Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De Schotse rockqueen Sharleen Eugene Spiteri van Texas

De weledelgeboren Sharleen Eugene Spiteri met haar heerlijke Schotse accent is geboren op 7 november 1967 in de wijk Finnieston in Glasgow. Om nauwkeuriger te zijn in het Bellshill Maternity Hospital, waar die andere topzangeres Sheena Shirley Easton ook is geboren. Sharleen is van Maltese, Italiaanse, Ierse en Duitse afkomst. Haar moeder Vilma was een zangeres en naaister. Haar vader was koopvaardij-zeeman en steeds drie maanden van huis. Hij speelde gitaar. Als kind verhuisde ze naar Balloch bij het meer Loch Lomond. Op haar slaapkamerdeur had zij Siouxsie Sioux geschilderd en zij kocht iedere zaterdag graag een nieuwe single. Ze studeerde aan de Vale of Leven Academy in West Durbartonshire. Stuart David van Belle and Sebastian studeerde hier ook. Hij is twee jaar jonger. Haar bijnaam op school was 'Sit the Dog', een spugende marionet. Ze was eerst kapster in het dorp Muirhead. Ze is beïnvloed door The Clash, wat volgens haar ook de reden is, dat ze op een Fender Telecaster speelt, een elektrische gitaar, die in 1949 door Leo Fender is ontworpen. Bob Dylan had er ook één. Haar andere invloeden waren Blondie, Marvin Gaye, Diana Ross en Prince.

In 1986 richtte zij de rockband Texas op, samen met de bassist Johnny McElhone en de leadgitarist Ally McErlaine. Ze bleef nog wel 18 maanden als kapster werken. Hun eerste optreden was in maart 1988 in de universiteit van Dundee. De groepsnaam is afgeleid van de film 'Paris, Texas' uit 1984 van de Duitse filmregisseur Wim Wenders, met Harry Dean Stanton en Nastassja Kinski. In 1989 verscheen de EP 'Everyday Now', met 3 studiosongs en 3 livesongs, opgenomen in Paradiso Amsterdam. Op 13 maart 1989 verscheen het debuutalbum 'Southside', met o.a. hun pakkende megahit 'I Don't Want A Lover', 'Everyday Now', 'Prayer For You', 'Thrill Has Gone' en 'Tell Me Why'. In 1991 verscheen 'Mothers Heaven', met naast de titelsong o.a. 'Why Believe In You', 'Alone With You', 'In My Heart' en 'Walk The Dust'. Inmiddels ook met de toetsenist Eddie Campbell en de drummer Richard Hynd. In 1993 verscheen 'Ricks Road', met o.a. 'So Called Friend', 'So in Love with You', 'Listen to Me' en 'Fearing These Days'. In 1997 verscheen het succesalbum 'White On Blonde', met naast de titelsong o.a. 'Say What You Want', 'Halo', 'Put Your Arms Around Me', 'Insane', 'Black Eyed Boy' en 'Good Advice'. In 1999 verscheen 'The Hush', met naast de titelsong o.a. 'In Our Lifetime', 'Summer Son', 'When We Are Together', 'Day After Day', 'Saint', 'The Day Before I Went Away' en 'Girl'.

In 2000 verscheen 'The Greatest Hits', met o.a. 'The Inner Smile' van het album 'The Hush', waarvan de videoclip een hommage aan Elvis Presley is. Sharleen draagt een leren outfit. Sharleen kreeg een liefdesrelatie met de Arena-tijdschriftredacteur Ashley Heath en op 9 september 2002 werd hun dochter Misty Kyd geboren. Zij is vernoemd naar het jazznummer 'Misty' uit de psychologische thriller 'Play Misty For Me' van Clint Eastwood en naar Billy the Kid. Sharleen is dik bevriend met de voetbalcoach/profvoetballer Thierry Henry, die een doelpunt aan Misty Kyd opdroeg. In 2003 verscheen 'Carefull What You Wish', met naast de titelsong o.a. 'Carnival Girl', 'I'll See It Through', 'Where Did You Sleep' en 'Under Your Skin'. In 2004 verscheen het tweede verzamelalbum 'I Don't Want A Lover' en in 2005 verscheen 'Red Book', met naast de titelsong o.a. 'Getaway', 'Can't Resist', 'What About Us', 'Cry', 'Sleep' en 'Just Hold On'. In 2005 zijn Ashley en Sharleen gescheiden, want Ashley ging vreemd. In 2007 verscheen 'The BBC Sessions', een live-album. In 2007 ontmoette Sharleen Bryn Williams, toen zij bij Odette's op 130 Regents Park Road in Primrose Hill te Londen dineerde. Inmiddels is er ook een Odette's Internationaal op 71 Great Peter Street, nabij de Houses of Parliament. Bryn is de chef-kok van Odette's, waar hij sinds 2008 eigenaar van is.

