Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een vooropgezet plan

In El Salvador, een land in Centraal-Amerika, wil het Openbaar Ministerie na bijna vier decennia alsnog drie Salvadoraanse officieren vervolgen voor de moord op vier Nederlandse IKON-journalisten, werkzaam dus voor de Interkerkelijke Omroep Nederland. Deze gruwelijke moorden vonden in 1982 plaats. Namens de IKON waren zij ter plaatse voor een reportage over de gewelddadige burgeroorlog. Op zeker moment probeerden zij guerrillagebied binnen te komen. Tijdens deze poging, werden zij door militairen van het regeringsleger opgewacht. In plaats van hulp, kregen zij de kogel. Destijds werd verklaard dat de IKON-journalisten in het kruisvuur tussen leger en guerrillastrijders werden gedood, maar in werkelijkheid werden de Nederlanders slachtoffer van een vooropgezet plan van het Salvadoraanse leger, aldus de VN. De vermoedelijke opdrachtgever voor dit kwartet aan moorden is een Salvadoraanse kolonel.

Zesendertig, 36 jaar lang was het niet mogelijk succesvol aangifte te doen tegen deze kolonel. Een amnestiewet in El Salvador vrijwaarde de betrokken militairen van vervolging. Inmiddels 5 jaar geleden werd die wet ongrondwettelijk verklaard en opgeheven. Tot nu toe vruchteloos is deze zaak meerdere keren bij het Salvadoraanse OM aangekaart, helaas leidde dat tot nu toe niet tot vervolging. Ondanks de belemmering van de rechtsgang door El Salvador, door betrokkenen de Salvadoraanse 'deep state' genoemd, lijkt er ondanks die tegenwerking nu toch schot te komen in de zaak die uit 1982 dateert. Volgend jaar 2022, inmiddels vier decennia geleden...! De Salvadoraanse mensenrechtenorganisatie Comunicándonos spant zich reeds jaren in om de verantwoordelijken te vervolgen. Getuigenverklaringen zijn verzameld en door een onderzoeksrechter in behandeling genomen. Hoofdverdachte kolonel Reyes Mena is door onderzoeksprogramma Zembla in 2018 opgespoord in de Verenigde Staten.

Zowel in Nederland als El Salvador zelf brachten de moorden een grote schok teweeg. Hoewel de tijd ontzettend dringt, wordt gepoogd om nog een aantal relevante zaken voor het gerecht te brengen. Is bijvoorbeeld kolonel Reyes Mena geestelijk nog capabel genoeg om terecht te staan...? Ondanks de Salvadoraanse 'deep state' hoopt Lejo Schenk, destijds eindredacteur van de IKON, dat ondanks een vooropgezet plan van het Salvadoraanse leger, het recht binnen tijdbestek van een halve eeuw alsnog zal zegevieren...!

Schrijver: Annejan Kuperus
20 maart 2021


Geplaatst in de categorie: politiek

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 66Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)