Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De val van jouw broer sleurde jou mee

(voor Rebecca Solomon (1832 - 1886))

Je bent geboren op 26 september 1832 in Londen. Jouw moeder was Catherine (Kate) Levy en jouw vader was Michael (Meyer) Solomon, een succesvolle Bishopsgate-fabrikant van gevlochten strohoeden, die de eerste Jood was, die de Freedom of the City of London ontving. Hij was een vrijmetselaar, die lid van de Premier Grand Lodge of England was. Prins Augustus Frederick of Sussex was de grootmeester. Jouw ouders schilderden ook. Jouw moeder was een amateurschilderes van miniaturen. Jij was het zevende kind. Jouw broers Abraham en Simeon waren net als jij uitzonderlijke schilders. Abraham was negen jaar ouder en Simeon was acht jaar jonger. Jouw andere broers en zussen waren: Aaron, Betsy, Isaac, Ellen en Sylvester. Jullie woonden op 3 Sandys Street in Bishopsgate, Londen. Aan het einde van de 18-de eeuw kwam jouw familie uit Duitsland of Nederland.

Jij ging naar de Spitalsfields School of Design en je kreeg les van Abraham, die een genreschilder met een komische inslag was. Daarna was je de achtergrondschilderes van John Everett Millais en Edward Burne-Jones. Tot 1862 woonde je bij jouw broer Abraham, want in 1862 overleed hij door hartziekten. Hij werd 38 of 39 jaar. Van 1851 tot 1856 deelde je zijn atelier op 50 Upper Charlotte Street en van 1857 tot 1862 zijn atelier op 18 Gower Street. Jouw eerste schilderij voor een expositie in de Royal Academy of Arts, waar Abraham en Simeon studeerden, was 'A. Solomon, Exq.' uit 1852, een portret van Abraham of Aaron. Jij schilderde de beroerde situaties van vrouwen en minderheden en de heersende klassen-, etnische- en genderdiscriminatie. Eind jaren vijftig ging je klassieke en historische schilderkunst bedrijven, inclusief sociale onrechten. Vlak na Abrahams overlijden ging jij bij jouw broer Simeon wonen, die behoorlijk libertijns, openlijk homoseksueel en flamboyant was. Zijn schilderstijl beïnvloedde jouw latere, preraphaëlitische schilderstijl. Na Abraham's overlijden ging je ook aquarellen en illustraties maken. Je maakte illustraties voor tijdschriften als 'London Society' en 'The Churchman's Family Magazine'.

Tussen 1852 en 1885 exposeerde je in de Royal Academy of Arts, de Dudley Gallery, de Gambart's French Gallery, de British Institution, de Royal Society of British Artists, de Royal Institution en de Liverpool Society of Fine Arts. Jij leerde Simeon veel van wat jij van Millais had geleerd. In 1854 schilderde jij 'The Governess', met intense kleuren en fel zonlicht. Je toont de geïsoleerde eenzaamheid van de lesgevende gouvernante, in tegenstelling tot de bevoorrechte positie van de getrouwde dame met een hogere status, die staande piano speelt en door haar man aanbeden wordt. Jouw familie woonde op 18 John Street in Bedford Row. Bij de moeder van Rudyard Kipling, Alice Kipling, gaf je één van jouw wilde, ongepaste feesten. Je was bevriend met de zus van Alice, Agnes MacDonald, de latere voorzitster van de Royal Academy. Simeon's atelier was op 106 Gower Street, wat je van 1865 tot 1867 met hem deelde. Van 1868 tot minstens 1875 deelden jullie een atelier op 12 Fitzroy Street.

In 1859 was je één van de 38 vrouwen, die een petitie bij de Royal Academy of Arts indienden, voor de toelating van vrouwen. In 1861 werd de eerste vrouw Anne Laura Herford toegelaten, ook omdat ze haar toelatingstekeningen met 'L. Herford' signeerde, wat haar sexe verdoezelde. Overigens was ze al een leerlinge van de kunstschilderes/domineesdochter Eliza Bridell Fox geweest. Eliza had een tekenschool in de bibliotheek van haar vader William Johnson Fox, waarbij ook naaktmodellen werden getekend. In 1861 maakte je 'The Arrest of a Deserter', wat nu in het Israël Museum in Jeruzalem hangt. In 1860 maakte je 'Peg Woffington's Visit to Triplet', wat in 1867 op de Exposition Universelle in Parijs hing. Peg (Margaret) Woffington (1720 - 1760) was een Ierse actrice/socialite en Triplet was een al of niet fictieve dichter. Op 3 mei 1757 speelde Peg haar laatste rol Rosalind in 'As You Like It' van Shakespeare, toen ze instortte en verlamd raakte. Ze werd 39 en ze is in het kerkhof van de St Mary's Church aan de Ferry Road in Teddington begraven. In de kerk is een monument voor haar.

Margaret Woffington woonde in een huis tegenover de St Mary's Church, waar nu zo ongeveer de St Alban's Church staat. Zij had een liefdesrelatie met de acteur/toneelschrijver David Garrick, die met de Oostenrijkse danseres Eva Marie Veigel trouwde. Eva was één van de mooiste vrouwen van Europa. David en Eva woonden in het riante landhuis 'Garrick's Villa' aan de Hampton Court Road in Richmond upon Thames. Margaret had affaires met o.a. de acteur Charles Macklin, ooit een vriend van David Garrick, Edward Bligh, 2th Earl of Darnley, en de schrijver/diplomaat Charles Hanbury Williams, getrouwd met Lady Frances Coningsby, met wie hij de dochters Frances en Charlotte kreeg. Charles overleed volkomen krankzinnig en werd 50 jaar. Edward, grootmeester van de vrijmetselaars, werd 31 jaar en hij is in de Westminster Abbey begraven, net als de Garrick's. Het tafereel op 'Fugitive Royalists' uit 1862 is een immense wanhoopskreet om de hervatting of het begin van menselijkheid en erbarming. Het schilderij 'The Wounded Dove' uit 1872 is jouw mooiste schilderij en bij deze tekst te zien. Samantha Edgley weet er op You Tube heel lief over te praten. Zij maakt een link met de coronatijd. De duif staat voor de hoop, die gewond is, want de rechtervleugel is gebroken. Er is tijd en hulp voor nodig om ooit weer vrijuit te kunnen vliegen. Het schilderij toont ons om de vlam van de hoop brandend te houden.

Jij hielp Simeon als zijn agente in Italië, met o.a. de scheepsvaartmagnaat Frederick Leyland als zijn mecenas. Jij exposeerde o.a. in Liverpool, Birmingham, Manchester en Glasgow. In 1873 werd Simeon in een Londens urinoir gearresteerd en beschuldigd van pogingen tot sodomie. Zijn schildercarrière strandde, net als die van jou. Je ging samen met hem ten onder en jullie waren beiden alcoholisten. In 1874 exposeerde je voor het laatst bij de Society of Lady Artists. Je ging alleen wonen en je had moeite om jouw werk te verkopen. Jouw productie liep terug en men roddelde dat jij een hopeloze alcoholiste en een arbeidsongeschikte was. In 1881 stond je nog wel als kunstschilderes geregistreerd, met een atelier op 182 Great Titchfield Street in Marylebone. Op 20 november 1886 werd jij op de Euston Road door een hansom cab aangereden. Dat is een tweewielig koetsje met grote wielen.
Je bent in een ziekenhuis door de verwondingen overleden. Je werd 54 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers
20 februari 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)