Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Vele malen de levensadem ontnomen

(voor Amy Judith Levy (1861 - 1889))

Je bent geboren op 10 november 1861 in Clapham, Londen. Net als Giles Lytton Strachey. Jouw Joodse ouders waren Isobel en Lewis Levy. Je was de tweede van zeven kinderen en jullie gingen soms naar de synagoge aan Higher Street Berkeley. Ook als volwassene was je verknocht aan jouw Joodse identiteit. Zo schreef je essays over de Joodse cultuur en literatuur in het weekblad 'The Jewish Cronicle', opgericht in 1841. Je was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in de literatuur. Op jouw 13-de schreef jij een kritiek op de roman in verzen 'Aurora Leigh' uit 1856 van Elizabeth Barrett Browning, die enkele maanden voor jouw geboorte was overleden. Ik vermoed dat je haar in wezen erg bewonderde.

Op jouw 14-de, in 1876, ging jij naar de Brighton and Hove High School, die pas was opgericht. Het is een dagschool voor meisjes van 3 tot 18 jaar. De school zit vooral in The Temple, het voormalige huis van de politicus/projectontwikkelaar Thomas Read Kemp in hartje Brighton. Het motto van de school is: Veritas est via, de waarheid is de weg. De uitzonderlijk sociale filantroop Grace Eyre Woodhead zat destijds ook op deze school. Op jouw 14-de verscheen jouw eerste gedicht 'Ida Grey: A Story of Woman's Sacrifice' in het tijdschrift 'Pelican'. Je werd door jouw familie gesteund en gestimuleerd. Je werd verliefd op de jonge directrice Miss Edith Creak en je werd duurzaam bevriend met de schrijfster Clementina Black en met haar zus, de vertaalster Constance Garnett. Je werd ook verliefd op Jennie Stanford, voor wie je 'To Sylvia' en 'Sinfonia Eroica' schreef.

Vervolgens studeerde je vanaf 1879 aan het Newnham College aan Sidgwick Avenue in Cambridge, in 1871 opgericht door o.a. de filosoof/econoom Henry Sidgwick, de schrijfster/politica Lady Millicent Garrett Fawcett, de suffragette Anne Jemima Clough, de geleerde Marion Grace Kennedy en de natuurkundige Eleanor Mildred Balfour, de vrouw van Henry Sidgwick. Jij was de eerste, Joodse studente op Newnham College. Voor het laatste jaar ben jij zonder diploma vertrokken. Jij was net als Clementina Black bevriend met Jenny Julia Eleanor Marx, die zichzelf op haar 43-ste op 7 Jews Walk in Sydenham met waterstofcyanide en chloroform dodelijk vergiftigde. Jij was bevriend met Ellen Wordsworth Crofts, een lerares Engelse letterkunde aan het Newnham College, getrouwd met de botanicus Francis Darwin, de zoon van Charles Darwin. Hun dochter was de dichteres Frances Darwin. Jij was ook bevriend met de dichteres/schrijfster Caroline Maitland, getrouwd met de dichter Ernest Radford, die later geestesziek werd en een redacteur dreigde neer te schieten, omdat die zijn werk had afgewezen. Ook best komisch. Ernest was dik bevriend met George Bernard Shaw, met wie jij ook bevriend was. Je was tevens bevriend met Grant Allen, Ellen Wordsworth Darwin en de dichteres Rosamund Marriott Watson.

In 1881 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'Xantippe and Other Verse' en in 1884 'A Minor Poet and Other Verse'. In

En jij was bevriend met de schrijfster/pacifiste Olive Schreiner, die contact met Gandhi, Emily Hobhouse en Elizabeth Maria Molteno had. Jij reisde veel door Duitsland, Zwitserland en Italië. In 1886 reisde je naar Florence en ontmoette je de lesbische schrijfster Violet Paget. Jullie werden verliefd op elkaar. Jij schreef 'To Vernon Lee' voor haar, wat haar pseudoniem was. Je schreef ook 'New Love, New Life' en 'At Dawn' voor haar. Jouw verhalen 'Cohen of Trinity' en 'Wise in Their Generation' verschenen in het tijdschrift 'The Woman's World' van Oscar Wilde. In 1887 overleed jouw broer Alfred door syfilis. Vanaf jouw jonge jaren leed jij aan perioden van een ernstige depressie. Vanwege jouw verdriet over jouw stukgelopen liefdesrelaties en jouw steeds erger wordende doofheid werd jouw chronische, zware depressie alsmaar zwaarder. Jij was continu bang om gek te worden. Jij ging richting de totale waanzin, waaruit geen ontsnappen meer mogelijk is. Een broer van jou is door die alles verwoestende krankzinnigheid overleden. Die wurgende gekte zat in de familie en je was bang dat jou hetzelfde zou overkomen.

In 1888 verscheen jouw debuutroman 'The Romance of a Shop' en in 1888 verscheen jouw tweede roman 'Reuben Sachs: A Sketch'. In 1889 verschenen jouw dichtbundel 'A London Plane-Tree and Other Verse' en jouw roman 'Miss Meredith'. Je was verliefd op de schrijfster Dorothy Blomfield. Toen jouw relatie met haar eindigde, werd je krankzinnig van ondraaglijk verdriet. Je leed ook nog aan ooginfecties en neuralgie. Op 10 september 1889 pleegde jij zelfdoding in jouw slaapkamer in het huis van jouw ouders aan Endsleigh Gardens in Bloomsbury, Londen. Je had jezelf opgesloten en een houtskoolvuur op het rooster aangestoken. Het vervolg was een dodelijke koolmonoxide-vergiftiging en verstikking. Jij werd 27 jaar en jouw as is op 15 september 1889 in de Joodse Balls Pond Road Cemetery aan Kingsbury Road in Dalston, Londen, begraven. Jij was de eerste, Joodse vrouw, die in Engeland werd gecremeerd. Dat wilde je zelf. Traditiebrekend. Oscar Wilde prees jou lichtvoetig en minzaam als 'een meisje dat een vleugje genialiteit in haar werk heeft.'. Dat 'vleugje' is wat mij betreft een orkaan, ook gezien de koppeling aan jouw tragische levensloop.

Schrijver: Joanan Rutgers
23 maart 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 34Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)