Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een gravin met heilzame verpleegstershanden

(voor Maria Storni Trevisan (1865 - 1919))

Jij bent geboren als Maria Luigia Storni op 9 juli 1865 in Padua, waar de Basilica di Sant' Antonio staat, waar Sint Antonius van Padua (Lissabon, 1195 - 1231) is begraven. Door Sint Franciscus doceerde hij theologie aan zijn medebroeders. Hij is de patroonheilige van de Franciscanen, verloren voorwerpen, vrouwen, kinderen, armen, bakkers, mijnwerkers, het huwelijk, reizigers en verliefden. Hij helpt ook tegen schipbreuk, de pest en koorts. Gezien de pest voeg ik daar corona aan toe. De Universiteit van Padua is in 1222 opgericht. Giacomo Casanova studeerde er voor priester en Galileo Galilei was er hoogleraar in de meetkunde, mechanica en sterrenkunde. De uitvinder van de piano, Bartolomeo Cristofori, is ook in Padua geboren. Jouw vader was de advocaat Giovanni Battista Storni en jouw moeder was Augusta Polon, die vier maanden na jouw geboorte overleed.

Op jouw 21-ste, op 7 maart 1886 trouwde jij in de kerk van Santa Sofia in Padua met graaf Ettore Alessandro Trevisan en ging jij met hem in Venetië wonen, in het Palazzo Trevisan Pisani. Ettore was geboren op 30 november 1860 in Venetië. De chiesa di Santa Maria Formosa was zijn parochiekerk. Ettore en jij kregen samen twee kinderen; Augusta (1887 - 1952) en Giovanbattista (1889 - 1890). In 1896 heeft Ettore jou verlaten. Jij deed aan liefdadigheidswerken en jij schreef. Op 29 juli 1900 werd koning Umberto I van Italië door de anarchist Gaetano Bresci met drie schoten vermoord. Daarvoor waren er al twee moordaanslagen geweest. Gaetano kreeg levenslange dwangarbeid op Santo Stefano, waar hij op 22 mei 1901 overleed, opgehangen in zijn cel. Het was zelfdoding of moord door de bewakers. Dat laatste dus, nadat ze hem eerst hadden dood geslagen, hebben ze hem opgehangen om zelfdoding te suggereren. Hij werd 31 jaar. De voorgeschiedenis van zijn moord op de koning liegt er niet om: Vanwege de grote stijgingen van de broodprijzen was er in 1898 in Milaan een demonstratie bij het koninklijk paleis. De militairen vermoordden 90 demonstrerende mensen, ook de zus van Gaetano. Umberto I di Savoia gaf de generaal, die het bevel voor de massamoord had gegeven, een decoratie.

Jij had een gedicht voor Umberto I geschreven. Ik weet niet of ik daar zo blij mee moet zijn. Koningen en militairen zijn één pot nat, uit hetzelfde tirannieke en gewetenloos moorddadige hout gesneden. Puur om hun gestolen bezittingen/rijkdommen en afgedwongen machtsposities te willen behouden. Ieder mens, die denkt dat hij of zij meer waard is dan een ander mens, die deugt niet. In december 1900 publiceerde jij het essay 'In het eerste eeuwfeest van Domenico Cimarosa: 1801 - 1901". Domenico Cimarosa was een operacomponist, geboren op 17 december 1749 in Aversa bij Napels. In Sint-Petersburg verving hij Giovanni Paisiello als hofcomponist van keizerin Catharina de Grote en in Wenen verving hij Antonio Salieri als hofdirigent. In 1792 componeerde hij zijn meesterwerk 'Il matrimonio segreto'. Als sympathisant van de Franse Revolutie werd hij wegens hoogverraad ter dood veroordeeld, maar hij kreeg tenslotte gratie, waarna hij naar Rusland wilde gaan, maar hij kwam niet verder dan Venetië, waar hij op zijn 51-ste door maagkanker overleed. Dat hij door de Bourbons vergiftigd zou zijn, bleek onjuist, maar had zomaar gekund.

Jij woonde zoals gezegd in het Palazzo Trevisan Pisani, wat aan het Campo Sant' Angelo ligt, waar ook het Palazzo Duodo aan ligt, waar Domenico Cimarosa in is overleden. Hier is de connectie met jouw essay, de tastbare verbintenis. Tegenover jouw paleis ligt het Oratorium van Annunziata, opgericht in 920 door de familie Morosini. Jij publiceerde het artikel 'Corrieri e poste in Venezia' in de Gazzetta di Venezia, gesticht in 1799 met als drukker Pietro Zerletti. De naam 'gazzetta' (nieuwsblad) is medio 16-de eeuw in Venetië ontstaan en later over Europa verspreid. Ze werden eerst met de hand geschreven. In 1759 publiceerde de eerste drukker Giovanni di Memel de Gazetta di Venezia. In 1901 was de graaf/journalist/politicus Ferruccio Macola de directeur van de Gazzetta di Venezia. Op 6 maart 1898 had Macola tijdens een sabelduel in Rome de radicale politicus/dichter/toneelschrijver Felice Cavallotti vermoord. Via de mond doorboorde hij zijn gehemelte en halsslagader. Hij stikte in zijn eigen bloed. Hij werd 55 jaar. Op 18 augustus 1910 pleegde Macola in Merate zelfdoding met een pistool. Hij werd 49 jaar en hij is begraven in het familiegraf van de familie Milanovich. Zijn tweede vrouw Luisa was de dochter van generaal Luigi Milanovich. Zijn grafsteen is naamloos, zodat er toch iets van schande aan kleeft.

Felice Cavallotti is in Dagnente begraven. Zijn bijzondere en indrukwekkende grafmonument werd door Paul Troubetzkoy en Luigi Conconi opgericht. 'Opgericht' is het juiste woord, want het gaat om vier grote, hoge zuilen, die zijn 'graf' omhoog heffen. Het surrealistische effect mag er zijn. Het heeft ook iets van een aanklacht jegens de godenwereld, alsof die zijn moord had kunnen voorkomen. Maar het is meer een kolossaal teken van weemoed en droefenis, die wordt overgedragen aan de godenwereld. Zo van, dit tragedie gaat onze pet te boven, heel het alstUblieft. Jij had een liefdesrelatie met de advocaat Edoardo Giuseppe Vianello uit Venetië en op 29 september 1902 werd jullie zoon Alberto Vianello (1902 - 1977) geboren. Alberto was een futuristische dichter, die met zijn vrouw uit Puglia drie kinderen kreeg; Assunta Maria, Leonardo en Edoardo, een succesvolle zanger/acteur. Jij was een vrijwillige verpleegster van het Rode Kruis in het Marco Foscarini-ziekenhuis in Venetië en later in het chique Hotel Danieli aan de Riva Degli Schiavoni in Venetië. Vanwege jouw gezondheid ging jij in de Villa Costantini in Campocroce wonen. Daarna woonde jij in de Villa Coletti di Campocroce, waar je een eigen hospitaal oprichtte. Je hielp er gewonde soldaten en boeren. Tijdens die reddingswerken in Campocroce di Mogliano werd jij door een soldaat met de tyfus besmet.

Jij overleed op 5 februari 1919 in Rome. Jij werd 54 jaar en jij bent in de Cimitero del Verano in Rome begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
11 mei 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 123Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)