Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Vastgelegde schoonheid vergaat minder snel

(voor Julie Manet (1878 - 1966))

Jij bent geboren op 14 november 1878 in een rijke en artistieke familie. Jouw moeder was Berthe Morisot en jouw vader was Eugène Manet, de jongere broer van Édouard Manet. Jij was hun enige kind. In de zomers maakte jij veel uitstapjes naar boeiende steden in het buitenland, waar jij de musea bezocht. Met jouw moeder reisde jij naar België, Nederland en Italië. Jij zeilde met Stéphane Mallarmé, jij picknickte met Pierre-Auguste Renoir en jij bezocht het Louvre met Edgar Degas. Paul Valéry versierde jouw nicht Jeannie Gobillard en hij trouwde met haar. In de zomers was je vooral in een huurhuis op 4, rue de la Princesse in Bougival, nabij de oevers van de Seine. Het lag toen nog landelijk. Eugène liet er op 40, rue de Villejust een groot huis bouwen, met een atelier voor Berthe. Dit huis staat vlakbij de Place de l'Étoile. De straat heet nu Rue Paul-Valéry. Paul Valéry woonde op de vierde verdieping. Eugène had een slechte gezondheid en hij bleef veel in huis.

In de salon van Berthe kwamen o.a. Mallarmé, Monet, Degas, Renoir, Caillebotte, Pissarro, Puvis de Chavannes en Whistler. Jouw moeder leerde jou tekenen en schilderen. Op 13 april 1892 overleed jouw vader Eugène in Parijs. Hij werd 58 jaar en hij is in de Cimetière de Passy begraven. Met een borstbeeld van Édouard, die op 30 april 1883 door syfilis, reuma en gangreen overleed. Édouard werd 51 jaar. Gustave Manet, de jongere broer van Eugène, overleed in 1884. Op 2 maart 1895 overleed jouw moeder Berthe door een longontsteking in Parijs. Zij werd 54 jaar. Zij is in de Cimetière de Passy begraven. Jij bleef in het huis op 40, rue de Villejust wonen, samen met jouw nichten Jeannie en Paule Gobillard, de dochters van jouw tante Yves. Paule was 12 jaar ouder. Jouw nichten waren ook wees. Mallarmé was volgens de wens van jouw ouders jouw voogd. Renoir was onderdeel van de familieraad.

In 1890 trouwde jij met de schilder/graveur Ernest Rouart, de zoon van Hélène Jacob-Desmalter en de schilder/fabriekseigenaar Henri Rouart, bevriend met Edgar Degas. Zijn ouders kregen zes kinderen. Het was een dubbelhuwelijk, want Jeannie trouwde toen met Paul Valéry. Jouw ouders waren in de Notre-Dame-de-Grâce de Passy getrouwd en ik neem aan dat jij daar ook bent getrouwd. Jij had Ernest in 1885 tijdens een expositie bij Paul Durand-Ruel voor het eerst ontmoet. De schilderes Paule Gobillard bleef ongehuwd en zij woonde ook na jouw huwelijk bij jou. Ernest en jij kregen samen drie zonen; in 1901 Julien, in 1906 Clément en in 1908 Denis. Jij poseerde vaak voor jouw moeder, Édouard en Pierre-Auguste Renoir. Hier volgt een greep:

In 1879 al voor 'Tete D'Enfant' van Édouard. Op een foto zit jij als oude dame op een chique bank, terwijl jij dit schilderij in jouw handen houdt.
In 1880 voor 'Julie Manet en haar verpleegster' door Berthe.
In 1882 voor 'Julie Manet zittend op een gieter' door Édouard.
In 1883 voor 'Eugène Manet en zijn dochter in de tuin' door Berthe.
In 1884 voor 'Julie met haar nanny' door Berthe.
In 1887 voor 'Julie Manet met kat' door Renoir.
In 1889 voor 'Julie, 11 jaar', een pastel door Berthe.
In 1893 voor 'Julie Manet en haar windhond Laertes' en 'Julie speelt viool' door Berthe. Je speelde ook piano en fluit.
In 1894 voor 'Portret van Berthe Morisot en dochter Julie Manet' en 'Portret van Julie Manet' door Renoir. En in 1894 voor 'Julie dagdromend' door Berthe, wat iemand in privébezit heeft. Nee, ik helaas niet.

In 1896 schilderde jij jouw jeugdvriendin Jeanne Baudot. Jeanne was geboren op 11 mei 1877 in Corbevoie. Zij schilderde portretten, landschappen en stillevens. Vooral de bloemen en landschappen van Louveciennes en Marly. Haar vader Emile was de arts van Renoir en via haar neef Paul Gallimard ontmoette ze Renoir. Paul was de vader van de beroemde uitgever Gaston Gallimard. Van 1897 tot 1914 woonde Jeanne op 4, rue du Général Leclerc in Louveciennes, waar Renoir zijn atelier had. Renoir schilderde diverse portretten van haar. Zij was zijn enige, echte studente. In 1949 verscheen haar boek 'Renoir, ses amis, ses modéles'. Jeanne overleed op 27 juni 1957 in Louveciennes en zij werd 80 jaar. Het favoriete model van Édouard was Victorine Louise Meurent (1844 - 1927), ook een schilderes. Haar enige, nagelaten schilderij is 'Palmzondag', wat zij rond 1880 schilderde. Vanaf 1906 woonde zij samen met Marie Dufour in Colombes, waar zij ook is overleden, op 17 maart 1927. Victorine poseerde ook voor Thomas Couture, Edgar Degas, Alfred Stevens, Norbert Goeneutte en Henri de Toulouse-Lautrec.

Met jouw man Ernest schilderde jij fresco's in het kasteel van Mesnil-Saint-Laurent. Jij ontwierp ook porceleinen borden met motieven van vlinders en andere insecten. Ernest overleed op 27 februari 1942 op 40, rue de Villejust. Jij overleed op 14 juli 1966 op 40, rue de Villejust in Parijs. Jij werd 87 jaar en jij bent in de Cimetière de Passy begraven, naast Ernest. Vanaf jouw 10-de schreef jij dagboeken en in 1987 verscheen 'Opgroeien met de Impressionisten: Het Dagboek van Julie Manet'. Van 27 mei tot en met 5 augustus 1990 was de expositie 'De impressionistische wereld van Julie Manet' in het Singer Museum in Laren te zien. Enkele schetsen en aquarellen van jou bevinden zich in het Monet Marmottan Museum.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 juli 2021


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 45Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)