Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De fatale liefde voor een gevaarlijke gek

(voor Clara Petacci (1912 - 1945))

Je bent geboren Claretta Petacci op 28 februari 1912 in Rome. In een rijke, religieuze familie. Jouw vader Francesco Petacci was arts van de Heilige Apostolische Paleizen. Hij werkte voor Vaticaanstad en hij was de hoofdarts en vriend van paus Pius XI. Hij was overigens ook een fascist in hart en nieren. Jouw moeder was Giuseppina Persichetti. Jij wilde graag belangrijk worden en een gemakkelijk leven leiden. Jij wilde of een actrice of een kunstschilderes worden. Jij werd de verloofde van de Regia Aeronautica officier Riccardo Federici.

Op 7 april 1926 schoot de in 1876 in Dublin geboren Violet Albina Gibson op het Piazza del Campidoglio in Rome met een Model 1892 revolver op Benito Mussolini. Zij raakte alleen zijn neus en hij vervolgde zijn parade. Violet werd in 1922 in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen, waar zij twee jaar bleef. Begin 1925 probeerde zij in Rome zelfdoding te plegen. Benito heeft voor haar vrijlating gezorgd en haar naar Engeland gestuurd. Tot haar overlijden op 2 mei 1956 zat zij in het psychiatrisch St Andrew's Hospital in Northampton. Lucia Anna Joyce, de dochter van James, zat daar vanaf 1951 tot haar overlijden op 12 december 1982. Zij werd 75 jaar en zij is in Kingsthorpe begraven. Na de moordpoging van Violet schreef jij aan Benito: 'O, Duce, waarom was ik niet bij jou? Had ik die moordzuchtige vrouw niet kunnen wurgen?'.

Benito Amilcare Andrea Mussolini was geboren op 29 juli 1883 in Predappio. Hij was in 1915 getrouwd met de knappe Rachele Guidi, met wie hij vijf kinderen kreeg; Edda Ciano, twee jaar ouder dan jou, Anna Maria, Vittorio, Bruno en Romano. Rachele negeerde het feit, dat Benito vele minnaressen had. Één van hen was de Joodse journaliste/kunstcritica/salonnière in Milaan Margherita Grassini, getrouwd met de Joodse advocaat Cesare Sarfatti, met wie zij drie kinderen kreeg; Roberto, Amedeo en Fiammetta.

Op 24 april 1932 reed jij samen met Riccardo, jouw moeder en jouw zus Myriam in een Lancia Astura van Rome naar de kust in Ostia. Jullie werden gepasseerd door een rode Alfa 6C 1750 Gran Turismo Zagato, waarin Benito Mussolini reed. Jij had Benito al vele bewonderingsbrieven geschreven en jij herkende hem meteen. Jullie volgden hem en in de badplaats wist jij wat met hem te praten. Hij nodigde jou uit om hem in het Palazzo Venezia te ontmoeten, wat vele malen gebeurde. Jij werd zijn minnares en in het voorjaar van 1936 ben jij van Riccardo gescheiden en verstevigde jouw liefdesband met Benito, die jou dagelijks vaak belde, soms om het half uur. Jij was extreem jaloers en hij toonde jou zijn trouw. Hij vertelde jou alles wat je maar wilde weten, wat je daarna in jouw dagboek schreef. Hij hielp de medische praktijk van jouw vader, de carrière van jouw broer, jouw oom, die schilderijen voor hem schilderde, en jouw zus, die door hem als actrice succes kreeg. Jij kreeg een maandelijkse toelage van hem en vele, dure geschenken. Hij financierde ook de bouw van de Camilluccia-villa, waar jouw familie vanaf 1939 ging wonen.

