Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zonder enige twijfel, een beeldschone heilige

(voor Gemma Umberta Galgani (1878 - 1903))

Je bent geboren als Maria Gemma Umberta Pia Galgani op 12 maart 1878 in Borgonuovo (Camigliano) bij Capannori, zeven kilometer vanaf Lucca. Jouw zeer gelovige moeder was Aurelia Landi en jouw vader was Enrico di Carlo Galgani, een rijke apotheker. Jij was de vijfde van zeven kinderen. Korte tijd na jouw geboorte verhuisden jullie naar een groot, nieuw huis in Lucca, zodat jij en de andere kinderen een goede opleiding konden krijgen. In Lucca staan o.a. de Kathedraal van Sint-Martinus van Tours uit 1063, de Basiliek van San Frediano met een 12-de eeuwse doopvont en de basiliekerk San Michele in Foro. Paus Lucius III is in Lucca geboren en de heilige Zita (1212 - 1272) is in Monsagrati geboren, nabij Lucca. Zij is in 1580 opgegraven en zij wordt gemummificeerd tentoongesteld in de Basilica di San Frediano. Zij is de patroonheilige voor de dienstmeisjes en huishoudsters.

In september 1880 ging jij naar de privé-kleuterschool van Elena en Ersilia Vallini. Jouw moeder kreeg tuberculose en zij overleed op 17 september 1885, op haar 25-ste. Jouw oudere broer Carlo en jouw zusje Giulia overleden op jonge leeftijd. Jouw broer Gino overleed tijdens zijn priesteropleiding door tuberculose. Jij leed veel door jouw slechte gezondheid en omdat jij jezelf niets toestond, wat een gevolg van de roomse heiligencultuur was. Je at nauwelijks en je sliep weinig, wat je op een kale, koude vloer deed, wat gezien jouw slechte gezondheid onbegrijpelijk is. Afzien leidt naar heiligheid, was zo ongeveer het motto van de kerkvaders en de gemythologiseerde heiligen. Vasten en slaapgebrek zijn beproefde methodes tot zelfkastijding en spiritueel openbloeien. Soms verwondde jij jezelf. Je deed dus aan automutilatie, wat duidt op een psychische stoornis en/of een ernstige depressie. Of jij hield niet genoeg van jezelf of je moest jezelf pijn doen, om te voelen dat je leefde. In ieder geval is die zinloze zelfdestructie er door de roomse, wreed-sadistische leer ingegoten.

Jij ging naar een halfpensionschool in Lucca van de Zusters van St. Zita, in 1882 opgericht door de heilige Zr. Elena Guerra, die in de kerk van Sant' Agostino in Lucca is begraven. In een glazen kist, zoals de roomsen dat vrij onsmakelijk, onethisch en macaber doen. Als heilige word je vreselijk uitgebuit en in alle aardse vergankelijkheid tentoongesteld. Alsof je Sneeuwwitje zou zijn! Nou, geen prins, die het in zijn hoofd haalt om je te gaan kussen! Het is papistisch bedrog in de overtreffende trap. Het is van een primitieve doodscultus, waar de kraaien geen brood van lusten. St. Elena Guerra was jouw lerares en jij blonk uit in Frans, muziek en rekenen. Op jouw 16-de kreeg jij last van een spinale meningitis. Ooit kreeg jij een visioen van de heilige Gabriël van de Moeder van Smarten (1838 - 1862), geboren als Francesco Possenti in Assisi en overleden op 27 februari 1862 in Isola del Gran Sasso d'Italia door tuberculose. Hij was een novice bij de Passionisten en hij werd 23 jaar. Die andere heilige Francesco kwam ook al uit Assisi en was net als Francesco Possenti voor zijn bekering een enorme flierefluiter en hedonist. Je ziet echt een vergelijkende versimpeling optreden bij de levensgeschiedenissen van roomse heiligen. Plak- en knipwerk van moralistische kleuters en schijnheilige showbinken.

Volgens jezelf of wie dan ook ben jij door St. Gabriël van de Moeder van Smarten, die met jou sprak, en St. Marguerite-Marie Alacoque van jouw spinale meningitis genezen. Op jouw 19-de overleed jouw vader en ging jij samen met jouw tante Carolina voor jouw broers en zussen zorgen. Jij had veel extatische en bovennatuurlijke ervaringen. Vanaf 1899 had jij de stigmata, die jij elke week op één moment kreeg en die dan zichtbaar waren. In 1900 kreeg jij nog de hoofdwonden van de doornenkroon van Jezus erbij. Vanaf 1901 kwamen daar ook nog de wonden van de geselingen erbij en zag jij dagelijks jouw beschermengel. Het is heel goed mogelijk dat jij jezelf met een zweep verwondde, gezien jouw automutilatiedrang. Overigens deden veel roomse geestelijken die zelfkastijdingsmethode routinematig. Dat moet je geweten hebben. Jij weigerde twee huwelijksaanzoeken en jij werd de huishoudster van de familie Giannini. Je sprak met jouw beschermengel, met Jezus, met de Maagd Maria en met de heiligen. Je deed aan levitatie en sommigen noemden jou 'De Maagd van Lucca'. Jouw jongere zus Angelina bespotte jou. Begin 1903 kreeg jij tuberculose.

Jij overleed op 11 april 1903 in de wijk Via del Biscione in Lucca. Jij werd 25 jaar en jij bent begraven in het Heiligdom van Santa Gemma, Via di Tiglio 271 in Lucca, gebouwd in 1935. Daar wonen Passionistische nonnen. Jouw relikwieën zitten in een urn onder het hoofdaltaar. Vanaf 1985 is jouw hart in het Santuario de Santa Gemma in Madrid. Jij bent op 2 mei 1940 door paus Pius XII heilig verklaard. Jij bent de patroonheilige van de apothekers en drogisten. Jouw arts Pietro Pfanner vond dat jij aan hysterie en een neurose leed. Nuchtere artsen vinden mystiek al gauw overdreven, overprikkeld en overspannen. Afwijkende vrouwen werden destijds allemaal gemakzuchtig in de categorie 'hysterica' geplaatst. Pietro vond ook, dat jij jouw bloedwonden zelf veroorzaakte met een naainaald, wat jouw pleegmoeder Cecilia Giannini bevestigde, maar dat is een futiliteit. Jij wordt speciaal door de Passionisten vereerd, bij wie je had willen intreden. En Sint Gabriël van de Moeder van Smarten was natuurlijk een Passionist.

De Gemmakoepel in Sittard met het nabijgelegen, voormalige Gemmaklooster van de slotzusters Passionisten aan de Leyenbroekerweg 52 is een bedevaartsoord. Het is in opdracht van de Zusters Passionisten van Haastrecht gebouwd door Jos Wielders, geboren te Sittard. Naast de geloften van armoede, zuiverheid en gehoorzaamheid hebben de Passionisten de gelofte van de herinnering aan het lijden, de Memoria Passionis, die verwijst naar het lijden van Jezus en het aandacht schenken aan de mensen, die lijden. Joep Nicolas maakte het ronde glas-in-loodvenster in de kapel, met de episoden uit jouw leven. De nonnen vertrokken in 1997 uit het klooster, waar nu fragiele dementerenden wonen. Je werd ook zeer vereerd door de Nederlandse cabaretier Toon Hermans, die vanuit de Gemmakapel begraven is. Voor 160 euro is er een bronzen buste van jou te koop, inclusief een granieten sokkel, gemaakt door Marianne Pennings-Olieslagers. Dit is ten gunste van de renovatie en het behoud van de Gemmakapel.

Schrijver: Joanan Rutgers
2 april 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)