Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een zwoele charmeur en mannelijke sirene

(voor Bryan Ferry)

Je bent geboren op 26 september 1945 in Londen. Jouw vader Fred Ferry was een landarbeider, die voor de pitpony's zorgde, mijnbouwpaarden, die ondergronds werkten. In 1978 werd de laatste, werkende pitpony uit een kolenmijn in Westville, Canada, gehaald. Jij ging naar de Washington Grammar-Technical School aan de Spout Lane. Als kind was je een krantenbezorger. Tot 1968 studeerde je beeldende kunst aan de Newcastle University. Je kreeg les van de schilder/collagekunstenaar Richard William Hamilton (1922 - 2011), een pionier van de Pop Art en bevriend met Paul McCartney. Jouw latere visuele medewerker Nicholas de Ville en de kunstenaar Tim Head kregen ook les van Hamilton. Hamilton noemde jou 'zijn grootste creatie' en jij zei over hem 'hij heeft mijn manieren om de kunst en de wereld te zien sterk beïnvloed'.

Hamilton's invloed is te zien in de visuele styling en aanpak van jouw band Roxy Music. In 1962 overleed zijn eerste vrouw door een auto-ongeluk. Hij hertrouwde met de kunstenares Rita Donagh (30 april 1939), die ook les van hem kreeg. Zij woont en werkt nu in Oxfordshire. Jij was lid van de bands The Banshees, City Blues en The Gas Board, met o.a. jouw vriend, de muzikant Graham Simpson (1943 - 2012), de mede-oprichter en de bassist van Roxy Music, en de muzikant/producent John Porter. In 1968 verhuisde jij naar Londen en doceerde jij kunst en aardewerk aan de Holland Park School. In november 1970 vormde jij Roxy Music, samen met Graham Simpson, de saxofonist/hoboïst Andy Mackay, de muzikant Brian Eno, de paukenist Dexter Lloyd en de gitarist David O'List, maar Dexter en David werden nog voor het debuutalbum vervangen door de drummer Paul Thompson en de leadgitarist Phil Manzanera.

Op 16 juni 1972 verscheen het debuutalbum 'Roxy Music', met o.a. 'If There Is Something' en 'Ladytron'. In 1973 verscheen 'For Your Pleasure', met naast de titelsong o.a. 'Do the Strand' en 'The Bogus Man'. In 1973 verscheen ook 'Stranded', met o.a. 'A Song for Europe', 'Mother of Pearl', 'Psalm', 'Street Life' en 'Amazona'. Op de cover staat het Playboy-model Marilyn Cole. In 1973 verscheen ook jouw solo-debuutalbum 'These Foolish Things' met allemaal covers, wat minder bijzonder is. In 1974 verscheen 'Country Life' van Roxy Music, met op de cover de uitdagende, sexy modellen Constanze Karoli en Eveline Grunwald. In 1975 verscheen 'Siren', met o.a. 'Love Is the Drug' en 'Both Ends Burning'. Op de cover staat het model Jerry Hall, die jouw geliefde werd. Eind 1973 verliet zij jou voor Mick Jagger. High society perikelen. In 1979 verscheen 'Manifesto'. Op 23 mei 1980 verscheen 'Flesh and Blood'. Je had en hebt wellicht een exclusieve smaak voor elegante, gedistingeerde, bloedmooie dames.

In mei 1982 verscheen het laatste en beste album van Roxy Music, 'Avalon'. Met naast de titelsong o.a. 'More Than This' en 'The Main Thing'. Op de cover staat Lucy, maar onherkenbaar en met een schitterende, middeleeuwse helm op haar hoofd en een valk op haar handschoen. Ik ben benieuwd waar die helm nu is. Ik heb het album ontelbare keren gedraaid. 'Stranded' overigens ook. Op 26 juni 1982 trouwde jij met de socialite/het model Lucy Margaret Mary Helmore. Jij was 14 jaar ouder. Op 1 november 1982 werd jullie zoon Otis geboren. Jullie kregen samen nog drie zoons; Isaac, Tara en Merlin. Ondertussen ging jouw solo-carrière ook door en verscheen in 1974 het coveralbum 'Another Time, Another Place' en in september 1976 'Let's Stick Together', met de titelsong, een cover van Wilbert Harrison. Die heb ik nog eens op een piratenzender aangekondigd. Op 1 februari 1977 verscheen 'In Your Mind', in 1978 'The Bride Stripped Bare' en in 1985 'Boys and Girls', met naast de titelsong o.a. 'Slave to Love', 'Don't Stop the Dance', 'The Chosen One' en 'Stone Woman'. Met medewerking van de gitaristen Mark Knopfler, Neil Hubbard, David Gilmour, Nile Rodgers en Keith Scott. Ook dit album bleef ik maar draaien.

In 1987 verscheen 'Bête Noir', met naast de titelsong o.a. 'Limbo', 'Kiss and Tell' en 'The Right Stuff'. Daarna verschenen er nog negen solo-albums, met als laatste op 30 november 2018 'Bitter-Sweet'. Op 13 september 2011 overleed jouw geliefde oud-leraar Richard Hamilton. Op 31 maart 2011 zijn Lucy en jij gescheiden. Lucy heeft jou geholpen om van de cocaïne af te kicken. In oktober 2006 hertrouwde zij met de zakenman Robin Birley. Zij was bevriend met de mode-ontwerper Alexander McQueen, de tijdschrift-redactrice Isabella Blow en de socialite/het model Annabelle Neilson. In 2010 heeft Alexander zichzelf opgehangen. Op 6 mei 2007 pleegde Isabella zelfdoding door Paraquat te drinken. Zij werd 48 jaar. Op 16 juli 2018 overleed Annabelle, die dik bevriend met Alexander was. Zij werd 49 jaar.

Lucy was ook een fotografe en een dichteres. Zij was zwaar, chronisch depressief en verslaafd aan de alcohol en de drugs. Op 23 juli 2018 pleegde Lucy zelfdoding door zichzelf dood te schieten, terwijl ze in het Ierse County Clar op vakantie was. Jouw grootste geliefde en muze werd 58 jaar.A Song for Europe


Here as I sit at this empty cafe
Thinking of you
I remember all those moments
Lost in wonder
That we'll never find again
Though the world is my oyster
It's only a shell full of memories
And here by the Seine
Notre-Dame casts
A long lonely shadow
Now - only sorrow
No tomorrow
There's no today for us
Nothing is there
For us to share
But yesterday

These cities may change
But there always remains
My obsession
Through silken waters
My gondola glides
And the bridge - it sighs...
I remember all those moments
Lost in wonder
That we'll never find again
There's no more time for us
Nothing is there
For us to share
But yesterdays

Ecce momenta
Illa mirabilia
Quae captabit
In aeternum
Memor
Modo dolores
Sunt in dies
Non est reliquum
Vero tantum
Comminicamus
Perdita
Tous ces moments
Perdus dans l'enchantement
Qui ne reviendront
Jamais
Pas d'aujourd'hui pous nous
Pour nous il n'y a rien
A partager
Sauf le passé


Bryan Ferry

Schrijver: Joanan Rutgers
22 april 2020


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 3 stemmen 49Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)