Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Veel teveel veelal

Hoeveel LETTERS TO YOU* ik 32 jaar geleden vanuit Californië naar jou in Holland heb gestuurd, is mij niet (meer) bekend, maar dat het er veel zijn geweest, is een feit. Een veelvoud kreeg ik van haar. Uiteindelijk als gevolg van mijn, inmiddels reeds lang bekend, ongeneeslijke ziekte, is er destijds door ons gezamenlijk, dit blijf ik mijzelf maar voorhouden, een punt achter onze vriendschap gezet, hoewel ik van mening ben dat dit geenszins voor 100% een individuele beslissing is geweest. 't Is hoe dan ook bijna 30 jaar geleden en sowieso geenszins meer van belang.

Hoewel ik diverse decennia heb mogen roepen dat ik 100 jaar wil en gá worden, is dit in elk geval geenszins meer haalbaar, want volgens mijn behandelend arts is of zál mijn ziekte onverbiddelijk zijn; na diagnose nog 15 tot 20 jaar, waarvan inmiddels een lustrum is verstreken:


Titel: maar beter niet


het is niet 10, 9, 8, zeven, maar 20, 15
10, 5, nul
vanaf 2015 zijn reeds 5 jaren ge-
leefd, gegaan
vertrokken
voorbij
beleefd, samen met geliefde

zowel ziekte als tijd knagen aan mijn leven
waarbij tijd geenszins onderdoet
zowel werkend als hobby-
end, vrijetijd bestedend
leef ik mijn leven volop

ongeneeslijk
ziek is best zwaar
goed om te vechten
best,
maar beter niet...?


Lang geleden, 'k ben inmiddels ook de 50 gepasseerd, speelde dit verhaal, mijn verhaal, dat tegelijkertijd het verhaal van velen kan zijn en/of is. Een heel ander verhaal en veel serieuzer, is de steeds groter wordende strijd, religieuze strijd tussen de (zogenaamde) gelovigen en ongelovigen. Zelf kan ik niet meer geloven in een Hogere Macht, hooguit, maar met grote twijfel, de duivel, die, mocht hij bestaansrecht hebben, 'gewoon' net als God, in mensen zit. Nine-Eleven, 9/11 ofwel 11 september 2001 was natuurlijk zowel een duivels plan als dito uitvoering. Al bijna twee decennia is islamitische terreur helaas een feit. Met als 'voorlopig' slotakkoord Nice, allesbehalve 'nice', een aanslag op de Notre-Dame-basiliek, waarbij drie mensen zijn omgekomen. Gelukkig benadrukt de Franse president Macron opnieuw 'geen duimbreed' te zullen toegeven aan islamisme. Voor wat het waard is.

Citaat:

'Wie blijft volhouden dat jihadisten doden, omdat zij worden geprovoceerd, begrijpt het niet'.

Onderwerping is wat jihadisten willen. Een streven niet te realiseren, naar mijn mening althans. Interpretaties moeten worden scherp gesteld om vervolgens tot de conclusie te komen dat er géén of slechts één God is, wiens of wier bestaan op basis van de 'geloofsfeiten' vervolgens ernstig in twijfel kan worden getrokken.

Er zullen Pyrrusoverwinningen worden behaald in de ophanden zijnde Wereldoorlog III; hierbij lijdt de overwinnaar net zoveel verlies als de geklopte. Grosso modo blijven er dus op de keeper beschouwd net zoveel 'gelovigen' als 'ongelovigen'. Hopelijk wordt uiteindelijk wijsheid de overwinnaar, zodat potentiële vluchtelingen veilig kunnen blijven, met voldoende en bij voorkeur structureel eten en drinken, met veiligheid en acceptatie als basis...! Wijsheid zál moeten zegevieren, daar bij het tegendeel naar mijn mening zowel de mensheid als de wereld naar de Filistijnen gaat. In hoofdstuk 271 van

APEIROGON

(Een vorm met een telbaar oneindig aantal zijden)


van Colum McCann

is het volgend citaat te lezen:

'De voortreffelijkste jihad is die ter overwinning van het zelf'.

Hoe waar kan een citaat zijn? Nou, zó waar dus. Zowel Rabin als Arafat, onder leiding van Clinton, hebben het goede voorbeeld gegeven. Het goede voorbeeld met een voor beide partijen beter resultaat. Zowel de extremistische Joden als Palestijnen, al zou het alleen maar zijn om nog meer onschuldig bloed zinloos te vergieten, moeten inzien dat feiten niet liegen. Een ieder heeft zijn recht op landrechten; de één niet meer dan de ander en de ander evenmin meer dan de één.

Veel teveel veelal onschuldige mensen hebben het leven moeten laten in dit steeds opnieuw opdoemend conflict. Laat Joden en Moslims nu eindelijk leven en geloof, afzonderlijk van elkaar, samen delen, zodat Rabins Lied van de Vrede, weliswaar postuum voor de toenmalige Israëlische premier, alsnog zijn beslag krijgt en dus bewaarheid wordt...!

*n.a.v. Bruce Springsteens nieuwe album LETTER TO YOU

Schrijver: Annejan Kuperus
2 november 2020


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 1 stemmen 245Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)