Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De schilderkunst als deur naar de spirituele wereld

(voor Evelyn De Morgan (1855 - 1919))

Je bent geboren als Mary Evelyn Pickering op 30 augustus 1855 in Londen. Jouw vader was de advocaat en eersteklas cricketer Percival Andree Pickering (1810 - 7 augustus 1876, Dover) en jouw moeder was Anne Maria Wilhelmina Spencer Stanhope, de zus van de kunstenaar John Roddam Spencer Stanhope. Haar opa was Thomas Coke, 1ste Graaf van Leicester. Op 6 maart 1858 werd jouw broer Percival Spencer Umfreville Pickering geboren, die scheikundige en tuinder werd. Op 26 augustus 1865 werd jouw zus Anna Marie Diana Wilhelmina Pickering geboren, die schrijfster werd. Van jouw 13-de tot jouw 15-de dichtte jij. Op jouw 15-de begon jij te tekenen. Jij wilde geen moment verliezen om jezelf aan de kunst te wijden. Thee drinken en jouw jurk verstellen, vond jij jammer van de tijd. Jij was alleen in schilderen geïnteresseerd. Jij werd thuis opgeleid en jij studeerde Grieks, Latijn, Frans, Duits, Italiaans, klassieke literatuur, mythologie, geschiedenis en wetenschap.

Vanaf jouw jonge jaren was jij in de leer bij de kunstschilder George Frederic Watts, die jij geregeld in zijn 'Little Holland House' aan het einde van de Nightingale Lane in Kensington bezocht. Hij woonde en werkte daar. Van 1876 tot 1904 woonde hij in de 'New Little Holland House' op 1, Addison Road. Jij kreeg ook les van jouw oom John Roddam Spencer Stanhope, die veel invloed op jouw visuele stijl had. Hij woonde later in Florence, waar jij hem vanaf 1875 vaak bezocht en waar je de Renaissance- en Quattrocento-kunstenaars bestudeerde. In 1872 ging jij naar de South Kensington National Art Training School, waar George Clausen toen ook studeerde. In 1873 ging jij naar de Slade School of Art, waar jij diverse prijzen en certificaten vergaarde. In 1875 verkocht jij jouw eerste schilderij 'Tobias en de Engel' en in 1876 werd jouw eerste schilderij geëxposeerd, 'St Catherine of Alexandria' in de Dudley Gallery. In 1877 maakte je 'Cadmus en Harmonia', in 1878 'Night and Sleep' en in 1887 'Hope in a Prison of Despair', wat ik persoonlijk steengoed vind en zeer actueel gezien de coronatoestanden.

In augustus 1883 kwam jij in contact met de keramist/schrijver William Frend De Morgan, geboren op 16 november 1839 in Gower Street, Londen. Zijn ouders waren de wiskundige Augustus De Morgan en de spiritualistische schrijfster/het spirituele medium Sophia Elizabeth Frend, die jou beïnvloedde. Sophia was vooral vol bewondering over het tafeldraaien van het helderziend medium Daniel Dunglas Home. Op 5 maart 1887 ben jij met William De Morgan getrouwd. Van 1895 tot 1914 woonden jullie ieder jaar voor de ene helft van het jaar in Londen en voor de andere helft in Florence. In 1903 maakte jij het zeer bijzondere 'De Liefdesdrank', met duidelijke hints naar spiritualisme en alchemistische kleurensymboliek, zoals de goudkleurige jurk van de tovenares, die de totale verlichting uitdrukt. Door het raam is een innig verbonden liefdespaar te zien, recht boven de toverdrank, voor extra toverkracht.

Jij was een pacifiste in hart en nieren en op meer dan 15 oorlogsschilderijen uitte jij jouw afkeer van de Eerste Wereldoorlog en de Boerenoorlog, zoals op 'S.O.S.' en 'The Red Cross'. Jij was bevriend met de Preraphaëlitische Dante Gabriel Rossetti en William Holman Hunt, getrouwd met Edith Waugh, de jongste zus van Fanny Waugh, zijn eerste vrouw, die in 1866 tijdens de bevalling overleed. De dichter/beeldhouwer Thomas Woolner was met de middelste zus, Alice Waugh, getrouwd. Thomas was eerder afgewezen door Fanny en hij was kwaad op William, want hij beschouwde zijn huwelijk met Edith als immoreel en volgens de Britse wet mocht dat destijds niet. William overleed op 7 september 1910 in Kensington. Dante overleed op 9 april 1882 in Birchington-on-Sea, waar hij in het kerkhof van Alle Heiligen is begraven.

Jij was ook bevriend met de schrijfster Violet Paget, die vanaf 1889 in de Villa il Palmerino in San Gervasio bij Florence woonde. Zij was een lesbienne, die relaties had met de schrijfsters Agnes Mary Frances Robinson, Clementina Anstruther-Thomson en Amy Levy. Agnes trouwde met de Joodse schrijver James Darmesteter en met de microbioloog/chemicus Émile Duclaux. Violet was ook bevriend met de beroemde schrijver/criticus Mario Praz. Jij stak geld in de pottenbakkerij van jouw man en jij hielp hem met zijn keramiekontwerpen. Na de verschijning van zijn roman 'Jack Vance' uit 1906 was er financiële stabiliteit en exposeerde jij minder. Jullie waren spiritualisten en jullie deden aan automatisch schrijven in combinatie met de communicatie met geesten. In jouw werk zijn jouw spirituele zekerheden weergegeven, ook met allegorieën, symbolisch kleurgebruik, aura's en engelen. Op 15 januari 1917 overleed William door de loopgravenkoorts in Londen. Hij is in de Brookwood Cemetery in Surrey begraven.

Jouw laatste schilderij is 'De vergulde kooi' uit 1919. Het toont het verlangen naar vogelvrij dansen en musiceren met anderen boven boekenwijsheid, dure sieraden en een terneergeslagen man. Jij overleed op 2 mei 1919 in Londen. Jij werd 63 jaar en jij bent bij William begraven. De door jou ontworpen grafsteen is door Sir George Frampton gemaakt. Op jullie grafsteen staat: 'Verdriet is slechts van het vlees. Het leven van de geest is vreugde.'.

Schrijver: Joanan Rutgers
21 maart 2021


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 45Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)