Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het botweg afgebroken talent van Maria Anna Mozart

(voor Maria Mozart (1751 - 1829))

Je bent geboren als Maria Anna Walburga Ignatia Mozart op 30 juli 1751 in Salzburg. Jouw roepnaam was Nannerl. Jouw ouders waren Anna Maria Pertl en Leopold Mozart. Jouw vader was een componist en violist, geboren in Augsburg, Duitsland. Jouw opa was de boekbinder Johann Mozart. Jouw ouders kregen samen zeven kinderen, waarvan er twee overleefden. Op 27 januari 1756 werd jouw broer Wolfgang Amadeus geboren. In 1758 kreeg jij jouw eerste muzieklessen. Je was muzikaal getalenteerd en in januari 1762 ging je samen met jouw ouders en Wolfgang naar München om op te treden voor Maximiliaan III Jozef, Keurvorst van Beieren. In september 1762 gingen jullie naar Wenen, waar jullie o.a. voor Graaf Collalto, Keizerin Maria Theresia en de 7-jarige Marie Antoinette van Oostenrijk speelden.

Op jouw zevende begon jouw vader jou klavecimbelles te geven en begon Wolfgang al te componeren. Jij werd thuis geschoold, terwijl jouw vader continu viool speelde met andere muzikanten. Tussen 1763 en 1766 waren jullie drie-en-een-half jaar op tournee door West-Europa. Wolfgang en jij gaven veel concerten, o.a. in Londen, Gent, Antwerpen, Den Haag, Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Brussel, Parijs, Dijon, Lyon, Genève, Zürich en Wenen. In Den Haag speelden jullie voor de 18-jarige Willem V van Oranje-Nassau.
In Parijs vond Baron Friedrich Melchior Grimm dat jij fantastisch piano speelde. Omdat jouw stuurse vader een muzikale carrière voor een vrouw ongepast vond, stopten jouw optredens. Jouw vader maakte alleen met Wolfgang drie muzikale reizen naar Italië, tussen 1769 en 1773. Jouw vader was kapelmeester op het Hof van de Aartsbisschop van Thurn-Valsassina und Taxis in Salzburg en hij hoopte op een promotie en een hoge aanstelling op een Italiaans Hof voor Wolfgang, wat niet gebeurde. Op 4 maart 1773 verlieten zij Milaan en Italië voorgoed.

Jij speelde nog steeds klavecimbel en fortepiano, maar geen viool, want dat vond jouw vader geen instrument voor vrouwen. Zijn vrouwendiscriminatie valt te verklaren uit zijn streng-religieuze, krankzinnige, giftige, aangeleerde en ingepompte opvattingen. Hij had les gekregen van de bazige, rigide en onbuigzame Jezuïten en hij had filosofie en rechten gestudeerd aan een benedictijnse universiteit. Kortom, hij was absurd streng in de roomse leer, waar de patriarchale krachten het nog steeds voor het zeggen hebben. Maar zijn hardnekkige godsdienstwaanzin verpestte wel lelijk jouw muzikale ambities en bloei. In 1778 overleed jouw moeder. Jouw botte vader gaf Wolfgang indirect de schuld van haar overlijden. Wat een akelige, projecterende schurk, die ellendige Leopold! Wolfgang ging in Wenen wonen en hij had nauwelijks contact meer met zijn vader. Zijn vader weigerde hem zijn zegen te geven, toen Wolfgang met de bloedmooie Maria Constanze Cäcilia Josepha Johanna Aloysia Weber ging trouwen. Constanze was geboren op 5 januari 1762 in Zell im Wiesental, Duitsland.

Constanze en Wolfgang kregen samen zes kinderen, waarvan er twee de kindertijd overleefden, Carl Thomas en Franz Xaver Wolfgang, die muziekleraar en kapelmeester werd. In 1775 en 1781 ging jij met jouw vader naar de premières van 'La finta giardiniera' en 'Idomeneo' van Wolfgang. Wolfgang componeerde diverse werken voor jou. Tot jouw 33-ste woonde jij bij jouw tirannieke vader. Jij gaf in Salzburg muziekles aan kinderen. In 1784 trouwde jij met Johann Baptist Reichsfreiherrn von Berchtold zu Sonnenberg (1736 - 1801). Jij was zijn derde vrouw en hij had kinderen uit zijn eerdere huwelijken. Jullie woonden in Sankt Gilgen en jullie kregen samen drie kinderen, waarvan alleen de oudste de volwassenheid bereikte. Na jouw huwelijk had jij geen of nauwelijks contact met Wolfgang.

Jouw vader overleed op 28 mei 1787 in Salzburg. Wolfgang overleed op 5 december 1791 in Wenen door een streptokokkeninfectie, een nierziekte of door een vergiftiging met Aqua Tofana, wat Wolfgang zelf dacht. Hij werd 35 jaar. Constanze hertrouwde in 1809 met Georg Nikolaus von Nissen, die in 1829 overleed. Samen met Johann Heinrich Feuerstein voltooide Constanze een biografie van Wolfgang. Zij overleed op 6 maart 1842 in Salzburg. In 1801 overleed jouw man Johann en bleef jij financieel gezien goed verzorgd achter. Je ging met de kinderen naar Salzburg. Jij ging weer muziekles geven en jij zorgde voor de nalatenschap van Wolfgang. Je had veel portretten, brieven en souvenirs, die je aan iedereen gaf, die maar over Wolfgang schreef. Constanze was veel voorzichtiger en kritischer, wat tot spanningen tussen jullie leidde. Door jouw medewerking aan de Mozart-biograaf Schlichtegrill is er veel bekend over de vroege jaren van Wolfgang. En door jouw dagboeken en correspondentie.

In Salzburg leidde je een eenvoudig en rustig leven. Vanaf 1825 was je blind. In 1829 kreeg je bezoek van Mary en Vincent Novello. Je was uitgeput, zwak en bijna sprakeloos. Mary zag hoe arm en eenzaam jij was. Jij overleed op 29 oktober 1829 in Salzburg. Jij werd 78 jaar en jij bent in de Friedhof von St. Peter in Salzburg begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
27 maart 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 34Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)