Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het bewustzijn als vuurwerk opengebroken

(voor Duncan Grant (1885 - 1978))

Jij bent geboren als Duncan Corrowr Grant op 21 januari 1885 in de badplaats Aviemorte in Rothiemurchus, Schotland. Jouw ouders waren Ethel Isabel McNeil en majoor Bartle Grant. Van 1887 tot 1894 woonden jullie in India en Birma, met om de twee jaar weer in Engeland. Jij bent opgeleid door jouw gouvernante Alice Bates. Van 1894 tot 1899 ging jij naar de Hillbrow School in Rugby. De dichter Rupert Brooke zat ook bij jou op school. De biseksuele dichter Robert Graves zat wat later op deze school, die door de directeur Thomas Bainbridge Eden op Spartaanse wijze werd bestuurd. Rupert was net als jij homoseksueel. Jij kreeg les van een kunstleraar en jij had een passie voor Japanse prenten. Van 1899 tot 1906 woonde jij bij jouw oom Sir Richard Strachey en jouw tante Lady Jane Maria Grant, een schrijfster.

Tien van hun kinderen werden volwassen, waaronder Dorothy, die een biseksuele schrijfster was. Zij trouwde met de schilder Simon Bussy en zij had een seksuele affaire met Lady Ottoline Violet Anne Morrell, een ware superbeauty. Dorothy's dochter was de schilderes Jane Simone Bussy. Door jouw tante ging jij van 1902 tot 1905 naar de Westminster School of Art op 18 Tufton Street en later op Vincent Square. Tijdens jouw studie werd jij gestimuleerd door Simon Bussy, die met Henri Matisse bevriend was en velen van de Bloomsbury Group kende en schilderde. Nadat Simon in 1903 met Dorothy trouwde, gingen zij in Roquebrune-Cap-Martin wonen, waar veel artiesten/schrijvers hen bezochten, jij ook. Zo kwamen daar o.a. Virginia Woolf, Lytton Strachey, Georges Rouault, Henri Matisse, André Gide, Roger Fry, Vanessa Bell, Paul Valéry, Mark Gertler en Rudyard Kipling. In de winter van 1904-1905 was jij in Italië en maakte jij kopieën van de fresco's van Masaccio. Je was zeer geraakt door de fresco's van Bicci di Lorenzo en Pierre della Francesca in de basiliek van San Francesco in Arezzo.

In 1906 studeerde jij een jaar aan de Académie de La Palette op 18, rue du Val-de-Grâce van Jacques-Émile Blanche, een beste vriend van Marcel Proust, die hij in 1892 vol eeuwigheidswaarde portretteerde. Daarna studeerde je een tijd aan de Slade School of Art en in 1908 portretteerde je de econoom John Maynard Keynes, met wie je in de Belgrave Road samenwoonde. In 1909 bezocht jij Michael en Gertrude Stein in Parijs en bewonderde jij hun collectie schilderijen. In Clamart bezocht jij Matisse. In november 1909 verhuisde jij naar 21 Fitzroy Square. Op 29 Fitzroy Square woonde Adrian en Virginia Stephen, broer en zus. Jij was bevriend met hen en jij glipte geregeld bij hun naar binnen. Jij had een affaire met de schrijver/psycho-analyticus Adrian en met zijn zus Vanessa. In 1914 trouwde Adrian met de psychologe Catherine Costelloe, met wie hij twee kinderen kreeg, Ann en Karin. Adrian overleed op 3 mei 1948. Catherine pleegde op 12 december 1953 zelfdoding en zij werd 64 jaar. Zij was manisch-depressief.

Jij werkte vaal samen met Roger Fry, die jou beïnvloedde. Jij had homoseksuele relaties met o.a. jouw neef Lytton Strachey, John Maynard Keynes, de politicus Arthur Hobhouse en de schrijver/uitgever David Garnett. Vanessa Stephen trouwde in 1907 met de kunstcriticus Clive Bell, met wie zij twee zonen kreeg, Julian en Quentin. De dichter Julian overleed op 18 juli 1937 als een ambulancechauffeur nabij Madrid. Door bomfragmenten kreeg hij een dodelijke longwond. Hij werd 29 jaar. Vanessa en Clive hadden een open huwelijk. Vanessa had seksuele affaires met Roger Fry en jou. Op 25 december 1918 werd jullie dochter Angelica Vanessa Bell geboren, die schrijfster/schilderes/kunstenares was tot 4 mei 2012. In 1916 was het huwelijk van de Bells gestrand. Vanessa ging met David Garnett en jou naar de Charleston Farmhouse in Firle om samen te wonen. Daar kwamen veel artiesten en schrijvers op bezoek, zoals Virginia en Leonard Woolf, E.M. Forster en Roger Fry. Vanessa en jij schilderden vaak samen in hetzelfde atelier. Jullie hebben ruim 40 jaar bij elkaar gewoond en gewerkt, tot Vanessa op 7 april 1961 overleed. Zij werd 81 jaar en zij is in de St Peter's Churchyard in Firle begraven.

Op 8 mei 1942 trouwden David Garnett en Angelica met elkaar. Zij was 20, hij was 46. Vanessa en jij vonden het afschuwelijk. Angelica ontdekte veel later dat David een minnaar van jou was geweest. David was bij de geboorte van Angelica aanwezig geweest en kort daarna schreef hij aan een vriend, dat hij met haar wilde trouwen, zodra ze 20 jaar was. Zij kregen samen vier dochters; Amaryllis, Henrietta en de tweeling Nerissa en Frances. Amaryllis Virginia Garnett was een actrice, die in een woonboot op de Thames woonde, bij de Buttersea Bridge. Zij was zwaar depressief en zij heeft zichzelf op haar 29-ste in de Thames bij Chelsea verdronken. Het doet meteen denken aan haar tante Virginia Woolf, die op haar 59-ste zichzelf in de Ouse heeft verdronken. Net als Virginia was Amaryllis, die zelfs naar haar tante is vernoemd, manisch-depressief. Henrietta (1945 - 2019) was schrijfster en op haar 18-de al weduwe. Haar dochter is Sophie Vanessa. In 1977 gooide Henrietta zichzelf van een hoteldak in Londen. Haar enige roman was 'Family Skeletons', wat over incest en zelfdoding gaat, wat alweer een link met Virginia Woolf is.

In jouw laatste jaren werd jij door jouw geliefde, de dichter Paul Roche, verzorgd. Paul was eerst getrouwd met Mary Blundell, met wie hij een zoon kreeg. Met zijn tweede vrouw Clarissa Tanner kreeg hij vier kinderen. Jij woonde bij hen in huis en jij overleed daar op 8 mei 1978. Jij werd 93 jaar en jij bent in het kerkhof bij de St Peter's Church begraven, naast Vanessa. De kunsthistoricus/schrijver Quentin Bell (1910 - 1996) is daar ook begraven. Quentin was getrouwd met Anne Olivier Popham en hun kinderen zijn Julian, Cressida en Virginia.

Schrijver: Joanan Rutgers
12 mei 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 45Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)