Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Met Erika Mann een Europese racewedstrijd gewonnen

(voor Richard Hallgarten (1905 - 1932))

Je bent geboren op 14 maart 1905 in München. Jouw Joodse vader was de advocaat en germanist Robert Samuel Hallgarten, overleden op 17 november 1924 in München door een operatie. Hij werd 54 jaar. Jouw moeder was de pacifiste/vrouwenrechtenactiviste Constanze Wolff-Arndt (1881 - 1969). Jouw opa was de bankier/sociaal hervormer Charles Lazarus Hallgarten, getrouwd met Elise Mainzer. Jouw oudere broer was de historicus George Wolfgang Felix (1901 - 1975). In 1923 stond jouw moeder al op de zwarte lijst van de nazi's. Op 13 januari 1932 sprak ze op een bijeenkomst in München, net als jouw vriendin, de schrijfster/actrice/cabaretière/redactrice Erika Julia Hedwig Mann (1905 - 1969) en de pacifist Marcelle Capy.

Jij kwam uit een protestantse en Joodse familie en jullie woonden op de Pienzenauerstrasse 15 in München, vlakbij de beroemde schrijversfamilie Mann. In 1919 richtte jij samen met Klaus Heinrich Thomas Mann en Erika Mann de speelgroep Laienbund Deutscher Mimiker op. En samen met Grietje Marguerite (1906 - 1939) en Lotte Walter (1903 - 1970), de dochters van de Joodse componist/pianist/dirigent Bruno Walter Schlesinger en de sopraan Elsa Korneck. Jullie deden afwisselend optredens in de huiskamers van jullie ouderlijke huizen. Jij had een levenslange vriendschap met Klaus en Erika Mann. Klaus verwerkte die vriendschap in zijn autobiografieën 'Kind der Zeit' uit 1932 en 'Der Wendepunkt' uit 1942. Hij schreef o.a. over zijn grappige tienertijd in München, drugservaringen, homoseksuele gevoelens, gedachten over zelfdoding, de intieme relatie met Erika en de problematische relatie met zijn vader Thomas Mann. In 1933 werden alle boeken van Klaus door de nazi's verboden en verbrand.

Iedereen van de speelgroep ging op 24 oktober 1912 naar de strenge Privat-Schule Ebermayer op de Schraudolphstrasse 15 in München, opgericht in 1898 door juffrouw Ernestine Ebermayer, de dochter van professor Ernst Ebermayer van de Universiteit van München. Ernestine's need was de homoseksuele schrijver Erich Ebermayer, die in de kringen rond zijn jeugdvriend Klaus Mann en Ernst Toller vertoefde. Juffrouw Ernestine leidde de school en haar zus Ottilie was er ook een juffrouw. In de jaren twintig emigreerde jij naar New York om kunstenaar te zijn, maar je verdiende jouw geld als vaatwasser en bloemenbezorger. In 1929 werd je door Klaus en Erika bezocht, tijdens hun wereldtournee. Erika probeerde jouw doodsverlangen tegen te houden door als schrijvers/kunstenaars samen te werken en via andere, gezamenlijke activiteiten. Het lukte jou in 1930 niet om het boek 'Mario und der Zauberer' van Thomas Mann te illustreren. In het voorjaar van 1931 deed jij samen met Erika mee aan een autorace van 10.000 kilometer door Europa. Jullie waren de winnaars.

In 1931 verscheen het kerstsprookje 'Jans Wünderhündchen. Ein Kinderstück in sieben Bildern', wat jij samen met Erika maakte. Op 14 december 1932 was de wereldpremière in het Landestheater Darmstadt, met de directeur/regisseur Gustav Ludwig May, die in 1933 voor de nazi's vluchtte, net als de Joodse actrice/schrijfster/schilderes Lilli Marie Peiser. In september 1944 is het Landestheater Darmstadt door bommenwerpers verwoest. Katharina Hedwig Mann, Erika's moeder, moedigde jou aan om zelf een kinderboek te schrijven en te illustreren. Dat werd '11 Mörder-Bilderbuch', wat je voor de schrijfster/actrice/illustratrice Kadidja Wedekind (1911 - 1994) maakte, de dochter van de schrijver/acteur Frank Wedekind en de actrice Tilly Newes. Kadidja studeerde aan de Kunstakademie Dresden en ten tijde van '11 Mörder-Bilderbuch' aan de Kunstakademie Berlin op Pariser Platz 4.

In 1933 verlieten o.a. Luiz Heinrich Mann en Käthe Kollwitz de leiding van de Kunstakademie Berlin en o.a. Klaus Mann moest vertrekken. Er kwamen nazi-schrijvers voor in de plaats, zoals Werner Beumelburg, Hans Friedrich Blunck, Hans Grimm, Friedrich Griese, Hanns Johst, Will Vesper en de dichteres/journaliste Agnes Miegel. Jij illustreerde het eerste kinderboek van Erika, 'Stoffel fliegt übers Meer', wat na jouw overlijden verscheen. Op 5 mei 1932 heb jij jezelf in een gehuurd zomerhuis in het park van Villa Gasteiger aan de Ammersee doodgeschoten. Dat was een chic kunstenaarsoord in Utting van de beeldhouwer/illustrator Mathias Gasteiger en zijn vrouw, de schilderes Anna Karolina Sophie. De dag daarna zou jij met Erika en de schrijfster/fotografe Annemarie Schwarzenbach door Azië, Perzië en Rusland reizen. Op een briefje schreef je: 'Beste heer Wachtmeister! Ik schoot mezelf zojuist neer. Breng mevrouw Katharina Mann in München alstublieft op de hoogte! Hoogachtend R.H.'. Klaus eerde jou met zijn essay 'Radicalisme van het hart' uit 1933. Hij noemde jou een 'grote deugniet'. Je werd 27 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers
17 december 2020


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 45Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)