Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Urgentie

Subtitel: Splijtings-scènes


'k Zal maar meteen met de deur in huis vallen. Deze beschouwing gaat zowel over klieving als scheuring. Daarnaast over uiteenvallen, splitsen, rijten en ritsen. Allemaal woorden die aan scissuur, een synoniem voor splijting doen herinneren. Landen werden uiteengereten. Daarmee bevolkingsgroepen. Een populatie van mensen met hun eigen identiteit die niet op z'n minst aanzienlijk is, wordt al snel onder de voet gelopen, tenzij ze hun mannetje staan. In het laatste geval kunnen zij zich goed verdedigen. Scissuur- of splijtscènes zijn helaas al eeuwen aan de orde van de dag.

Wereldwijd zijn de hiernavolgende inheemse volkeren bekend:

- Amerika, zowel Noord-Amerika, de Verenigde Staten van Amerika, Midden- of Latijns-Amerika als Zuid-Amerika, kennen de indianen en Inuit.
- Azië, met name de hier levende inheemse volkeren, zijn met zo'n 70% het talrijkst. De Stamvolkeren of Adivasi van India vertegenwoordigen 8% van de Indiase bevolking. Daarnaast zijn er de Taiwanese Aboriginals en ook Siberië herbergt een groot aantal bevolkingsgroepen. Andere inheemse bevolkingsgroepen zijn Lors, een Iranees/Iraans volk, verwant aan zowel de Bakhtiari als de Koerden en Qashqai in Iran, de Assyriërs in Irak, de Arameeërs in Syrië, de Ainu in Japan, de Degars in Vietnam en zowel Tibetanen als Oeigoeren in de Volksrepubliek China.

In Europa bevinden de inheemse volkeren zich in het uiterste noorden en oosten. Zo leven de Sami in Scandinavië, de Krimtataren in Oekraïne en de Nenetsen in Rusland. Zowel Catalanen, Friezen, Bretons als Basken worden soms als inheemse bevolkingsgroepen gezien.
Veelgenoemde inheemse volkeren in Afrika zijn de Khoisan, de Berbers of Imazighen, bewoners die al voor de komst van de Arabieren in de 7de eeuw in Noord-Afrika leefden. In het bijzonder in hedendaags Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, in de Egyptische oases van Siwa en Gara, in Mauritanië en eveneens in Mali. Ook de Pygmeeën vormen gezamenlijk een Afrikaans-inheems volk.
Oceanië, in respectievelijk Australië en Nieuw-Zeeland, kent als oorspronkelijke bevolking de Aboriginals en de Maori's. Zij, de Maori's kwamen enkele eeuwen eerder dan de Europeanen op Nieuw-Zeeland aan, dat daarvoor nog onbewoond was.

Zowel klieving als scheuring is altijd aan de orde geweest; het uiteenvallen van de voormalige Sovjet-Unie is wat dit aangaat een goed voorbeeld. Enige reden hiervoor is dat mensen zo dicht mogelijk bij hun identiteit willen blijven. Om die reden kan ik Catalanen wel begrijpen. Hetzelfde geldt voor de Noord-Ieren, de Oeigoeren, alle anticommunisten, in meer of mindere mate de Friezen, maar zeer zeker ook bewoners van stadswijken die worden geconfronteerd met identiteiten die zij niet (willen leren) kennen, zonder het negeren van URGENTIE...!

Schrijver: Annejan Kuperus
16 maart 2021


Geplaatst in de categorie: maatschappij

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 288Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)