Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Gheorghe Zamfirs 'Eenzame Herder'

Hebt u, heb jij hem gezien, beter nog, gehoord, afgelopen vrijdagavond vanaf Het Vrijthof in Maastricht? Teun Ramaekers op de panfluit, samen met het formidabele orkest van André Rieu, spelend 'The Lonely Shepherd' van 'the one and only', wat een muzikant, Gheorghe Zamfir.

Volgend jaar, de 6de van maand 4, hoopt deze aanvankelijke autodidact, deze virtuoze Roemeense panfluitspeler, hij is van 1941, 80 jaar te worden. Mijn vader, kan ik mij nog herinneren, zelf was ik toen een tiener, had en misschien heeft nog die plaat met die, vond ik toen al weergaloze panfluitmuziek. Als in eerste instantie dus autodidact, dus 'selfmade-man', heeft Zamfir het bespelen van de panfluit aan het conservatorium van de Roemeense hoofdstad Boekarest geperfectioneerd. Zijn ontdekker, de musicoloog Marcel Cellier, deed in de jaren 60 van de vorige eeuw een diepgaande studie naar Roemeense volksmuziek. Zonder al teveel vertraging en/of oponthoud kom je dan al snel bij Zamfir terecht. Bekend is Gheorghe Zamfir geworden door de virtuoze wijze waarop hij de panfluit beheerst en vervolgens bespeelt; majestueuze muziek die hij op een energieke wijze in zowel de ether als de (concert)zalen laat klinken, dus horen. Nee, vibreren.

'The Lonely Shepherd', ofwel 'De Eenzame Herder' bouwde mede door de film 'Kill Bill Vol. 1' van Quentin Tarantino een immense herkenning en daardoor bekendheid op die tot in lengte van jaren zijn weerga niet zal kennen. Internationaal misschien wel bekender als thema van de televisieserie 'De Verlaten Mijn' ofwel 'Golden Soak' en waarschijnlijk zonder enige twijfel misschien wel het bekendst door Zamfirs muzikale panfluitbijdrage aan Sergio Leones film 'Once Upon a Time in America'. Deze Italiaans-Amerikaanse misdaadfilm uit 1984 van dus Sergio Leone verhaalt over een vriendschap tussen twee Joodse gangsters die in New York opgroeien. 'Once Upon a Time in America' is een epische film, een filosofische studie naar thema's als tijd, herinneringen, liefde, geweld en verraad.

Geprezen dus vanwege onder andere de weergaloze muziek...!


Gheorghe Zamfir; van 1941 en middels zijn muziek tot in de eeuwigheid...!

... Het origineel van Eenzame Herder is een instrumentaal stuk van James Last, voor het eerst uitgebracht in een opname met Gheorghe Zamfir. ...

Schrijver: Annejan Kuperus
21 oktober 2020


Geplaatst in de categorie: muziek

4.8 met 4 stemmen 335Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)