Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De moeder van de kinderen van Émile Zola

(voor Jeanne Sophie Adèle Rozerot (1867 - 1914))

Je bent geboren op 14 april 1867 in Rouvres-sous-Meilly. Jouw vader Philibert Rozerot was een molenaar/landarbeider en jouw moeder was Marie-Adèle Permann (1844 - 1870). Jouw oudere zus was Cecile. Nadat jouw moeder overleed, ging je naar Parijs. Jouw vader hertrouwde en jij woonde bij jouw oma. Jij ging naar een nonnenschool en daarna naar een tante in Courbevoie, een bakkersvrouw, van wie jij het bakkersvak leerde. In mei 1888 werd je kamermeisje/huishoudster/naaister voor de vrouw van Émile Zola, Alexandrine Meley, geboren op 23 maart 1839 in Parijs en op 31 mei 1870 met Émile getrouwd. Je ontmoette hen in hun huis in Médan. Alexandrine had voor haar trouwen al een dochter gekregen, maar die had ze door geldgebrek verlaten. Toen ze haar later met Émile wilde vinden, bleek ze overleden te zijn. Alexandrine of Gabrielle genaamd was een model voor Édouard Manet. Ze is de dame in het water op 'Lunch op het gras' uit 1863. Alexandrine was zeer ingenomen met jou.

Jij begeleidde de Zola's aan het einde van de zomer tijdens hun vakantie in Royan, samen met de twee andere bedienden. In de badplaats Royan staat de 11-de eeuwse Sint-Pieterskerk, geschilderd door Maurice Utrillo. De uitgever Georges Charpentier ontving Émile in zijn villa 'Le Paradou' in Royan. Later huurde Émile de villa's 'Chalet Albert' en 'Les Carlets'. Émile werd meteen smoorverliefd op jou. Jij had zwart haar, heldere ogen en een zeer dunne taille. Om jou te kunnen verleiden, verloor Émile zijn gewicht door een streng dieet en fietste hij door het platteland. De verjongingskuur werkte en op 11 december 1888 werden jullie elkanders geliefden. Hij was 48 en jij was 21. Als zijn minnares liet hij jou in het appartement op 66, rue Saint-Lazare in Parijs wonen, waar omnibussen, koetsen en trams af en aan reden. Émile kocht dat appartement in 1888. De mede-oprichter van de Moulin Rouge, Charles Zidler, overleed op 10 november 1897 op 68, rue Saint-Lazare.

Daarna woonde jij in Cheverchemont in Triel-sur-Seine, waar ooit het Château de Triel stond, waar Marie-Fortunée d'Este, prinses van Modena, in de zomers woonde. Zij was een nicht van koning Louis XV van Frankrijk. En Waar Guy de Maupassant zomers in zijn villa Stieldorf verbleef en waar hij gedreven kano voer. In het voorjaar van 1889 ontmoette Émile's vriend Léon Hennique Émile en jou op de Eiffeltoren. Jij droeg een roze hoed. Op 9 september 1889 werd in Parijs de dochter van Émile en jou geboren, Denise. Op 25 september 1891 werd jullie zoon Jacques geboren. Op 10 november 1891 ontdekte Alexandrine via een anonieme brief jouw relatie met Émile en dat jullie twee kinderen hadden gekregen. Op 21 november 1889 schreef Edmond de Goncourt in zijn dagboek over de 'geheime' relatie van zijn vriend ëmile en jou. Alexandrine was helemaal van slag, ook omdat ze zelf geen kinderen met Émile kon krijgen. Émile en Alexandrine zijn niet gescheiden en Émile beloofde haar om jou niet meer te zullen zien, maar dat was een leugen. Op 22 december 1889 vertelde Émile in een café aan zijn vriend Henry Céard over zijn relatie met jou. Hij woonde zowel bij Alexandrine als bij jou en de kinderen. In 1893 is er een prachtige, innemende en liefdevolle portretfoto van Émile en jou gemaakt. In de zomers zijn jullie kinderen en jij in Verneuil-sur-Seine, waar Émile jullie dagelijks vanuit zijn huis op 26, rue Pasteur in Médan op zijn fiets bezoekt en veel familiefoto's maakt.

Op 1 januari 1899 is er een mooie foto van jullie als gezin gemaakt, terwijl jullie in de tuin thee drinken. Op 31 januari 1900 is er een foto op dezelfde locatie gemaakt, maar dan ben jij met Jacques van plaats verwisseld. Jij bent iets aan het breien en Émile helpt Jacques met zijn schrijfwerk. Denise draagt dezelfde, enorme jurk met een stervormig kantwerk rond haar nek. Ze kijkt dromerig weg van haar opengeslagen boek. In Verneuil-sur-Seine staat een 12-de eeuws kasteel, gebouwd door de adellijke familie Montmorency. Maarschalk Gilles de Montmorency-Laval was een metgezel van Jeanne d'Arc tijdens de aanval op de Saint-Honoré poort van Parijs, waarbij Jeanne door een kruisboogtegel in haar dij getroffen werd. Op 161-163, rue Saint-Honoré is een herdenkingsbas-reliëf voor Jeanne. Bisschop François de Montmorency-Laval werd in 2014 door paus Franciscus heilig verklaard.

Émile was niet gelukkig met zijn dubbelleven, omdat hij daarmee niet iedereen gelukkig kon maken. Hij overleed op 29 september 1902 in Parijs. Hij is gestikt door een schoorsteenveger, die in opdracht van zijn anti-Dreyfus vijanden zijn schoonsteen blokkeerde. Hij werd 62 jaar en tijdens de begrafenis in de begraafplaats van Montmartre stond jij met de kinderen tussen het publiek. Op zijn graf staat een bronzen buste van Philippe Solari, een goede vriend van Émile, getrouwd met Thérèse Strempel, met wie hij een dochter en zoon Émile kreeg, waarvan Émile de peetvader was. Op 4 juni 1908 werd de as van Émile naar het Pantheon gebracht en was jij daar samen met Alexandrine bij. Denise trouwde in 1908 met de schrijver/journalist Maurice Le Blond, met wie zij samen drie kinderen kreeg; Aline (1909 - 1994), Françoise (1911 - 2005) en Jean-Claude (1914 - 1999). Jacques, die arts werd, trouwde met Marguerite Victoria-Louise Bruniaux en zij kregen zoon Francis (1917 - 1989). In 1911 overleed jouw vader.

Jij overleed op 22 mei 1914 in Parijs, tijdens een operatie aan de Rue de la Chaise. Jij werd 47 jaar en jij bent in de Cimetière de Meilly-sur-Rouvres aan de Allée des Platanes begraven bij de eeuwenoude Eglise Saint Aignan aan de Rue Traversiere.

Schrijver: Joanan Rutgers
6 december 2020


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 81Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)