Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zahira

Zowel emoties als verwondering kunnen mensen overvallen bij het zien van bijvoorbeeld één van de Wereldwonderen of één van de vele wonderen uit de natuur. Zo maakt bijvoorbeeld sneeuw een mens bewust van zowel de schoonheid als vergankelijkheid van het leven. Zo'n gegeven boeit ons doorgaans, net als de zon, de Koperen Ploert, die immer aanwezig, nooit verveelt. Affetti en stupore, ofwel emoties en verwondering overvallen te allen tijde als de gevoelige snaar wordt geraakt...!

Enige tijd geleden keek ik op de late zaterdagavond naar de NPO2-film 'EERWRAAK'. Eermoord of vergelding; een Pakistaanse film met een slotscène die zijn weerga niet kent. Zahira past voor een gedwongen, door haar ouders gearrangeerd huwelijk, heeft een vriend en houdt van uitgaan. Zo ook de inmiddels afgelopen avond. Bij thuiskomst, Zahira heeft zich uitstekend vermaakt en een aangename avond gehad, wordt zij door haar broer opgewacht. Deze zegt haar lief te hebben om haar vervolgens in koelen bloede van het leven te beroven.

Zahira, als vele jonge islamitische vrouwen, door eermoord van haar jonge, maar bovenal talentvolle leven beroofd. Uit het oogpunt van naar mijn mening alle geloofsovertuigingen, behalve de orthodox-fundamentalistische stroming in de islam, totaal verwerpelijk. Wat bezielt notabene een broer, (weliswaar in opdracht van?) zijn van het leven genietende zus van dát leven te beroven? Waarom is vrijheid van godsdienst nog immer niet mondiaal ingevoerd?, want hoe je het ook wendt of keert, ook atheïsme is een geloofsovertuiging; de convictie dat een Hogere Macht, lees: God, níet bestaat...! Deze overtuiging is ook te staven. Naar mijn mening meer dán zelfs.

Namus, ofwel maagdelijkheid en eer, ligt sowieso precair in de islamitische wereld. Een groot deel van de allochtone vrouwen en meisjes wordt door haar patriarchale, traditionele familie en gemeenschap ernstig belemmerd in zowel hun bewegingsvrijheid, contacten als ontplooiingsmogelijkheden. Dit is een schending van leven volgens de regels van het VN-Vrouwenverdrag. Om redenen van 'bescherming van de eer' en uit 'eerwraak' worden veel allochtone vrouwen en meisjes ernstig geestelijk zowel als lichamelijk mishandeld of zelfs gedood door vader, broer, echtgenoot of ander mannelijk familielid.

Voor adequaat gerechtelijk onderzoek, zoveel is reeds lang duidelijk, dient de bewustwording van, de gevoeligheid voor en de deskundigheid over eerwraak te worden vergroot...!

... Naar aanleiding van de NPO2-film EERWRAAK... ...

Schrijver: Annejan Kuperus
14 mei 2020


Geplaatst in de categorie: religie

4.5 met 2 stemmen 269Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)