Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De gelukkige minnares van Apollinaire

(voor Marie Laurencin (1883 - 1956))

Je bent geboren op 31 oktober 1883 in Parijs. Jouw moeder was Pauline-Mélanie Laurencin (1861 - 1913) en jouw vader was Stanislas Toulet (1839 - 1905). Jij bent opgegroeid bij jouw moeder, die jou in 1901 naar Sèvres stuurde, waar jij porcelein beschilderde en tekenles kreeg. Pas na het overlijden van jouw moeder ontdekte jij wie jouw vader was. In 1904 ging jij naar de Académie Humbert aan de Boulevard de Clichy, waar jij Francis Picabia en Georges Braque ontmoette. In 1907 exposeerde je op de Salon des Indépendants en ontmoette je Pablo Picasso. Via hem ontmoette je Guillaume Apollinaire, die jouw geliefde werd. Jij was de muze van Guillaume. In 1909 schilderde je 'Réunion à la campagne (Apollinaire et ses amis)' en in 1910-1911 'Les jeunes filles'. Ik herken ook wel wat van Marc Chagall in jouw werk, de feeërieke, zachtaardige kleurenpracht en de liefdevolle dromerigheid.

Jij behoorde tot de Section d'Or, de Groupe de Puteaux, een groep van schilders, beeldhouwers, dichters en critici, die met het kubisme en orphisme geassocieerd werden. Leden waren o.a. Jean Metzinger, Robert Delaunay, Fernand Léger, Henri Alexander Archipenko, Jean Marchand, Joseph Csaky en Roger de La Fresnaye, die op zijn 40-ste door tuberculose overleed. Ik noem graag even Roger's 'Deux nus dans un paysage', wat in het Centre Pompidou, specifiek het Musée National d'Art Moderne, hangt. Velen van de Section d'Or exposeerden met jou op de Salon des Indépendants, de Salon d'Automne en in de Galeries Dalmau in Barcelona, in 1906 opgericht en beheerd door de symbolistische schilder/restaurateur Josep Dalmau i Rafel. Je had belangrijke contacten met de salon van de Amerikaanse kunstenaars en de lesbische schrijfster Natalie Clifford Barney. In 1912 maakte jij een einde aan jouw relatie met Apollinaire. In 1912 exposeerde je samen met Olga Oppenheimer en Paula Modersohn-Becker in de International Sonderbund in Keulen. In 1913 exposeerde je in de Galerie Der Sturm in Berlijn, de Armory Show in New York en Chicago en in Moskou. Olga Oppenheimer was de enige, vrouwelijke, Duitse kunstenares, die op de Armory Show exposeerde.

In juni 1914 trouwde jij met de Duitse baron Otto von Waëtjen en tijdens de Eerste Wereldoorlog zat jij met hem in Spanje. Door jouw huwelijk had jij jouw Franse nationaliteit verloren. In 1919 gingen jullie via Italië en Zwitserland naar Düsseldorf, waar jullie gingen wonen, maar dat duurde maar kort. In 1920 zijn jullie gescheiden en in 1921 ging jij naar Parijs terug. In Parijs werkte jij samen met de kunsthandelaar Paul Rosenberg, die vanaf 1911 een galerie op 21, Rue de la Boëtie had. In 1935 opende Paul een filiaal in Londen en in 1940 in New York. Verder was je bevriend met de couturière Nicole Groult, de zus van de mode-ontwerper Paul Poiret. Nicole was de schakel naar diverse society portretten, die jij van haar klanten maakte. In 1923 ontmoette jij Misia Sert, die jou met Coco Chanel en de Ballets Russes van Sergio Diaghilev in contact bracht. Jij maakte de decors en kostuums voor het ballet 'Les Biches', wat in 1924 in première ging.

Tot de economische depressie van de jaren dertig had jij een financiële hoogtijperiode. In de jaren dertig was je een kunstlerares op een privéschool. Je bent beïnvloed door de Perzische miniatuurschilderkunst en de rococo-kunst. Vanaf 1927 ontwierp je ook decorsets. Je maakte het podiumontwerp voor Diaghilev's 'Ballets russe' en in 1928 creëerde je de set voor de Comédie Française. Je illustreerde ook boeken, o.a. 'La Tentative Amoureuse' van André Gide en 'Alice in Wonderland' van Lewis Caroll. Met Raymond Duchamp-Villon werkte je aan de decoratie van het Maison Cubiste van André Mare. Jij had meerdere verhoudingen met mannen én vrouwen. Olga Oppenheimer zat van 1918 tot 1938 in het Waltbreitbach Sanatorium, een psychiatrische instelling. Zij was ernstig depressief. Olga is op 4 juli 1941 in een concentratiekamp in Lublin door de tyfus overleden. Zij werd 54 jaar.

Op 8 juni 1956 ben jij door een hartaanval overleden. Jij werd 72 jaar en jij bent in de begraafplaats Père-Lachaise begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
19 september 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 34Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)