Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De criminele smeerlapperij van de Welti's

(voor Lydia Welti-Escher (1858 - 1891))

Je bent geboren als Auguste Clementine Lydia Escher op 10 juli 1858 in Zürich-Enge. Jouw ouders waren Augusta Escher-Uebel (1838 - 1864) en Alfred Escher vom Glas (1819 - 1882), een politicus en spoorwegpionier. Jouw ouders zijn in 1857 getrouwd. Jouw opa Heinrich Escher had tussen 1828 en 1831 in Zürich-Enge het landhuis Villa Belvoir gebouwd. Enge was toen nog een dorp aan de Zürichsee. Hij woonde er met jouw oma Lydia Zolliker en hun kinderen Clementina en Alfred, jouw vader. Het grote landgoed werd met exotische bomen beplant. Hier ben jij opgegroeid. Opa Heinrich wijdde zich vol vuur aan de plantkunde en zijn insektenverzameling. Jouw vader en jij deden dat ook graag. In 1861 werd jouw zus Hedwig geboren, die in 1862 overleed. In 1864 overleed jouw moeder.

Jouw vader huurde nabij zijn werkplek in Zürich een appartement voor jou en jouw gouvernante, zodat hij jou meerdere keren per dag kom zien. Jij begon zijn werk te steunen en jullie hadden een uitstekende relatie. Jij deed zijn correspondentie en jij onderhield het huishouden op Villa Belvoir. Je werd tevens de gastvrouw en entertainer voor de vele gasten, zoals de bevriende, vaderlijke dichter Gottfried Keller (1819 - 1890), die ook in Zürich was geboren. Zijn bekendste roman is 'Der grüne Heinrich'. Hij had ook een kunstopleiding gevolgd. Hij was beïnvloed door de filosoof Ludwig Feuerbach, bekend van zijn boek 'Die Essenz des Christentum', met felle kritiek op het gangbare christendom. Voor hem is de mens net zo goddelijk als God en bestaat er geen scheiding tussen God en de mens. Verder geeft iedere religie een vals, giftig, immoreel en bijgelovig beeld. Feuerbach beïnvloedde o.a. Friedrich Nietzsche, Friedrich Engels, Karl Marx, Charles Darwin, Sigmund Freud en Richard Wagner.

Jij was bevriend met de kunstschilderes Louise Breslau, die jou inspireerde om zang- en pianolessen te nemen. Je las veel en je kende diverse talen. Jouw vader had een slechte gezondheid en hij moest vaak lange tijden herstellen. Bij de bouw van de Gotthardtunnel werkte hij zichzelf bijna dood. In 1878 kon hij Belvoir wekenlang niet verlaten. Op 6 december 1882 overleed hij op Belvoir. Hij is in 1925 in de Friedhof Manegg herbegraven.

Op 4 januari 1883 trouwde jij met de juridisch historicus Friedrich Emil Welti (1857 - 1940), een nogal belangrijke kerel binnen de verzekeringssector. Jij was beschermvrouw van de kunsten en jij financierde o.a. jouw jeugdvriend, de schilder/etser/beeldhouwer Karl Stauffer-Bern (1857 - 1891). Kort na jouw huwelijk begon je een geheime liefdesrelatie met Karl en ging je met hem naar Rome, waar hij de beeldhouwkunst bestudeerde. Karl heeft een prachtig portret van jou geschilderd. Je was helemaal in het wit gekleed. Ook de parasol met het geheel ronde handvat was wit. Jouw vurige passie voor Karl werd ontdekt en de vader van jouw man, de politicus/advocaat/rechter Emil Welti, getrouwd met Carolina Gross, misbruikte zijn invloed om jou van Karl te scheiden. Jij was één van de rijkste vrouwen van Zwitserland. Karl werd beschuldigd van ontvoering en verkrachting, waarna hij gevangen werd gezet. Jij werd in een krankzinnigengesticht in Rome gestopt, met de door de Welti's verzonnen diagnose 'systematische waanzin'. Jij verbleef daar vier lange maanden. Jij schreef er het feministische 'Gedanken einer Frau', wat vooralsnog verdwenen is. Veel van jouw brieven zijn ook spoorloos verdwenen.

In mei 1890 werd jij ontslagen, want er was geen teken van een geestesziekte ontdekt. Je liet jezelf uit eigen beweging opnieuw onderzoeken in de kliniek van Königsfelden. Nu wist je het zeker. Jij bent van Friedrich gescheiden, die maar wat graag toestemde, want daardoor kreeg hij 1,2 miljoen Zwitserse Franken van jou. In de zogenaamde high society van Zürich werd je met de nek aangekeken, omdat je volgens hen overspelig was geweest. De ordinaire hypocrieten! Karl werd in juni 1890 vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. In de zomer van 1890 verhuisde je naar een villa in Genève-Champel. Karl zat een tijd in het psychiatrisch ziekenhuis van San Bonifazio. Daarna probeerde hij zichzelf met een pistool te doden, wat mislukte, al bleef hij wel gewond. Op 24 januari 1891 pleegde Karl zelfdoding via een overdosis chloorhydraat.

Na verscheidene, mislukte pogingen pleegde jij op 12 december 1891 zelfdoding door jezelf in jouw villa te Genève-Champel te vergassen. Je werd 33 jaar en je bent in de Königsfriedhof in Genève begraven.

Friedrich Welti hertrouwde in 1893 met Helene Kammerer. In 1897 kocht hij het Landgoed Lohn in Kehrsatz. Van jouw geld. Hij doneerde veel geld aan de door jou opgerichte kunststichting Gottfried Keller-Stiftung. Waarschijnlijk om zijn schuldbewuste geweten te sussen. Hij creëerde de 3-jaarlijkse Welti-Preis voor een Zwitserse, literaire schrijver. In 2000 was de laaste uitreiking van die prijs. Ook hiermee probeerde hij zijn misdaden jegens jou te verdoezelen. En de misdaden van zijn vader. Via de familiaire lijn van zijn zus Louise Mathilde Welti kleeft er nog steeds een groot onrecht en twee indirecte moorden aan de familie Welti. De tastbare en leesbare bewijzen liggen verborgen in de familie-archieven van de Welti's. Daarin liggen jouw gestolen brieven en het door velen zo felbegeerde 'Gedanken einer Frau'. Vooralsnog blijft de Zwitserse kluis potdicht.

Schrijver: Joanan Rutgers
6 april 2020


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 26Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)