Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Alma Gluck - Angels, ever bright and fair

Je bent geboren als Reba Feinsohn op 11 mei 1884 in Jassy (Iasi). In 1840 werd er in Jassy het Nationaal Theater geopend, waar momenteel ook de Roemeense Nationale Opera is gevestigd. Op 3 november 1956 was de eerste uitvoering, 'Tosca' van Giacomo Puccini. In 1855 verscheen er in Jassy de eerste, Jiddische krant 'Korot Haitim'. Jouw ouders waren Leon en Sarah Feinsohn. Jouw oudere zussen waren Goldie, Anna en Gene Cecile. Op jouw zesde verhuisde jij naar Amerika. Jij woonde aan de Lower East Side van New York City en jij ging naar het Hunter College. Daarna werkte je als stenografe op een advocatenkantoor in Manhattan. Jij kreeg jouw eerste zanglessen van Arturo Buzzi-Peccia. Hij was een Italiaanse zangleraar/componist, die van 1898 tot 1900 zangles kreeg op het Chicago Musical College en vanaf 1900 zangleraar aan het Metropolitan College of Music was.

In Parijs kreeg je zangles van Jean de Reszke, een Poolse tenor/operaster, getrouwd met gravin Marie de Mailly-Nesle, die voor hem bij haar man was weggelopen. Jean's integere zus Joséphine was een sopraan bij de Opéra van Parijs, die na haar huwelijk met de bankier Leopold Julian Kronenberg stopte met haar podiumoptredens. Hun kinderen waren baron Leopold Jan en barones Józefina Rosa. Joséphine overleed op 22 februari 1891 in Warschau. Zij werd 35 jaar en zij is in de Powazki Begraafplaats begraven. In Zwitserland kreeg jij zangles van de Poolse coloratuur-sopraan Marcella Sembrich, getrouwd met de conservatoriumpianist Wilhelm Stengel. Franz Liszt stimuleerde haar om te gaan zingen. Zij kreeg les van Viktor Rokitansky en vanaf 1898 zong zij bij de Metropolitan Opera in New York. Op 29 maart 1909 tekende je een contract met de Metropolitan Opera.

In mei 1902 trouwde jij met de verzekeringsman Bernard Glick, hoewel je geen liefde voor hem voelde. Op 9 juni 1903 werd in NYC jullie dochter Marcia Glick geboren. Marcia werd de schrijfster/muziekcritica Marcia Davenport. Zij had een erg eenzame jeugd en zij was acht jaar, toen Bernard en jij gingen scheiden. In 1932 verscheen haar biografie 'Mozart', de eerste Mozart-biografie in Amerika. Jij kreeg succes bij de Metropolitan Opera en jij maakte platen, zoals een opname uit 1916 van 'Carry Me Back to Old Virginny' bij de Victor Talking Machine Company, die een miljoen keer werd verkocht. Deze song is in 1878 door de Afro-Amerikaanse componist James Alan Bland gemaakt. Jij was één van de oprichters van de American Woman's Association. Met de tenor Alessandro Bonci ging je op tournee door Cuba. De pianiste Althea Jewell was jouw levenslange vriendin en manager. Jij nam de artiestennaam Alma (van Mahler?) Gluck aan. Van de i een u gemaakt et voila, het geluk stroomt naar je toe.

Op 16 juni 1914 hertrouwde jij met de Joodse violist/componist/dirigent Efrem Zimbalist, geboren op 21 april 1889 in Kostov-on-Don. Zijn ouders waren Maria Litvinoff en de dirigent Aron Zimbalist. Op zijn negende speelde hij de eerste viool in het orkest van zijn vader. Op zijn twaalfde ging hij naar het conservatorium van Sint-Petersburg en kreeg hij les van Leopold Auer. Op zijn 21-ste was hij één van de grootste violisten. Na 1912 ging hij in Amerika wonen en in 1917 werd hij erelid van Phi Mu Alpha Sinfonia, opgericht in 1898 door Ossian Everett Mills. Vanaf 1928 was Efrem leraar aan het Curtis Institute of Music aan de Rittenhouse Square in Philadelphia, opgericht in 1924 door Mary Louise Curtis. Van 1941 tot 1968 was Efrem hier de directeur. De violiste Liza Ferschtman studeerde er bij de Armeense Ida Kavafian. Efrem en jij hebben een tijd samen opgetreden en jullie maakten samen platen.

In 1915 werd jullie dochter Maria Virginia geboren. Op 4 augustus 1916 overleed jouw moeder. Op 30 november 1918 werd jullie zoon Efrem geboren, die acteur werd, twee keer trouwde en drie kinderen kreeg, o.a. de actrice Stephanie Zimbalist, die Elly Zahm in 'Centennial' speelde. In 1925 gingen jullie in New Hartford wonen, waar jullie de Anglicaanse Bisschoppelijke Kerk bezochten en waar Efrem junior en Maria zijn gedoopt. Efrem junior ging naar een Anglicaanse kostschool in New Hampshire en hij was in 1973 mede-oprichter van de christelijke Trinity Broadcasting Network, naast Paul en Janice Crouch en Jim en Tammy Bakker. Jij ging ook christelijke liederen zingen, zoals 'Rock of Ages', 'Whispering Hope', 'Sweetly Solemn Thought', 'Jesus, Lover of My Soul' en 'Abide with Me'. Samen met de contraltos operazangeres/domineesdochter Louise Dilworth Beatty Homer heb je duetten opgenomen. Dat deed je ook met Enrico Caruso en Paul Reimers. En je maakte platen met jouw man Efrem.

Na 1921 ging jouw stem hard achteruit en had je hem in essentie opgebruikt. In 1929 zong je soms nog op de radio. Je luisterde naar jouw platen op een oude Victrola. Marcia zag hoe jij jouw beide handen voor jouw gezicht hield, omdat jij huilde, terwijl jij naar jouw favoriet 'L'Heure Exquise' van Reynaldo Hahn luisterde. Jouw zus Goldie overleed op 3 april 1930. Zij werd 59 jaar. 'Angels, ever bright and fair' komt uit het dramatische oratorium 'Theodora' van George Friedrich Händel. De librettist van 'Theodora' was Thomas Morell, die zich baseerde op 'The Martyrdom of Theodora and Didymus' uit 1687 van Robert Boyle en 'Théodore, Vierge et Martyre' uit 1645 van Pierre Corneille. Jij overleed op 27 oktober 1938 door hepatitis B levercirrose in het Rockefeller Institute Hospital in Manhattan. Jij werd 54 jaar en jij bent in de Town Hill Cemetery in New Hartford, Connecticut, begraven. Op jouw grafsteen, onder een notenbalk, staat 'From all my masters have I learned'.

Schrijver: Joanan Rutgers
19 februari 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 91Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)