Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een dubbeldik gevangen meester van de Art Brut

(voor Richard Dadd (1817 - 1886))

Je bent geboren op 1 augustus 1817 in Chatham, Kent. Op jouw 13-de verhuisde je naar Londen. Je ging naar de King's School in Rochester, een kathedraalschool, opgericht in 604 na Christus. Daar blonk je uit in tekenen. De dichter Edwin Arnold ging ook naar deze school. Op jouw 20-ste ging je naar The Royal Academy of Art, waar je al snel prijzen won. Je was de oprichter van de kunstenaarsgroep The Clique. Andere leden waren: Augustus Egg, bevriend met Charles Dickens, Alfred Elmore, William Powell Frith, getrouwd met Isabelle Jane, met wie hij 12 kinderen kreeg, en met zijn minnares Mary Alford kreeg hij 7 kinderen. Met name Frith's schilderij 'After the Bath' is betoverend mooi. Om eeuwig in te verzinken. Verder waren daar Henry Nelson O'Neil, John Philip, die met jouw zus trouwde, die net als jij geestesziek werd. En Edward Matthew Ward, die met de 16-jarige Henriette Ward trouwde, later een gevierde schilderes met een eigen kunstacademie.

The Clique stond haaks op de Prerafaëlite Brotherhood. Jij kreeg ook les aan de William Dadson's Academy of Art. Je maakte een frontispiece voor 'The Kentish Coronal' uit 1840 en illustraties voor 'The Book of British Ballads' uit 1842. In juli 1842 werd jij de privé-tekenaar van Sir Thomas Phillips, de ongehuwde ex-burgemeester van Newport. De schilder/reiziger David Roberts kende jouw vader en hij heeft jou aanbevolen. Sir Thomas nam jou mee op expeditie door Europa, Venetië, Turkije, Zuid-Syrië en Egypte. In november 1842 was het in Zuid-Syrië twee weken flink afzien. Jullie gingen via Jeruzalem naar Jordanië en via de Ein Gedi rotsgebieden terug. Eind december 1842 reisden jullie in een boot over de Nijl.

Jij kreeg groteske en alarmerende persoonlijkheidsveranderingen (intens geestelijke verschuivingen) met voortdurende waanbeelden, die steeds gewelddadiger werden. Je dacht dat de god Osiris jou naar jouw diepste kern terug bracht. Men dacht eerst dat jij een zonnesteek had, maar toen jij in het voorjaar van 1843 terug in Engeland was, werd jij geestesziek verklaard. Jouw familie bracht jou naar het dorp Cobham om te herstellen. In augustus 1843 dacht je dat jouw vader de duivel in een vermomming was en heb je hem met een mes vermoord. Je was waanzinnig en je leed aan een vorm van paranoïde schizofrenie. Twee van jouw broers en zussen hadden dezelfde geestesziekte. Een derde had een privé-verzorger vanwege een psychische stoornis.

Je vluchtte naar Frankrijk en op weg naar Parijs probeerde je met een scheermes een medereiziger te doden. De politie wist jou op tijd te weerhouden en te arresteren. Je bekende de moord op jouw vader en terug in Engeland werd je in het psychiatrische ziekenhuis Bethlem (Bedlam) in Londen opgenomen. Jouw artsen waren William Wood, William Orange, Sir W. Charles Hood en Alexander Morison. Je werd gestimuleerd om verder te schilderen. In 1852 maakte jij een bijzonder portret van jouw psychiater Alexander Morison, die op 14 maart 1866 overleed. Je schilderde veel meesterwerken, zoals 'The Fairy Feller's Master-Stroke', waar je van 1855 tot 1864 aan gewerkt hebt. Na twintig jaar in Bethlem werd je naar het streng beveiligde psychiatrische ziekenhuis Broadmoor Hospital in Crowthorne overgebracht. In 1867 overleed John Philip door een beroerte in het huis van William Frith. Hij werd 40 jaar.

Op 15 januari 1879 pleegde Edward Matthew Ward zelfdoding door zijn keel met een scheermes door te snijden. Hij schreeuwde: 'I was mad when I did it, the devil prompted me!'. Hij had acht kinderen, o.a. de portretkunstenaar Leslie Ward. Hij werd 62 jaar.

In Broadmoor Hospital ontving je zelden bezoek. Je overleed op 7 januari 1886 door een longziekte. Je werd 68 jaar en je bent in de Broadmoor Asylum Cemetery begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
7 april 2020


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

5.0 met 1 stemmen 93Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)