Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Vijf vrouwen en een bergketen aan fantasie

(voor Robert Sheckley (1928 - 2005))

Je bent geboren op 16 juli 1928 in New York City, Brooklyn. In een Joodse familie. In 1931 verhuisden jullie naar Maplewood, New Jersey, waar ooit de Lenape-Indianen woonden. Rond 1675 kwamen de Engelse, Franse en Nederlandse Puriteinen de boel koloniseren. Maplewood heette eerst South Orange Township. 'Orange' verwijst naar Koning Willem III van Oranje. Militairistische landveroveraars zijn vaak erg koninklijk gezind. Dat zegt al genoeg. Jij ging naar de Columbia High School op 17 Parker Avenue in Maplewood, waar je de science fiction ontdekte. De schrijfster/psycho-analytica Judit Viorst en de schrijver/filmregisseur Paul Auster gingen ook naar deze school.

In 1946 slaagde je en liftte je naar Californië. Daar werkte je als tuinman, barman, magazijnman, melkboer, pretzel verkoper en werkman in een artistiek stropdasatelier. In 1946 ging je bij het Amerikaanse leger en werd je naar Korea gezonden. Je was bewaker, legerkrant-redacteur, salarisklerk en gitarist in een legerband. In 1948 ging je uit het leger. In 1951 ben je aan de New York University afgestudeerd en trouwde je met Barbara Scadron. Jullie kregen samen een zoon, Jason. Je werkte in een vliegtuigfabriek en korte tijd als assistent-metallurgist. Eind 1951 verkocht je jouw eerste verhaal 'Final Examination' aan het sciencefictiontijdschrift 'Imagination' van de uitgever William Lawrence Hamling, getrouwd met de sciencefictionschrijfster Frances Deegan Yerxa. Andere verhalen volgden en je werd een bekende schrijver. Je publiceerde ook in 'Galaxy' en andere tijdschriften.

In 1954 verscheen de korte verhalenbundel 'Untouched by Human Hands' bij Ballantine Books en in 1955 'Citizen in Space'. In 1956 zijn Barbara en jij gescheiden. In 1957 verscheen 'Pilgrimage to Earth' bij Bantam Books. In 1958 verscheen jouw debuutroman 'Immortality, Inc.', wat in delen in 'Galaxy' was verschenen, onder de titel 'Time Killer'. Het won de Hugo Award voor Beste Roman. Het is in 1992 losjes verfilmd als 'Freejack', met Emilio Estevez en Mick Jagger. In 1960 verscheen de sf-roman 'The Status Civilization', in 1961 'The Man in the Water', in 1962 'Journey Beyond Tomorrow', in 1965 'The 10th Victim', en in 1968 de sf-roman 'Dimension of Miracles'. In 1965 werd jouw korte verhaal 'Seventh Victim' uit 1953 verfilmd tot 'La decima vittima', met Marcello Mastroianni en Ursula Andress. In 1968 verscheen het korte verhaal 'Redfern's Labyrinth' in de verhalenbundel 'The People Trap'.

In 1957 hertrouwde jij met de journaliste Ziva Kwitney. Jullie woonden in Greenwich Village. In 1964 werd jullie dochter Alisa Kwitney geboren, een schrijfster van komische romans. Jij kreeg veel lof van de Engelse schrijver Kingsley Amis en jij verkocht veel satirische verhalen aan o.a. de Playboy. In de jaren zeventig woonde je grotendeels op het hippie-achtige, New Age-achtige feesteiland Ibiza.

'Dierbaar Doolhof', de vertaling van 'Dimensions of Miracles', verscheen op 1 januari 1972 bij A.W. Bruna Uitgevers in Utrecht. 160 bladzijden. De hoofdpersoon Tom Carmody, een aardling, heeft onverwachts en per vergissing een Galactische prijs gewonnen. Na ontvangst kan hij de weg naar de aarde niet terugvinden. Inclusief onbegrijpelijke en humoristische avonturen. Het is vertaald door Jack Kröner en het verscheen in de pocketboekenreeks Bruna SF. De korte verhalenbundel 'Diepvriesvrouw', de vertaling van 'Pilgrimage to Earth', verscheen er ook. Net als 'Joenes' wonderbaarlijke reis', de vertaling van 'Journey Beyond Tomorrow', en 'De Statusplaneet', de vertaling van 'The Status Civilization (Omega!)'.

In 1972 zijn zijn Ziva en jij gescheiden en in datzelfde jaar hertrouwde je met Abby Schulman, die je op het paradijselijke Ibiza had ontmoet. Jullie kregen samen twee kinderen, Anya en Jed. Terwijl jullie in Londen woonden, zijn Abby en jij gescheiden. In 1980 ging jij naar Amerika terug en werd jij de fictie-redacteur van het sciencefictionmagazine 'OMNI', in 1978 opgericht door de tijdschrift-uitgeefster Kathy Keeton en haar partner/echtgenoot Bob Guccione, de uitgever van Penthouse. In 1981 verliet jij 'OMNI' en hertrouwde jij met de schrijfster Jay Rothbell. Jullie reisden veel door Europa. In Portland zijn jullie gescheiden en in 1990 hertrouwde jij met Gail Dana uit Portland. Je werkte samen met de schrijvers Roger Zelazny en Harry Harrison.

In april 2005 lag je in een ziekenhuis in Kiev. Je was zeer ernstig ziek. Daarna ging je in Red Hook wonen, vlakbij jouw dochters Anya en Alisa. Op 20 november 2005 werd je aan een hersenaneurysma geopereerd. Op 9 december 2005 overleed je in het Vassar Brothers Medical Center op 45 Reade Place in Poughkeepsie. Je werd 77 jaar en je bent in de Artists Cemetery in Woodstock begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
14 april 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 32Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)