In de Tweede Wereldoorlog taande het Mussolini-regime en ontmoette en belde Benito jou minder. Op 25 juli 1943 werd hij door de Fascistische Grote Raad na een motie van wantrouwen afgezet. In augustus 1943 schreven alle kranten, die op de hand van de nieuwe regering van maarschalk Piero Badoglio waren, over de vele voordelen, die jij en jouw familie hadden genoten, toen jij de maîtresse van Benito was. Hij werd later die dag gearresteerd en gevangengezet. Jij werd ook gearresteerd, maar op 8 september 1943 vrijgelaten. Op 12 september 1943 werd Benito door de Duitsers gered en ontvluchtte jij Rome om bij hem te zijn, maar voor de oude fascisten waren Benito en jij nu het symbool van de degeneratie van het fascisme. Jullie relatie gebeurde in het geheim, maar jij bleef hem overal volgen. Op 18 april 1945 volgde jij hem naar Milaan en op 25 april 1945 naar het noorden. Op 27 april 1945 werden jullie in Musso (!) door de Italiaanse partizanen aangehouden en gevangen genomen, toen jullie in een konvooi richting Como gingen. Er waren vele, fascistische leiders met hun familieleden bij, o.a. jouw broer Marcello, Nicola Bombacci, Alessandro Pavolini en Guido Buffarini.

Jullie waren bij een SS-kolonne aangesloten en Benito had zich als een Duitse soldaat vermomd, met een helm deels over zijn gezicht. Hij deed alsof hij dronken was. Urbano Lazzaro herkende hem. Jij mocht wel bij Benito blijven en jullie laatste nacht was in de boerderij van de familie De Maria in Bonzanigo di Mezzegra. Op 28 april 1945 werden jullie door de communistische partizanen van de Garibaldi Brigade vermoord. Jullie moordenaar gebruikte het pseudoniem Colonnello Valerio. Dit was Walter Audisio, die later een politicus voor de Italiaanse Communistische Partij (P.C.I.) werd. Walter bleef altijd zeggen, dat hij jullie moordenaar was. Maar volgens sommigen moet dat Luigi Longo geweest zijn, de leider van de Garibaldi Brigade, die ook bij de moordpartij was en ook een latere communistische politicus werd. Terwijl Walter of Luigi op Benito vuurde, sprong jij ervoor en ving jij zijn kogel op. Zo ben jij overleden. Daarna schoot de moordenaar eerst Benito en daarna alle anderen dood. Ook jouw broer Marcello, die nog in het Comomeer sprong. Jij werd 33 jaar.

Jullie ontzielde lichamen werden naar het Piazzale Loreto in Milaan gebracht en walgelijk misbruikt en verminkt door een woedende menigte. Jullie lichamen werden getrapt en bespuugd. Er werd zelfs op jouw gezicht getrapt. Er zijn filmbeelden van deze walgelijke, hysterische en uiterste vernedering door een dringende, sadistische, inhumane meute smeerlappen. Al waren er ook mensen, die er met verbijstering naar stonden te kijken. Jullie werden ondersteboven aan het dak van een Esso-tankstation opgehangen en gruwelijk wreed bespot. En genadeloos door de menigte gestenigd. Nicola Bombacci, Alessandro Pavolini en Achille Starace werden naast Benito en jou ondersteboven opgehangen. Achille, de secretaris van de Nationale Fascistische Partij, was in Milaan herkend en naar het Piazzale Loreto gebracht. Hij salueerde voor Benito en direct daarna werd hij vermoord en ondersteboven opgehangen. Vreselijk verminkt legden de laffe beulen jou naast Benito neer, met de hoofden tegen elkaar aan en met jouw arm om de arm van Benito. Niet beseffend, dat zij daarmee inderdaad een innig liefdespaar uitbeelden.

Rachele werd in 1945 in Zwitserland door Italiaanse partizanen gearresteerd en aan de Amerikanen overgeleverd. Na enkele maanden werd zij vrijgelaten en zij begon een pastarestaurant in haar geboortedorp Predappio. Zij overleed op 30 oktober 1979 in Villa Carpena. Jouw stoffelijke restanten zijn in 1956 in het familiegraf op de Cimitero Monumentale del Verano in Rome begraven. Benito is in Predappio herbegraven, met een marmeren buste erboven. In 1984 verfilmde Pasquale Squitieri jouw leven in 'Claretta', met Claudia Cardinale in de hoofdrol.

Schrijver: Joanan Rutgers
13 april 2021


Geplaatst in de categorie: liefde

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 1.149Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)