Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Als priester was je geen oorlogsslachtoffer geworden

(voor Ernest Psichari (1883 - 1914))

Je bent geboren op 27 september 1883 in Parijs. Jouw vader was de Griek Jean Psichari, een professor in de Griekse filologie aan de École pratique des hautes études in Parijs. Jouw moeder was Noémie Renan, de dochter van de filosoof/schrijver/historicus/filoloog Ernest Renan, geboren op 28 februari 1823 in Tréguier, Bretagne. Op de Place du Martray, waar de voormalige kathedraal Saint-Tugdual staat, staat eveneens een monument voor Ernest Renan. Op de Rue Ernest Renan 20 staat zijn geboortehuis, wat nu een muzeum is. Hij werd in een vissersfamilie geboren. Zijn moeder stamde uit een koninklijke familie. Hij was een briljante vertegenwoordiger van het sciëntisme en één van zijn bekendste werken is 'Vie de Jésus' uit 1863. Hij schreef:

'Jezus is geen grondlegger van dogma's, een maker van symbolen, het is de initiatiefnemer van de wereld voor een nieuwe geest. Zijn doctrine was iets zo ondogmatisch, dat hij er nooit aan dacht om het te schrijven of te laten schrijven.'. Hij zegt, dat de evangelisten Jezus voortdurend verminken, dat hun geschriften vol fouten en tegenspraken staan, ze begrijpen Jezus maar half en ze hebben Zijn karakter vanuit hun middelmatigheid verminderd. Paus Pius IX noemde Ernest Renan vanzelfsprekend 'De blasfemist van Europa', immers, het zelfverrijkende, roomse machtsbolwerk berust op leugens en falsificaties. In 1875 hield hij in Leiden zijn voordracht 'Wat is een natie?'.

Jouw moeder was protestants opgevoed, maar ze liet jou katholiek dopen. Jouw zus was Henriette en jouw jongere broer was Michel, geboren in 1887, die met de dochter van Anatole France getrouwd was. Jij woonde met Henriette en Michel bij jouw moeder, nadat jullie ouders uit elkaar waren gegaan. In 1900 behaalde jij het baccalaureaat aan het Lycée Henri-IV. Je was bevriend met de filosoof Jacques Maritain, getrouwd met de filosofe/dichteres Raïssa Oumançoff. Hij was ook bevriend met de priester/filosoof/psycholoog/advocaat/mysticus/architect/ingenieur Armand Auguste Ferdinand Thiéry, die ook nog hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven was. Armand had contact met Émile Zola en Léon Bloy. Jacques hanteerde een sociale, christelijke filosofie, die de Europese christendemocratie sterk beïnvloedde. Paus Benedictus XVI is ook door hem beïnvloed. In 1903 behaalde je aan de Sorbonne een licentiaat in de wijsbegeerte. In het Collège de France, opgericht in 1530 door de classicus Guillaume Budé, volgde je een lezing van Henri Bergson. De schrijver Charles Péguy nam Jacques, Raïssa en jou daar mee naartoe.

Vanaf 1901 had jij contact met Charles Péguy, die op 5 september 1914 nabij Villeroy en Chauconin-Neufmontiers door zijn hoofd is geschoten. Als reserve-luitenant beval hij zijn soldaten dekking te zoeken, terwijl hij zelf rechtop bleef staan. De schrijver/filmregisseur Yann Moix en de historicus Paul-Eric Blanrue denken dat hij zelfdoding pleegde. Hij werd 41 jaar. Op jouw 19-de werd jij verliefd op Jeanne Maritain. Haar ouders waren de advocaat Paul Maritain en Geneviève Favre. Jeanne was de zus van Jacques en ze was zeven jaar ouder. Nadat Jeanne voor iemand anders koos, werd jij hoogst wanhopig en probeerde jij met een overdosis pillen/drugs zelfdoding te plegen. Jouw vriend, de historicus/politicus Maurice Reclus heeft jou gered. Maurice kende Péguy ook. Na jouw dienstplicht ging jij in 1903 als vrijwilliger naar een infanterieregiment in Beauvais. Op 20 februari 1904 pleegde Paul Maritain zelfdoding. Na de scheiding met Geneviève. In juni 1904 werd jij korporaal. Raïssa's zus Vera woonde levenslang bij Jacques en Raïssa. Op 25 november 1904 zijn Jacques en Raïssa getrouwd. In december 1904 werd jij sergeant.

Jij deed nog een poging tot zelfdoding door jezelf met een pistool door het hoofd te willen schieten. Maurice wist jou opnieuw te redden, terwijl het pistool zonder enige schade werd afgevuurd. Jij dook onder in de krottenbuurten van Parijs, waar jij klusjes deed. Jouw ouders stuurden jou naar het platteland om tot rust te komen. Vlak voor jouw vertrek naar een legereenheid in Afrika ontmoette jij de essayist/literatuurhistoricus Henri Massis. In 1906-1907 zat jij in een artillerieregiment in Congo-Brazzaville. In 1908 was je terug in Frankrijk en publiceerde je jouw Afrikaanse ervaringen in 'Terres de soleil et de sommeil'. In 1913 publiceerde je 'L'Appel des armes'. Je verwierp het antimilitairisme uit jouw jeugd en voor de ultranationalistische jeugd was jij een idool. Jacques en jij hadden een liefdesrelatie. Jij had ook een liefdesrelatie met Henri Massis. In hun brieven schreven Jacques en Henri over jouw homoseksualiteit. In Afrika had jij talloze, seksuele affaires met mannen gehad. In Europa bedreef jij de liefde met mannelijke prostituées.

Jij correspondeerde met de homoseksuele romancier Maurice Barrès, die over jou schreef, wat jou meer bekend maakte. Je idealiseerde het leger en je was een aanhanger van de ideeën van de schrijver/nationalistisch politicus Charles Maurras, de leider van de rechts-nationalistische beweging Aktion Française, die uiterst xenofoob en antisemitisch was. Ze waren ook tegen de protestanten en vrijmetselaars. Maurice Barrès en de schrijver Léon Daudet, een jeudvriend van Marcel Proust, steunden Aktion Française. Jij behaalde een diploma aan de artillerieschool van Versailles en jij werd tot onderluitenant bevorderd. Van 1909 tot 1912 zat jij in Mauritanië. Je bekeerde jezelf tot het roomse geloof, beïnvloed door Jacques en de dominicaan Humbert Clérissac. Je werd lid van de Derde Orde van Sint-Dominicus. Door de Eerste Wereldoorlog werd jouw voorbereiding op het priesterschap verhinderd. Je schreef 'Le voyage du centurion', over jouw spirituele ontwikkeling, wat in 1916 postuum verscheen bij Louis Conard in Parijs.

Jij was luitenant van het tweede regiment van de koloniale artillerie. Jij vocht nabij Rossignol in België. Jullie werden door twee, Duitse infanteriedivisies omsingeld en vermoord. Jij bent op 22 augustus 1914 in Rossignol overleden. Je werd 30 jaar en je bent in de Cimetière de l'Orée de la Forêt in Rossignol begraven. Op de plek van jouw overlijden is een monument geplaatst met een omhoog geheven zwaard erop. Dat was een actie van de pedagoog Thomas Braun en Henri Massis. In totaal werden er zo'n 7000 Franse soldaten vermoord. Jouw broer Michel is in 1917 als militair in Champagne vermoord.

Schrijver: Joanan Rutgers, 28 februari 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 50Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)