Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Snorkelrijk

Subtitel: Beeld van een sfinx


(Met de rug naar de Piramide van Chefren)In tegenstelling tot vele anderen gaat de vak-archeologische wereld ervanuit dat de SFINX ongeveer 2500 Before Christ, BC, is gebouwd en symbolisch in verband kan worden gebracht met koningschap en Faraonische macht. De Faraonische tijd in dit door de rivier Nijl geleide land duurde van 2575 tot 1085 voor Christus, dus op 10 jaar na anderhalf millennia; 1490 jaar van veel voorspoed.

Deze periode van Faraonisch Egypte wordt in drie tijdzones ingedeeld:

- het Oude Rijk
- het Midden-Rijk en het
- Nieuwe Rijk

De cultuur van de Oude Egyptenaren was geconcentreerd in steden langs de Nijl in de Nijldelta. Er ging geen jaar voorbij dat de Nijl niet overstroomde. Vervolgens, als de Nijl zich had teruggetrokken, bleef een laag slib achter die het land vruchtbaar maakte. Zonder die overstromingen zouden Egyptenaren binnen hun wooneenheden natuurlijk aangename temperaturen kunnen realiseren. Dit is nodig ook, daar temperaturen in Egypte vaak genadeloos zijn; in de zomermaanden juni, juli en augustus is het in de hoofdstad Caïro gemiddeld 35 graden, in Hurghada rond gemiddeld 37 en in Luxor 40 graden Celsius.

Dan is er uiteraard de Grote Sfinx die, mocht hij meer dan 750.000 jaar oud zijn, zoals door sommige mensen, wetenschappelijk onderbouwd? wordt beweerd, dan is dit sowieso een majestueus mirakel! Volgens officiële cijfers, maar wat is officieel in zo'n case? is de Sfinx van Gizeh 4540 jaar oud, met de aantekening dat het huidig getal relevant is. Het hoofd van de Sfinx is klein ten opzichte van de rest van het groot leeuwenlichaam. Volgens sommige wetenschappers is dit logisch, door aan te nemen dat de Sfinx als leeuw werd gehouwen en dat later vervolgens uit de leeuwenkop het hoofd van de Farao werd gehakt. De Sfinx moet dus worden gezien als een Farao in het lichaam van een leeuw, niet als een leeuw met het hoofd van een Farao.

Door in de vorm van een kolossaal beeld een astronomisch moment vast te leggen, de bouwdatum van de Sfinx valt ongeveer samen met de bouw van de piramide. Als een Farao in het lichaam van een leeuw, ofwel een leider in het lichaam van een leider, een krachtige persoonlijkheid in het lichaam van een al minstens zo krachtige leeuw, de Koning der Dieren...! In Egypte is het naast zanderig en warm, zeg maar gerust heet, beslist CULTUURRIJK. Daarnaast is het eten subliem en in overvloed aanwezig. De Rode Zee is snorkelrijk en aantrekkelijk, door een heldere zeewaterspiegel en een zeer aangenaam onderwaterleven.

Wij gingen ervoor, zonder spijt, maar bovenal met goede moed...!


Egypte, oktober 2001

Schrijver: Annejan Kuperus
20 juli 2021


Geplaatst in de categorie: reizen

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 74Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)