Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Teveel hooi op de vork van een intellectuele reus

(voor Yahya Hassan (1995 - 2020))

Je bent geboren op 19 mei 1995 in Arhus Vest (West) in Denemarken. In een familie van islamitische, Palestijnse immigranten, die naar Libanon waren gevlucht en in de jaren tachtig naar Denemarken gingen. Je groeide op in een streng-islamitische omgeving in de achterstandswijk Gellerup, een problematische immigrantenwijk. Je had vier broers en zussen. Zij, jouw moeder en jij werden door jouw vader mishandeld. Jij verliet de religieuze dwangneurose. Op jouw 13-de maakte je rapmuziek, maar de rapcultuur paste niet bij jou, waardoor je bent gaan dichten. Je werd van school gestuurd en je werd naar een opvoedingsinternaat in Solhaven in Farso gestuurd. In Farso is de schrijver Johannes Vilhelm Jensen geboren, die in 1944 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg. Zijn zus, de schrijfster Maria Kirstine Dorothea (Thit) Jensen is er ook geboren. In het internaat werd jouw literaire talent gezien en gestimuleerd door een lerares. Op jouw 16-de had jij een liefdesaffaire met de 38-jarige opvoedster Louise Ostergaard, die daardoor ontslagen werd en van jou gescheiden.

Je deed mee met steekpartijen, de drugshandel en overvallen. Je schreef ook korte verhalen. Je volgde een soort rapacademie en diverse workshops creatief schrijven. Jouw poëzievoordrachten waren rapachtig en jouw poëzie is als zodanig opgeschreven. Het past bij de woede, die in je woedde. In 2011 verscheen 'Een goede plek om te sterven' bij Bronderslev Forfatterskole. In 2013 verscheen jouw hoogst succesvolle dichtbundel 'Yahya Hassan: Digte' bij uitgeverij Gyldendal op Klareboderne 3 in Kopenhagen, opgericht in 1770 door de boekwinkeleigenaar Soren Jensen Gyldendal. Je dicht over jouw opgroeien in Arhus Vest en je valt de generatie voor jou en de islam aan. Je bent kritisch op de islam, de maatschappij, het kapitalisme, de poëziewereld en jezelf. Je omschrijft jezelf als een gevolg van een verkrachting. Je schreef in hoofdletters en zonder interpunctie. Via jouw gedichten doe je verslag uit de gevangenis:

'ALS ZE ZEGGEN DAT IK POST HEB GEKREGEN ZEG IK DAT IK VOOR DAT SOORT DINGEN EEN SECRETARESSE HEB'
'IK BEN EEN LITERAIR VLIEGDEKSCHIP EEN POËTISCH MACHINEGEWEER BOETES HECHTENIS EN GEVANGENIS HEBBEN GEEN VAT OP MIJ
NIET OMDAT IK ONGESCHIKT BEN VOOR STRAF MAAR OMDAT IK ER TE GESCHIKT VOOR BEN'
'MAAR TOEN TROK IK EEN GEVANGENISPAK AAN DAT ZIT UITEINDELIJK PRETTIGER DAN EEN LIJKWADE'

Je beschuldigt de islamitische immigranten van een slecht ouderschap, huiselijk geweld, religieuze hypocrisie, belastingontduiking en fraude met de sociale zekerheid. De schrijfster Liz Jensen zei, dat jouw meningen en gedichten koren op de molen van de rechts-extremisten is, maar zij prees jouw integriteit en onverschrokkenheid. Jij kreeg felle kritiek en laffe doodsbedreigingen van de Deense moslims, waardoor je politiebescherming kreeg. Een grappige speling van het lot. Een lezing in de stadsbibliotheek van Odense werd afgelast, omdat er dreigende aanvallen richting jou waren gesignaleerd. Er volgde een politiek debat in Folketinget, het Deense parlement in het Christansborg Paleis op het eiland Slotsholmen. Het ging over de islamitische bedreigingen, die de vrijheid van meningsuiting in Denemarken belemmeren.

In november 2013 werd je op het Centraal Station in Kopenhagen aangevallen en verwond. De dader was Abdul Basit Abu-Lifá, geboren in juni 1989 in Brondby Strand en van Palestijnse komaf. Hij was een terrorist, die zeven jaar gevangenisstraf had gekregen, maar in 2010 voorwaardelijk werd vrijgelaten. Voor zijn aanval op jou, omdat jij volgens hem een ongelovige was, kreeg hij vijf maanden gevangenisstraf. Op 7 april 2015 werd jij lid van de centrumlinkse Nationalpartiet, met als leider de Pakistaans-Deense Kashif Ahmad, die jou op 9 februari 2016 uit de partij knikkerde, omdat jij illegale drugs gebruikte tijdens het autorijden. De literaire wereld vond jij de meest echte wereld. Je was boos op de beperkingen van de vrijheden door jouw ouders, die vonden/vinden? dat alle anderen, alle niet-moslims, ongelovigen zijn, die naar de hel gaan. Zo ontzettend hypocriet en stupide! Jij werd door jouw vader verrot geslagen en religieus geïndoctrineerd, maar jij bent ook in de instellingen geslagen. Jouw poëzie is niet louter een literaire kruistocht tegen de islam. En jij bent niet verantwoordelijk voor de interpretaties en associaties van jouw lezers. Vele lezers, want 'Yahya Hassan: Digte' verkocht meer dan 120.000 exemplaren en is daarmee het best verkochte dichtbundeldebuut vanaf 2013.

