Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een deftige nazaat van Markies de Sade

(voor Laure de Chevigné (1859 - 1936))

Je bent geboren als Laure Marie Charlotte de Sade op 31 mei 1859 in Passy. Je was de achterkleindochter van de romanschrijver/filosoof/politicus Donatien Alphonse François de Sade, die op 2 december 1814 op zijn 74-ste overleed in Saint-Maurice, in het psychiatrisch Charenton Asylum. Paul Verlaine vertoefde daar ook, evenals de cartoonist/schilder André Gill, die van 25 februari tot 18 maart 1871 op 89, rue d'Enfer de gastheer van Arthur Rimbaud was. 'Une Saison en Enfer' kan hij mogelijk met deze straatnaam gelinkt hebben. Vanuit de opslagplaatsen in zijn door hasj benevelde, sponsachtige psyche. De oudere broer van Victor Hugo, Eugène Hugo, leed aan depressies en hij was net als Victor verliefd op Adèle Foucher, die in 1822 met Victor trouwde en vijf kinderen met hem kreeg. Eugène kreeg een zware inzinking en hij overleed op 20 februari 1837 in het Charenton Asylum. De graveur Charles Meryon leed aan depressies, gewelddadige uitbarstingen, hallucinaties en achtervolgingswaanzin. Hij had paranoïde schizofrenie en op 14 februari 1868 pleegde hij zelfdoding door te stoppen met eten. Hij werd 46 jaar.

Op 6 februari 1879 trouwde jij met graaf Adhéaume de Chevigné (1847 - 1911), een lid van de hofhouding van prins Henri d'Artois, hertog van Bordeaux, graaf van Chambord, getrouwd met Marie-Therese, prinses van Modena. Jullie woonden op 34, rue de Miromesnil in Parijs, een hotel. Jij flaneerde elke ochtend op de Champs-Elysées en 's middags was je elke dag tot 15.00 uur thuis. Je was een kettingroker. Op nr. 62 woonde Jeanne Pouquet, op wie Marcel Proust smoorverliefd was. Ze is zijn romanpersonage Gilberte Swann in 'À la recherche du temps perdu', terwijl jij hem tot zijn personage hertogin Oriane de Guermantes inspireerde. Overigens werd hij voor dit personage ook door gravin Elisabeth van Riquet de Caraman-Chimay, Hélène Standish en gravin Dorothea van Talleyrand-Perigord geïnspireerd, destijds echte schoonheden. Jullie woonden vlakbij het appartement van de heilige Charles de Foucauld, die op zijn 58-ste in Tamanrasset is vermoord.

Een paar weken per jaar waren jullie in Schloss Frohsdorf in Lanzenkirchen om Henri d'Artois en Marie-Therese te dienen. Vanaf het einde van de 19-de eeuw tot 1914 was jij één van de belangrijkste mensen van het Parijse, sociale en aristocratische leven. Jij bestuurde een salon voor kunstenaars en muzikanten. In de middagen ontving jij diverse mensen in jouw woonkamer, zoals markies Henri de Tonnelier de Breteuil, het personage Markies de Bréauté van Proust, graaf Costa de Beauregard, de graaf/politicus Joseph de Contaut-Biron, getrouwd met prinses Emma de Polignac, de Markies van Lau en de graaf/politicus Albert de Mun, getrouwd met Simone d'Andlau, met wie hij vier kinderen kreeg. Op elke oudejaarsavond gaven deze deftige rijkaards jou een parelketting cadeau. Jij had grote, blauwe ogen en blond, opgestoken haar (te zien op de foto van Paul Nadar uit 1885), echter, gravin Elisabeth van Riquet de Caraman-Chimay overtrof jouw schoonheid (te zien op de foto van Paul Nadar uit 1895), overigens, smaken verschillen. Vanwege jouw grote rookverslaving had jij een hese stem.

Je was een vriendin van koningin Isabella II van Spanje, die op 9 april 1904 in Parijs overleed. Haar man en neef François d'Assise de Bourbon overleed op 17 april 1902 in Épinay-sur-Seine. Zij kreeg elf kinderen, waarvan geeneen van François, o.a. Eulalie de Bourbon, die met haar neef Antoine d'Orléans trouwde, met wie zij drie kinderen kreeg, o.a. Alphone, die met de volmaakte schoonheid prinses Beatrice van Edinburgh en Saksen-Coburg en Gotha trouwde, met wie hij drie kinderen kreeg. Jij adviseerde Isabella II over haar toilet. Proust zag jou voor het eerst in een theater, in een witte gaasjurk met een grote, gevederde, Spaanse handwaaier. In mei 1892 beschreef hij jou in het tijdschrift 'Le Banquet', opgericht in 1892 door zijn oud-klasgenoot en vriend, de dichter/literair criticus Fernand Gregh, die met de brievenschrijfster Harlette Hayem trouwde. Zij kregen samen twee kinderen, François-Didier en Genevieve. Proust vergeleek jou met een vogelgodin. Proust ontmoette jou ook in de salons van Emile Straus en Madeleine Lemaire.

De jeugdvriend van Proust, Jacques Bizet, schreef ook in 'Le Banquet', de zoon van de componist Georges Bizet en de salonnière Geneviève Halévy, één van de modellen van het Proust-personage de hertogin van Guermantes. Geneviève's vader was de Joodse componist Fromental Halévy en haar moeder was de Joodse beeldhouwster Léonie Rodrigues-Henriques. Jacques Bizet raakte verslaafd aan de morfine en de alcohol. Op 3 november 1922 pleegde hij zelfdoding. Hij werd 50 jaar en hij is in de begraafplaats Père-Lachaise begraven. Proust overleed op 18 november 1922 op 44, rue de l'Admiral-Hamelin door een slecht behandelde bronchitis en uitputting. Hij werd 51 jaar. Jij was bevriend met de familie van Alphonse Daudet en met Marie Junia Émilie Eugénie Lecomte, de moeder van Jean Cocteau. Jean liet Man Ray een foto van de overleden Proust maken. Jij was ook bevriend met grootvorstin Marie van Mecklenburg-Schwerin, de halfzuster van de Nederlandse prins Hendrik.

Adhéaume en jij kregen twee kinderen, Marie-Thérèse en François. Marie-Thérèse (1880 - 1963) was getrouwd met de bankier Maurice Bischoffsheim (1875 - 1904) en vanaf 1910 met de schrijver Francis de Croisset, het Proust-personage Jacques du Rozier. Met Francis woonde ze van 1934 tot zijn overlijden in 1937 op 44, Avenue Gabriel. De dochter van Marie-Thérèse was de mecenas/schrijfster Marie-Laure de Noailles (1902 - 1970), gestationeerd in Hotel de Noailles op 11, Place des États-Unis. Marie-Laure gaf weelderige recepties voor de high society, kunstenaars en intellectuelen. Ze trouwde met burggraaf Charles de Noailles, met wie zij twee dochters kreeg; Laure en Nathalie. Ze bleef haar hele leven verliefd op Jean Cocteau. De zoon van François was de minister Pierre de Chevigné (1909 - 2004). Jouw biechtvader en goede vriend was de abt Arthur Mugnier. Jij overleed op 15 oktober 1936 in Parijs en je werd 77 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers
14 december 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)