef ruim 150 songs.

Op 15 november 2016 ben je in jouw huis in Hilton Head, in South Carolina, overleden. Je werd 89 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 maart 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 34



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Maxim
Datum:
26 maart 2020
Dank voor dit portret, Joanan.
Nooit geweten dat 'Mose Allison'
(z'n artiestennaam) van 1927 was.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)