'VIJF KINDEREN OP EEN RIJ EN VADER MET EEN KNUPPEL VEELHUILERIJ EN EEN POEL VAN PIS'
'SCHIJT OP ALLAH EN ZIJN BOODSCHAPPER EN OP ZIJN ALLE MOGELIJK ONDEUGDELIJKE DISCIPELEN'
'WE HADDEN GEEN DEENSE ZENDERS WE HADDEN AL JAZEERA WIJ HADDEN GEEN PLANNEN WANT ALLAH HAD PLANNEN VOOR ONS'

In 2016 heb jij met een pistool in een voet en een been van een 17-jarige jongen geschoten en werd jij tot 1 jaar en 9 maanden gevangenisstraf veroordeeld.

'DE POLITIE STORMT BINNEN MET BIVAKMUTSEN EN MACHINEGEWEREN ZE OVERMEESTEREN MIJN BEZOEK EN BREKEN MIJN GEBROKEN LEDEMATEN EN SPELEN MET MIJN GEWRICHTEN' 'ZE SCHOPPEN MIJ IN EEN WIT PAK VOOR SPORENONDERZOEK EN TAPEN PLASTIC ZAKKEN OM MIJN HANDEN VOOR IK IN DE BOEIEN WORD GESLAGEN'

Op 8 november 2019 verscheen 'Yahya Hassan 2' bij Gyldendal. Opnieuw vele, lovende recensies. Tijdens deze boekverschijning zat je in een psychiatrische inrichting en kreeg je psychische hulp.

Je bent op 29 april 2020 in jouw appartement in Aarhus overleden. Je werd 24 jaar.

Maria Barnas schreef in de NRC van 16 oktober 2020: 'Zijn doodsoorzaak is niet bekend gemaakt. Zelfmoord? Moord? Een overdosis? Getuige zijn levensloop, waarvan Hassan in zijn twee bundels gecomprimeerd en beeldend verslag doet, is het allemaal mogelijk.' De politie zei, dat er geen sprake van moord was. Intuïtief zeg ik dat je zelf een einde aan jouw zware, getormenteerde, basaal geruïneerde leven hebt gemaakt en wel door middel van een overdosis harddrugs. Het is bekend, dat moslims zelfdoding als een schande beschouwen en meestal verzwijgen. Maar zelfs bij een natuurlijke dood blijft de immense, intense pijn van jouw wreed beschadigde en vermorzelde ziel als een paal boven water staan.

En jouw leed doet weer denken aan het leed van velen, die door de islam zijn geknecht, beknot en gevangen gehouden, zoals bijvoorbeeld de schrijfster Lale Gül (1997, Kolenkitbuurt Amsterdam), die tot haar 17-de naar een koranschool van de Stichting Milli Görüs moest gaan. Zij verzette zich tegen al die dwaze, beperkende, godsdienstwaanzinnige denkbeelden van de islam. Zij is net als jou in een streng-islamitisch gezin opgegroeid, met alle negatieve gevolgen vandien. Momenteel studeert zij Nederlands aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Haar anti-islamitische debuutroman 'Ik ga leven' verscheen bij uitgeverij Prometheus. Samen met haar sluwe, vooroorlogs geklede, geniepige uitgever Mai Spijkers was zij in het tv-programma 'De Vooravond' om haar laatste interview te geven, zei zij. De uitstekende, meer Nederlands dan Turkse, honneponnige, naturel presentatrice Fidan Ekiz, die alsmaar onwennig en haar haar kammend in beeld verschijnt, voelde een sterke verwantschap met Lale, want net als Lale werd ook zij door de intolerante, agressieve moslims bedreigd. In haar boek noemt ze haar moeder een 'islamofascistische despotin'. Één van haar raak geschoten waarheden, waardoor de iq-loze kobolden op de meest weerzinwekkende manieren reageerden. Ook zij werd net als jij absoluut onterecht en onrechtvaardig verketterd en beschimpt, omdat de tirannieke moslimsekte geen weglopers kan verkroppen. Hun eigen onmacht om uit die traditionele hel te ontsnappen, maakt hen kwaad op hen die dat wel lukt.

'Moet ik leven als een kamerplant? Moet ik dan dadelijk in een huwelijk treden, waar alle seks uit is geramd nog voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, koranvaste lul voor mij hebben uitgekozen? Is dat waarvoor ik leef? Is God blij met mijn tragedie?' (Lale Gül)

Schrijver: Joanan Rutgers
2 maart 2021


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 38Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)