Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Gare du Nord - We Still Grow

Gare du Nord is een urban-jazzband met loungemuziek, die in 2001 is opgericht door de zanger/gitarist Ferdi Lancee en de zanger/saxofonist Barend Fransen. Zij maakten destijds een soundtrack voor een eenmalige lounge-avond in België, waarna hun muziek bij de platendistributeur Play It Again Sam (PIAS recording) van Kenny Gates en Michel Lambot terecht kwam. In 2001 verscheen het debuutalbum '(In search of) Excellounge', met o.a. 'Pablo's Blues', 'Taxi au Moulin', 'Room 69... moi?', 'Searching Gainsbourg' en 'Dream rouge'. In 2002 volgde 'Kind of Cool', met naast de titelsong 1 en 2 o.a. 'Sold My Soul', 'Dark Chill', 'Chinese Whispers, Japanese Strings', 'You're So Tight', 'I'm Not a Woman, I'm Not a Man' en 'Très Cool'. Enkele nummers klinken in de tv-serie 'Six Feet Under' en de speelfilm 'Ghost Rider'. In 2003 ging de 9-koppige band op tournee door Nederland en Rusland.

In 2005 verscheen het derde album 'Club Gare du Nord', opgenomen in de eigen Cell4-Studio in Nederland. Met o.a. 'Are you coming with me?', 'Poor boy's Blues (For Nick Drake)', 'Go back, Jack!' en 'We Still Grow'. Het saxofoonspel op 'Go back, Jack!' is meesterlijk indrukwekkend en opzwepend. 'We Still Grow' is een rustig en beschouwend nummer met een extreme gevoeligheidsgraad. Het is inclusief een stukje Gregoriaanse gezang. Er was medewerking van de Franse jazztrompettist Erik Truffaz en de gospelzangers van het Amerikaanse Imani Fellowship Choir. Op 12 januari 2006 tijdens Eurosonic in Groningen startte hun Underground Station Tour 2006. Ze deden de soundtrack voor het erotische boek 'Stout' van Heleen van Royen en Marlies Dekkers. In mei 2007 verscheen 'Sex 'n' Jazz', met o.a. 'Somethin' in my mouth', 'Marvin & Miles', 'Ride On', met Paul Carrack, 'Chet's Chat', 'I Want Love', 'Hot Glue', 'Quiet Storm' en 'You're My Medicine' van Marvin Gaye, gezongen door Dorona Alberti.

Dorona Alberti is geboren in 1975 in Maastricht. Zij is een Nederlandse zangeres/actrice met Italiaanse roots. Ze ging naar de Stedelijke Scholengemeenschap Maastricht. Vanaf 1989 verkende Dorona de theaterwereld, theoretisch aan de Universiteit van Amsterdam en praktisch aan de theaterafdeling van het Conservatorium van Antwerpen, bij de actrice/regisseuse Dora van der Groen (1927, Antwerpen - 2015, Geel). Dora was eerst getrouwd met de regisseur/toneelschrijver Tone Brulin, met wie zij twee zonen kreeg, en haar tweede man was de acteur/tv-presentator Wies Andersen, met wie zij één zoon kreeg, de regisseur Brick de Bois. Dora speelde o.a. in 'Het Dwaallicht', 'Keetje Tippel', 'De Vlaschaard', 'Havinck', 'Eline Vere', 'Antonio', 'Mariken' en 'Pauline & Paulette'. Vanaf haar 17-de vloog Dorona geregeld naar Amerika en Duitsland om te werken met de industrial metal-pioniers van KMFDM (Kein Mehrheit Für Die Mitleid), een Duitse band uit Hanburg, geleid door Sascha Konietzko (1961, Hamburg), die de band in 1984 oprichtte. Vanaf 1992 begon Dorona bij KMFDM te zingen en ze zong op zeven CD's van KMFDM.

Dorona studeerde lichte muziek/jazz aan het Rotterdams Conservatorium/Codarts. In 2004 slaagde ze voor de Rockacademie Tilburg met haar muziektheater concert 'Mental Striptease', wat ze helemaal zelf produceerde. Ze deed mee met de projecten Käsebrot, The Music from James Bond, Dulfer Plays Blues, Briskey en Soulsville. Ze heeft een liefdesrelatie met de kunstenaar/ontwerper Diederik Schneemann, geboren op 27 november 1979 in Hasselt. Diederik ging naar de ArtEZ hogeschool voor de kunsten. De zoon van Dorona en Diederik heet Samson Mauk en ze wonen of woonden op de Hugo Molenaarstraat 49A in Rotterdam. Sinds 2007 is Dorona de zangeres van Gare du Nord. Ferdi Lancee kende haar van de Rockacademie in Tilburg. Barend en Ferdi schreven eerst de song 'Marvin & Miles' voor haar. In december 2007 verscheen 'Jazz in the City', met o.a. 'Warm weather', 'Think twice', 'Listen here', 'Please set me at ease', 'Mystic brew' en 'Illusion'. In 2009 verscheen 'Love for Lunch', met naast de titelsong o.a. 'Summertime', 'Berlin Beat', 'A Matter of Time', 'Almost There', 'Come On Everybody', 'Beautiful Day' en 'Dish Of The Day'.

In 2010 verscheen Let's have a Ball', met o.a. 'Angels', 'You make me feel so good', 'Fallin' like Dominoes', 'A funky Space Reincarnation' en 'Come to the Ball'. In 2010 verscheen eveneens 'Greatest Hits'. In 2011 verscheen 'Lilywhite Soul' en in 2012 verschenen 'Rendezvous 8:02' en 'Lifesexy'. In 2015 verscheen 'Stronger!', met o.a. 'La Dolce Vita' (23 minuten), 'Avalanche Of Dreams', 'Best Days Of Our Lives', 'If These Walls Could Only Speak' en 'A Differend Grain Of Sand (Desert Theme)'. 'Stronger!' is de soundtrack van het boek 'Iglo In De Sahara' van Barend Fransen, met een beschrijving van zijn 10-jarige contact met Guus van Hove, die directeur van het Tilburgse poppodium 013 was. Guus en zijn vriendin Helena Nullett uit Duitsland overleden op 22 augustus 2011 in het Joshua Tree National Park door uitdroging. Dat was tijdens hun 3-weekse rondreis door Amerika. Guus werd 44 jaar en Helena werd 38 jaar.

De andere leden van de huidige band zijn: Floris van der Vlugt (saxofoon), Aron Raams (zang/gitaar), Guus Bakker (basgitaar), Ferry Lagendijk (toetsen/zang) en Marc Schenk (drums/percussie).

Schrijver: Joanan Rutgers
15 november 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 124Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)