Na 'The BBC Sessions' volgde er voor Texas een lange pauze, ook omdat de gitarist Ally McErlaine in 2009 een hersenbloeding kreeg, wat goed is gekomen. Andere leden zijn de gitarist/zanger Tony McGovern, de drummer Ross McFarlane en de keyboardbespeler Michael Bannister. In 2008 verscheen Charleen's solo-albumdebuut 'Melody', met naast de titelsong o.a. 'All The Time I Cried', 'Stop, I Don't Love You Anymore', 'It Was You', 'Where Did It Go Wrong', 'I Wonder' en 'Françoise'. In 2010 verscheen haar tweede solo-album 'The Movie Songbox', met 13 popsongs uit bekende films, o.a. 'Xanadu', 'Oh, Pretty Woman', 'The Sound of Silence' en 'Many Rivers to Cross'. In mei 2013 verscheen 'The Conversation', met naast de titelsong o.a. 'Dry Your Eyes', 'Detroit City', 'Talk About Love', 'Be True' en 'Maybe I'. Charleen zong o.a. samen met Rammstein op de song 'Stirb nicht vor mir' en met Clare Crogan. In 2015 verscheen het dubbelverzamelalbum 'Texas 25' met 4 nieuwe songs. Op 14 januari 2016 overleed Sharleen's goede vriend, de acteur Alan Rickman door alvleesklierkanker in Londen. Hij werd 69 jaar. In 2017 verscheen 'Jump On Board', met o.a. 'Let's Work It Out', 'Can't Control', 'For Everything' en 'Won't Let You Down'.

In september 2018 trouwde Sharleen met de 10 jaar jongere, Welshe Bryn Williams. Dat was in de 15-de eeuwse St. Tyrnogs Church in Llandyrnog, Denbighshire, Wales. Dominee Val Rowlands heeft hen getrouwd. De dochters van Paul McCartney hielpen met de organisatie van de bruiloft. Zij zijn vriendinnen van Sharleen. Mary McCartney is fotografe en bepaalde de trouwdatum. Stella McCartney is mode-ontwerpster en zij regelde de bruidsjurk. In Llandyrnog is Gwen ferch Ellis (1542 - 1594) geboren, die volkomen vals werd beschuldigd van hekserij en in Denbigh is opgehangen. In maart 2020 overleed Sharleen's moeder Vilma. Sharleen was samen met haar zus bij haar. Sharleen is beschermvrouw van de liefdadigheidsinstelling CLIC Sargent, die ondersteuning biedt aan kinderen met kanker en hun families in Engeland. Sharleen zit op Twitter en 'Texas Live in Paris complete' staat op You Tube. In april 2021 werd Misty Kyd door een auto aangereden, toen ze uit haar universiteit in Noord-Londen kwam en naar de popster Sam Smith liep te staren, die daar toevallig liep. Charleen is meteen naar haar toegesneld. Die dacht dat Misty op haar mobiel zat te pielen. Gelukkig is alleen haar schouder ontwricht. Misty is een model, ook al is haar moeder daar niet zo blij mee. In 2021 verscheen het album 'Hi' van Texas, met naast de titelsong (samen met Wu-Tang Clan) o.a. 'Unbelievable', 'Moonstar', 'Just Want To Be Liked', 'Dark Fire', 'Sound of My Voice', 'Look What You've Done' en 'Falling'.

Schrijver: Joanan Rutgers
6 juli 2021


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 46Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)