Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een spion door vijandige spionnen vermoord

(voor Christopher Marlowe (1564 - 1593))

Je bent geboren in 1564 in Canterbury, waar je op 26 februari 1564 in de St George's Church, waar nu alleen nog een toren van over is, bent gedoopt. Jouw moeder was Katherine of Dover en jouw vader was de schoenmaker John Marlowe. Je was ongeveer twee maanden ouder dan William Shakespeare. Op jouw 14-de ging jij met een beurs naar The King's School in Canterbury, opgericht in 597 door de eerste aartsbisschop van Canterbury Sint Augustinus. Op jouw 16-de ging je naar het Corpus Christi College aan de Trumpington Street in Cambridge, opgericht in 1352 in reactie op de pest. In 1584 kreeg jij jouw Bachelor of Arts graad.

In 1587 twijfelde de universiteit om jou een Master of Arts graad te geven, omdat er het gerucht ging, dat jij naar het Engelse seminarie in Rheims wilde gaan om jezelf voor te bereiden op de wijding als rooms-katholieke priester. Indien dat echt het geval was, dan zou jij het koninklijk bevel van de protestantse koningin Elizabeth I schenden, die in 1585 iedere Engelse burger had verboden om in de rooms-katholieke kerk te worden gewijd. Er was in Europa namelijk veel geweld tussen de roomsen en de protestanten. De Kroonraad van Elizabeth I nam het voor jou op en prees jou om de trouwe en goede dienst jegens de koningin, zodat jouw graad op tijd werd toegekend. Je werkte als geheim agent voor Sir Francis Walsingham, de hoofdsecretaris van de koningin en haar spionnenmeester.

Francis Walsingham vocht tegen het rooms-katholicisme en hij liet roomse priesters martelen en vermoorden, zoals de jezuïetenpriester en martelaar Sint Edmund Campion, die op zijn 41-ste in Tyburn werd opgehangen, ontmand, onthoofd en gevierendeeld. De paters St. Ralph Sherwin en St. Alexander Briant ondergingen hetzelfde lot. Ralph werd 31 jaar en Alexander werd 25 jaar. Paus Paulus VI heeft hen in 1970 heilig verklaard. Paus Franciscus heeft paus Paulus VI in 2018 heilig verklaard. Niet echt verrassend. In 1587 begon jouw literaire loopbaan. Je schreef diverse toneelstukken: 'Dido, Queen of Carthage', 'Tamburlaine', 'The Jew of Malta', 'Doctor Faustus', 'Edward II' en 'The Massacre at Paris', over de massamoord van de katholieken op de protestanten in 1572. Jij vertaalde 'Amores' van Ovidius en jouw gedicht 'The Passionate Shepherd to His Love' werd door Sir Walter Raleigh beantwoord met zijn gedicht 'The Nymph's Reply to the Shepherd', waarin hij al jouw gevoelens weerlegt. Raleigh werd op zijn 65-ste op het Old Palace Yard bij het Paleis van Westminster onthoofd.

Jij schreef het gedicht 'Hero and Leander', over de tragische liefde uit een Griekse mythe. De jongeman Leander verdronk, omdat de kaars van Hero was uitgewaaid. Zijn minnares Hero, een priesteres van Aphrodite, sprong daarna van de toren om bij hem te zijn. Jij vertaalde het epische gedicht 'Pharsalia' van Marcus Annaeus Lucanus (39 - 30 april 65), die op zijn 25-ste verplicht zelfdoding moest plegen, omdat hij zijn eens zo goede vriend keizer Nero had verraden. Zijn vrouw Polla Argentaria had hem met 'Pharsalia' geholpen. Marcus schreef beledigende gedichten over Nero en Nero verbood hem om te publiceren. Jouw toneelstukken waren zeer succesvol, mede door de hoofdrolspeler Edward Alleyn, wiens tweede vrouw Constance de dochter van de dichter John Donne en Anne More was. Jij was homoseksueel, net als Shakespeare, met wie jij mogelijk aan 'Henry VI' werkte.

In 1589 was jij de leraar van Lady Arbella Stuart, de nicht van Mary Stuart, koningin van Schotland, die jij bespioneerde vanwege een mogelijke opvolging van koningin Elizabeth I. Arbella overleed op haar 39-ste in de Tower of London. In 1589 was je betrokken bij een fatale ruzie tussen jouw buren en de dichter Thomas Watson, jouw vriend, die een man vermoordde. Jij zat twee weken in de Newgate Prison. In 1592 was jij in Vlissingen, wat toen een Engelse garnizoensstad was, met als gouverneur Robert Sidney, 1e graaf van Leicester, ook een dichter en getrouwd met Barbara Gamage, met wie hij elf kids kreeg, o.a. de beeldschone dichteres Lady Mary Wroth, die Baryte speelde in 'The Masque of Blackness' van Ben Jonson, in opdracht van koningin Anne van Denemarken geschreven.

In 1592 werd jij in Vlissingen gearresteerd, omdat jij vermoedelijk munten vervalste. William Cecil, 1e Baron Burghley sprak jou vrij, begrijpelijk, want jij moest in opdracht van hem bij de volgelingen van Sir William Stanley infiltreren. Stanley wilde koningin Elizabeth I vermoorden en via zijn handlangers had hij al vele pogingen gedaan, o.a. via de Ierse schermmeester Patrick O'Collun en John Annias, die in Tyburn door de Kroon werden opgehangen. Begin mei 1593 werd jouw collega-toneelschrijver Thomas Kyd door de Kroonraad van Engeland gearresteerd, vanwege een onzedelijk, muitend en ketters schrijfwerk, wat ze bij hem vonden. Daarin werd de eeuwige Godheid van Jezus Christus ontkend en werd Jezus een homoseksueel genoemd. Alsof dat zijn heilige verlichting teniet zou doen. Volgens dat geschrift was Jezus een bastaard en was Moeder Maria onkuis. De vrouw van Samaria en haar zus waren hoeren, waar Jezus mee vree. Johannes de Evangelist en Jezus waren homoseksuele minnaars van elkaar. Alsof dat allemaal wezenlijk zo belangrijk zou zijn. Kyd zei dat jij dat had geschreven, toen jij twee jaar eerder met hem in één kamer werkte. Als atheïst kwam je gemakkelijker tot zulke denkbeelden.

Op 30 mei 1593 ben jij in het huis van de weduwe Eleanor Bull in Deptford vermoord. Jij was daar samen met de zakenman Ingram Frizer, de Elizabethaanse oplichter en overheidsinformant Nicholas Skeres en de dubbelagent Robert Poley, die in dienst van de Kroonraad was. In die tijd verbleef jij op Scadbury Manor in Chislehurst, het woonverblijf van Sir Thomas Walsingham en Lady Audrey Shelton. Thomas was jouw mecenas, de werkgever van Frizer en een hoveling van Elisabeth I. Jij was door Ingram Frizer uitgenodigd voor een feest. Ingram en jij kregen ruzie over een rekening. Jij pakte zijn dolk en jij sloeg hem twee keer op zijn hoofd. Daarna stak hij jou boven het rechteroog en ben je meteen overleden. Dat is althans de versie van de moordenaars. Hierdoor kwam Frizer met zelfverdediging weg. Het is wel zeker dat het een opzettelijke moord was.

Jij werd 29 jaar en jij bent bij de St Nicholas' Church in Chislehurst begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
26 oktober 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 40Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)