Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Van kwaal naar erger

Het begint mij een beetje te duizelen, die onophoudelijke stortvloed aan nieuwsberichten, statistieken en opinies. Allemaal over het nieuwe coronavirus en de beste aanpak om er zo goed mogelijk mee om te gaan.

Ik ben geen wetenschapper of gezondheidswerker, dus zodra er iets gezegd wordt over pathogenen, membranen en aerosoldeeltjes moet ik, leek die ik ben, aannemen dat het klopt wat er beweerd wordt. Het is voor mij niet mogelijk om binnen nu en pakweg drie maanden te komen tot een gefundeerd wetenschappelijk standpunt om inhoudelijk iets zinnigs te zeggen. Wat rest mij dan, als weldenkend mens, in de ongekend bizarre maatschappelijke constellatie waarin we nu verkeren?

Mij rest alleen nog maar het op een rijtje zetten, naar beste kunnen, van wat ik om mij heen zie. En als ik dat doe, moet ik tot de conclusie komen dat een lock down grotere problemen schept dan het hoopt op te lossen. Ik pleit er dan ook voor om die lockdown per direct op te heffen, zodat iedereen de draad van zijn/haar leven weer op kan pakken, zijn/haar beroep weer kan uitoefenen, weer naar het park of het strand kan gaan, weer kan voetballen of tennissen, weer naar een festival of concert kan gaan, om vervolgens een drankje te drinken op een terrasje of een hapje te eten in een favoriet restaurant.

In deze tijden klinkt dat misschien onverantwoordelijk, maar het tegenovergestelde is waar, denk ik. Kijk maar mee naar het volgende rijtje:


HET VIRUS

1. Er waart wereldwijd een nieuw virus rond waar de meeste mensen nog geen immuniteit voor hebben.
2. Er gaan mensen dood aan. Het percentage varieert afhankelijk van de meetmethode tussen 1 en 3% van de besmette gevallen. De overgrote meerderheid van de sterfgevallen betreft mensen in kwetsbare groepen: zij met een zwak afweersysteem vanwege een bestaande ziekte of vanwege hoge leeftijd.
3. Het virus verspreidt zich door zich aan waterdeeltjes te hechten die door hoesten, niezen, proesten en spetteren de mond en de neus verlaten en bij een ander de mond, neus of ogen binnenkomen.
4. Je wordt ziek als je een drempelhoeveelheid virusdeeltjes binnenkrijgt. Onder die drempel kan je afweersysteem het aan. Krijg je meer virusdeeltjes binnen, dan wordt je afweersysteem overrompeld en word je ziek. Hoe groter de portie virus die je binnenkrijgt, hoe zieker je wordt.
5. Er zijn mensen die het virus bij zich dragen maar het niet weten, omdat de klachten afwezig zijn of zeer mild.


DE MAATREGELEN

De huidige maatregelen zijn bezig het weefsel van de samenleving los te tornen. De schade die wordt aangericht is enorm.

Er is geen glazen bol voor nodig om aan te zien komen dat de gevolgen van die maatregelen in de komende maanden ons meer schrik zullen aanjagen dan die van de geschatte tol aan coronasterfgevallen zónder maatregelen.

Gelukkig zijn we niet genoodzaakt te kiezen tussen twee uitersten. We hoeven niet te kiezen tussen het virus zijn gang laten gaan en een lock down, intelligent of niet.

Ga zelf maar na: het is duidelijk wie de meest kwetsbaren zijn, in welke groep de meeste doden vallen. Ik stel voor dat we met zijn allen niet als bange vogeltjes in onze gesloten kooitjes zachtjes piepend blijven zitten wachten tot het onheil is overgewaaid, maar dat we ons leven oppakken en daarnaast onze stinkende best gaan doen die kwetsbare mensen te beschermen waar dat maar mogelijk is. En dat kunnen we heel eenvoudig en efficiënt doen door in deze dagen:

• persoonlijke hygiëne te betrachten;
• afstand te bewaren waar mogelijk;
• mond-neusbedekking (bandana, sjaal, of zelfgemaakt kapje) te dragen wanneer je bij een kwetsbare in de buurt bent, zodat je hem/haar niet per ongeluk met virussen (welke dan ook) volniest; bijvoorbeeld bij bezoek, maar ook in de winkel of in het OV;
• mensen in kwetsbare groepen die dat willen te voorzien van FFP2-stijl mondkapjes, zodat zij optimaal beschermd worden tegen virusspetters van anderen.

Zullen er op die manier meer mensen sterven aan Covid-19 dan nu het geval is? Waarschijnlijk wel.


ERGER VOORKOMEN

Maar tegelijk zullen we een ander scenario vermijden: wanhoopsdaden vanwege faillissement, toename huiselijk geweld, trauma’s door isolement, verlaagde weerstand als gevolg van gebrek aan vitamine D (zon op de huid), onnodig sterven van mensen met een hartprobleem of andere aandoening die nu niet naar het ziekenhuis durven te gaan uit angst besmet te worden of omdat ze de zorgwerkers willen ontzien, en een heel scala aan andere persoonlijke en maatschappelijke drama’s.

Kortom, wat ik voorstel is deze lockdown te stoppen, iedereen vragen tijdelijk eenvoudige mond/neusbescherming buitenhuis te dragen, en kwetsbaren optimaal te beschermen.

Schrijver: Hanneke van Almelo, 4 april 2020


Geplaatst in de categorie: ziekte

2.9 met 8 stemmen 734Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
11 april 2020
Gelukkig dat er nog (meer) mensen met gezond verstand rondschrijven, en die het gebruiken om vanaf het kleine eilandje van de Rede een koel signaal de nl.nl ether in te sturen.
Dank Hanneke
Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
5 april 2020
Aanvulling op mijn eerdere reactie op jouw 'Van kwaal naar erger': dit verwoestend virus gaat naar mijn mening gevolgen hebben die wij nu nog niet kunnen voorzien. Deze lockdown, waarmee wij nu worden geconfronteerd, is waarschijnlijk pas het begin, want een definitief einde van deze lockdown zit er voorlopig nog niet aan te komen. 'Den Haag' en wie niet van de mensheid?, wil Covid-19 definitief elimineren, zodat wij nog dit jaar kunnen zeggen, dat Covid-19 hooguit is overgegaan op, wij zitten er middenin, Covid-20. Het ontstaansjaar 2019 is geregistreerd, 2020 wordt dan het jaar met helaas de meeste Covid-doden en hopelijk tegelijkertijd het jaar waarover later in de geschiedenisboeken staat te lezen dat destijds het 'verderfelijk-onzichtbare' na een zware 'laboratoriumstrijd' uiteindelijk de kop is ingedrukt en dus totaal verwoest...!
Naam:
Wim de Wijs
Datum:
5 april 2020
Moedige column, waarvan de strekking volgens mij spoort met wat de Nijmeegse Professor Helsloot (crisismanagement-deskundige) beweert.
Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
5 april 2020
Virusspetters is wat mij betreft, om te beginnen, een fantastisch Scrabblewoord. Wij zullen, afhankelijk van intelligente laboranten, geduld moeten hebben, dit helaas waarschijnlijk wel ten koste van zowel vele Covid-19-besmettingen als -doden. Wat de toekomst ook moge brengen, zwart zal die zijn aangaande dit verwoestend virus...!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)