Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een grote zielsverwante van Aleister Crowley

(voor Leila Waddell (1880 - 1932))

Je bent geboren als Leila Ida Nerissa Bathurst Waddell op 10 augustus 1880 in Bathurst, New South Wales, Australië, waar in april 1861 een roomse kathedraal aan de Keppelstreet is geopend. Jouw ouders waren David Waddell van Bathurst en Randwick en Mevrouw Waddell van Bellevue Hill. Randwick en Bellevue zijn oostelijke buitenwijken van Sydney. Jij begon jouw professionele carrière als vioollerares aan het Presbyterian Ladies College in Croyden, een buitenwijk van Sydney, opgericht op 30 januari 1888 door Dr John Marden en Lady McCormick. Ze begonnen met 39 meisjes. Jij doceerde ook op de Ascham School in Edgecliff, een oostelijke buitenwijk van Sydney, opgericht in 1886 door Marie Wallis als dag- en kostschool voor meisjes. Het schoolmotto is: Vi Et Animo (met kracht en geest). Marie Wallis was tot 1902 het hoofd van de school. Daarna tot 1914 was de schoolmeester Herbert James Carter de directeur en tot 1946 was dat de opvoedster Margaret Bailey. Jij was ook een volleerd goochelaar en je speelde charmant en verfijnd viool.

En je gaf les op de Kambala School in Rose Bay, Sydney, opgericht in 1887 door Louisa Gurney, die begon met het les geven aan 12 meisjes. In 1913 verhuisde deze school naar een ruim pand aan de New South Head Road, wat 'Tivoli' heette. Jij was een onderdeel van de muziekscene in Sydney en jij gaf les aan deftige meisjes. Door jouw optredens kreeg jij een toegewijde aanhang en jij was één van de belangrijkste violisten van Australië. Jouw lievelingscomponisten waren Wieniawski en Vieuxtemps. In 1908 verliet jij Australië met een rondreizend orkest en je belandde in Londen, waar je tijdens een concert met de Nieuw-Zeelandse schrijfster/celliste Katherine Mansfield kennis maakte. Jullie werden dikke vriendinnen van elkaar en de vaste aanwezigen in de Boheemse samenleving rond het Café Royal, waar muzikanten, kunstenaars, dichters en leden van de magische orden kwamen. Hoogstwaarschijnlijk ontmoette jij hier de biseksuele goochelaar/magiër/occultist Aleister Crowley, die graag peyote/mescaline op feesten verspreidde. Door deze LSD-achtige, hallucinogene drug leerde je andere werkelijkheden kennen.

Crowley is in 1909 gescheiden van Rose Edith Kelly, met wie hij twee kinderen kreeg; Nuit Ma Ahathoor Hecate Sappho Jezebel Lilith (1904 - 1906) en Lola Zaza (1907 - 1990)/ In 1911 liet hij haar in een psychiatrisch ziekenhuis opnemen, vanwege alcohol dementie. Ze overleed in 1932 en ze werd 57 of 58 jaar.

Je werd al gauw de minnares van Crowley. Je studeerde magie in Crowley's orde Astrum Argentum. Je werd zuster Agatha genoemd, maar Crowley noemde jou Laylah, zijn Scarlet Woman, een soort anti-Maagd Maria. Je was muzikaal briljant, een magische filosofe en rebels. Crowley experimenteerde met seksuele handelingen en verhoogde emoties in zijn rituelen, die leidden tot transcendentale niveaus of het oproepen van buitenaardse wezens. Samen met Crowley bedacht jij magische rituelen, die muziek, poëzie en dans combineerden. Zo ontstond 'De Riten van Eleusis', wat uit zeven delen bestaat, geassocieerd met een planeet of hemellichaam. Jij componeerde er originele muziek bij, die bij het publiek tot spirituele extase reikte. In oktober 1910 was de première in Caxton Hall in Londen. Voor elke rite kan men zich in de juiste kleur kleden. Er was seksuele symboliek, maar geen daadwerkelijke seksmagie. Victor Neuburg danste, Crowley aanbad Pan en jij speelde virtuoos viool.

In 1912 verscheen Crowley's 'The Book of Lies', waarin hij jou als muze heeft vereeuwigd. Er staat ook een portretfoto van jou in. Je wordt ook genoemd in zijn autobiografie 'The Confessions of Aleister Crowley'.

Jij schreef mee met 'The Equinox', het Crowley-blad, net als Katherine Mansfield, Katherine Susannah Pritchard en de schrijver Frank Harris. Samen met Crowley, Mary Francis Butts (1890 - 1937) en Mary Desti schreef jij 'Magick: Liber ABA, Boek 4'. Je deed een concerttour in Amerika en je had bijna een ticket voor de noodlottige Titanic te pakken. Terug in Europa tourde je met de Ragged Ragtime Girls, een vioolgroep onder leiding van Crowley. Jullie gingen ook naar Rusland en Amerika. Je vervolgde jouw magische studies bij de Ordo Templi Orientis, waar vooral veel aan seksmagie wordt gedaan. In New York werd je lid van een geheime, Ierse, revolutionaire groep, genaamd 'L. Bathurst'. Op 3 juli 1915 zeilde je met Crowley en enkele Ierse revolutionairen naar het Vrijheidsbeeld om de Ierse onafhankelijkheid en de oorlog met Engeland te verklaren. Jij speelde het rebellenvolkslied 'The Wearing of the Green'. Crowley verliet Amerika en jij bleef toeren en schrijven. Je was bevriend met de schrijvers Rebecca West en Theodore Dreiser. En je bezocht de salons van Frank Harris.

Je speelde lunchconcerten in fabrieken, schuren en tuinen, georganiseerd door de YMCA. Katherine Mansfield overleed in 1923 en jij schreef jouw memoires over haar. Vervolgens publiceerde je een roman en een boek met korte verhalen. Crowley zat inmiddels op Sicilië met een nieuwe Scarlet Woman, Leah Hirsig (1883 - 1975). Crowley had een commune in de Abdij van Thelema in Cefalù. Daar woonde hij samen met Leah, Ninette Shumway en hun kinderen Hansi, Howard, Poupée en Astarte Lulu Panthea. Crowley was zwaar verslaafd aan de heroïne en de cocaïne. Raoul Loveday en zijn vrouw Betty May kwamen ook in de Abdij van Thelema wonen. Betty walgde van Crowley en zijn commune. Raoul moest het bloed van een geofferde kat drinken en zij moesten zichzelf met scheermessen snijden, wanneer ze 'ik' zeiden. Raoul overleed door giftig water uit een lokale beek te drinken.

In 1924 ging jij naar Australië terug, omdat jouw vader ernstig ziek was. Je deed concerten, een tournee en radio-optredens. Je werd opnieuw vioollerares voor rijke schoolmeisjes. Je gaf les aan de Convent School of the Sacred Heart in Elizabeth Bay, Sydney. Je kreeg baarmoederkanker en je overleed op 13 september 1932. Je werd 52 jaar en je bent naast jouw ouders in Sydney begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
8 augustus 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 29Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)