Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De begraven parel van Hiddensee

(voor Gisela Peschke (1942 - 1993))


Je bent geboren als Gisela Bockler op 23 januari 1942 in Wurzen.

Daar is ook de schrijver/schilder/cabaretier/dichter Joachim Ringelnatz (1883 - 1934) geboren.

In de jaren twintig was het eiland Hiddensee een kunstenaarskolonie. Enkele kunstenaars waren: Käthe Kollwitz, Erich Heckel, mede-oprichter van de kunststroming Die Brücke, de schrijver Carl Zuckmayer, getrouwd met de actrice Alice Herdan, de schrijver Lion Feuchtwanger, getrouwd met Marta Loeffler, en de karikaturale schilder Georg Grosz. Thomas Mann, Franz Kafka, Sigmund Freud en Albert Einstein vierden hun vakanties op Hiddensee.

Na de middelbare school voltooide jij een drie-jarige beroepsopleiding als tuinierster. Daarna studeerde jij toneelschildering aan de Fachschule für Bildende Künste Dresden. Je was decorontwerpster. In het begin van de jaren zeventig verhuisde jij naar de Oostzeekust. In 1974 ben jij afgestudeerd en verhuisde jij naar Stralsund, het eiland Hiddensee en het eiland Rügen. Deze plekken bleven het belangrijkste thema in jouw kunstwerken. Je gebruikte de initialen GB als jouw handtekening. Je had een typerend ponykapsel. Na Elisabeth Büchsel ben jij de belangrijkste schilderes van Hiddensee. De stad Stralsund biedt toegang tot Rügen. Hiddensee is een eiland bij Rügen. Het betekent 'Eiland van Hedin'. De Noorse koning Hedin heeft het voor een vrouw of goud veroverd. Het ligt voor Rügen, als een golfbreker. Het is 16,8 kilometer lang en van 250 meter tot 3,7 kilometer breed.

De plaatsen op het eiland Hiddensee zijn: Grieben, Kloster, Vitte, Neuendorf, Plogshagen en Glambeck. Vitte is de grootste plaats en Neuendorf is een oud vissersdorp. Kloster is een 13-de eeuws dorp, waar de schrijver Gerhart Hauptmann resideerde, die in 1912 de Nobelprijs voor de Literatuur ontving. Met zijn eerste vrouw ging hij Marie Thienemann ging hij op huwelijksreis naar Rügen en Hiddensee. Marie en Gerhart kregen samen drie kinderen; Ivo, Eckart en Klaus. Tijdens de zomermaanden van 1926 tot 1943 woonde hij met zijn tweede vrouw Margarete Marschalk en hun zoon Benvenuto in Kloster. Hij is in Kloster begraven.

De schilderes Elisabeth Büchsel werkte vanaf 1904 op Hiddensee en in Stralsund. Haar leraren waren de landschapsschilder Paul Flickel, de schilder/beeldhouwer/graficus Conrad Fehr en de schilder/graficus Walter Leistikows, die zichzelf op 24 juli 1908 in het Hubertus sanatorium in Berlijn-Schlachtensee heeft doodgeschoten. Een Freitod op de valreep. Het Duitse woord 'Freitod' vind ik het mooiste, taboeloze woord voor 'zelfdoding'. Maar karmisch gezien is er weinig sprake van vrijheid en de vrije wil. Walter Leistikows zat in het laatste stadium van syfilis en hij werd 42 jaar. Hij is in het Friedhof Steglitz begraven. Elisabeth Büchsel kreeg ook les van de Franse schilder/aquarellist/lithograaf Lucien Joseph Simon, getrouwd met de portretschilderes Jeanne Dauchez, en de schilder/professor Christian Landenberger. Elisabeth woonde van de lente tot de herfst bij de familie Gau in Neuendorf. In Stralsund woonde ze in het Schloss am Sund aan de Gerhart-Hauptmann-Strasse 5. Ze exposeerde o.a. in de Blaue Scheune in Vitte. Zij overleed op 3 juli 1957 in Stralsund. Ze werd 90 jaar en ze is in het St.-Jürgen-Friedhof begraven.

Rond 1980 schilderde je 'Leuchtturm'. Rond 1988 maakte je een zelfportret met twee katten. Jij schilderde zo'n 800 werken, die vooral in particulier bezit zijn. Je had een ongeneeslijke ziekte. Jij overleed op 10 oktober 1993 in Stralsund. Je werd 51 jaar en je bent in de begraafplaats in Kloster begraven, nabij de Hiddensee Eilandkerk, gebouwd rond 1700 op de fundamenten van de eerste kerk uit 1332, het laatste overblijfsel van het vroegere klooster van de Cisterciënzers. Jouw zonen Christian en Johannes Peschke zorgen op internet voor de eerbiedwaardige herinnering van jouw leven en werk. Christian is een modernistische kunstschilder geworden. Jouw werk hangt o.a. in het Stralsund Museum.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 juni 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 39Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)